Dakkapel vergunning nodig of niet?

Als u aan het zoeken bent of u wel of geen vergunning nodig heeft om een dakkapel te laten plaatsen Dan bent u op deze pagina op het juiste adres. Wij vertellen u wanneer u uw dakkapel vergunningsvrij kunt laten bouwen en wanneer u een omgevingsvergunning nodig heeft.

dakkapel vergunningsvrij
Gemeentetekening vergunning dakkapel

Wanneer heb je een omgevingsvergunning nodig voor een dakkapel?

Door het laten aanbrengen van een prefab dakkapel op het dak van uw zolder creëert u op uw zolderverdieping extra wooncomfort.

Voor het laten plaatsen van een dakkapel zal er in sommige gevallen een dakkapel vergunning aangevraagd moeten worden bij uw eigen gemeente. We noemen dit ook wel een omgevingsvergunning. De wet die hiervoor is aangeschaft en die de omgevingsvergunning regelt is de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht ( WABO )

Maar wanneer heeft u nu een vergunning nodig voor een dakkapel? Niet in alle situaties heeft u een dakkapel vergunning nodig. Leest u snel verder om te zien wanneer u een vergunningsvrij dakkapel kunt plaatsen.

Vergunningsvrije dakkapel plaatsen? Wat zijn de regels?

Als u een dakkapel vergunningsvrij wilt laten plaatsen dan zijn er uiteraard een aantal regels opgesteld waar u zich aan moet houden. Deze regelgeving heeft betrekking tot het model van het dakkapel de afmetingen en de plaats op het dak.

De meeste vergunningen voor dakkapellen worden aangevraagd als men een dakkapel aan de voorkant van het huis wilt laten bouwen.

Dakkapel achterkant en zijkant niet te moeilijk

Wilt u aan de achterkant of zijkant van uw woning een dakkapel? Dan kunt u deze vergunningsvrij laten plaatsen. Als de zijkant van uw woning aan een openbaar toegankelijk gebied ligt zoals de kant van de straat of park dan zal er wel een vergunning nodig zijn.

Maar wat zijn de eisen die de gemeente stelt? Een vergunningsvrije dakkapel moet voldoen aan de volgende eisen van de gemeente:

 • Maximale hoogte van 1.75 meter
 • Dakkapel moet een plat dak hebben
 • Plaatsen minimaal 0.5 meter vanaf zij-, onder- en bovenkant van het bestaande dak

Bij een dakkapel plaatsen zonder vergunning, gelden in alle gevallen dat uw woning welstandsvrij moet zijn. Als uw woning wel in een welstandsgebied staat dan heeft u grote kans dat u wel een vergunning moet aanvragen.

Dakkapel aan de voorkant

Als u een dakkapel naar de voorkant of zijkant wilt laten richten naar een openbaar toegankelijk gebied dan is er een kans dat u vergunningsvrij een dakkapel kunt plaatsen. Hier gelden de volgende regels voor:

 • Uw woning moet welstandsvrij staan
 • De gemeenteraad stelt geen eisen aan het bestemmingsplan
 • Het dakkapel moet voldoen aan de vergunningsvrije afmetingen
vergunningsvrije afmetingen dakkapel
Vergunningsvrije afmetingen dakkapel

Wilt u snel weten of u een vergunningsvrij dakkapel kunt laten plaatsen? Vraag dan eens een vrijblijvende offerte bij ons aan en wij zullen voor u uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in uw gemeente of wijk.

Voordeel dakkapel zonder vergunning

Vergunningsvrij plaatsen en afwerken van een dakkapel heeft uiteraard voordelen. Zeker als we het gaan hebben over de kosten van een dakkapel. Lees hier de voordelen van vergunningsvrij bouwen:

 1. Als u een vergunning nodig heeft dan zorgt de Aannemer-Gigant dat deze vergunning bij de gemeente wordt aangevraagd. Als u met ons in zee gaat dan betalen wij de leges aan de gemeente die u later weer op de factuur terug kunt vinden. De kosten variëren flink per gemeente. Wanneer u dus vergunningsvrij een dakkapel plaatst hoeft u al deze kosten niet te betalen. Zo bespaart u flink op de kosten van een dakkapel.
 2. Als er een vergunning aangevraagd moet worden bij de gemeente kost dit veel tijd. Voordat er een dakkapel geplaatst kan worden ben je zo 7 tot 8 weken verder. Bij het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel kunnen wij vrij direct aan de slag met de tekeningen en het bouwen. De levertijd van een dakkapel bij ons bestellen is vrij kort. Als u dus geen vergunning nodig heeft.

Hoe regel ik een dakkapel omgevingsvergunning?

Als uw dakkapel niet aan de exacte regels voldoet om vergunningsvrij een dakkapel te plaatsen dan zal er een omgevingsvergunning aangevraagd moeten worden ( denk hierbij aan een dubbele dakkapel ) . Dit kunt u doe bij het omgevingsloket van uw gemeente.

Als welbekende Aannemer uit Amsterdam nemen wij graag uw zorgen van een vergunningsaanvraag uit handen. Zo zorgen wij ervoor dat alle benodigde stukken voor de gemeente in orden komen inclusief de technische bouwtekeningen van het te bouwen dakkapel.

Elke gemeente hanteert vaak zijn eigen richtlijnen voor de bouw van een dakkapel. In de te aan te leveren documenten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ‘Dakkapellen,. Wij zullen alle procedures en regels in werking zetten.

dakkapel-offerte
Aannemer-Gigant plaatsing dakkapel nieuwbouwwoning in Amsterdam

Wat kost een vergunningsvrij dakkapel?

Als u kiest voor een standaard dakkapel van 1.50 hoog bij 2.50 breed dan kost deze gemiddeld genomen tussen de € 3.450 tot € 3.800,-. Bij het vergunningsvrij laten plaatsen zal dit aanzienlijk schelen op de totaalkosten.

Het aanschaffen van een vergunning kost rond de € 500,- dus die kunt u van de totaalkosten aftrekken als u vergunningsvrij wilt bouwen.

De meeste vragen die gesteld worden over dakkapellen gaan immers niet over bouwen met of zonder vergunning. Maar in de meeste gevallen over de prijs. denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat zijn de kosten van een dakkapel zonder vergunning?
 • Hoe duur is een vergunningvrij dakkapel?
 • Wat zijn normale prijzen?
 • Kost een dakkapel laten plaatsen veel?

Natuurlijk is een dakkapel met of zonder vergunning niet goedkoop maar in onze ogen hoeft een dakkapel laten plaatsen ook niet duur te wezen. De gemiddelde prijzen van dakkapellen variëren ook enorm.

Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding. Leest u hier alle prijsinformatie die u van te voren moet weten voordat u een nieuw dakkapel aanschaft op uw dak.

Offerte vergunningvrij dakkapel aanvragen

Wij begrijpen als geen ander dat het uiterst belangrijk is om te weten wat de dakkapel prijzen zijn.

Een dakkapel om uw zolder te vergroten is niet goedkoop! Bedragen tussen de 12 a 20,000 euro zijn bedragen waar u niet van hoeft te schrikken.

Wilt u ongeveer weten wat het kost om een dakkapel te laten plaatsen door een aannemer? Dan vind u al deze prijsinformatie op deze pagina of op de rest van onze website. Het is dus niet noodzakelijk om meteen een offerte aan te vragen!!

Bent u serieus geïnteresseerd en wilt u graag dat de aannemer bij u langs komt om alle vakkundige normen van het dakkapel en de dakkapel prijzen te bespreken? Dan verwijzen wij u het offerte formulier zo uitgebreid mogelijk in te vullen.

(Vult u bij de beschrijving zo uitgebreid mogelijk wat uw wensen zijn zodat wij een goed zicht krijgen van uw toekomst plannen.)

Prijstabel standaard dakkapel

We zullen u hieronder de gemiddelde prijs berekening laten zien van verschillende soorten dakkapellen.

Soort van dakkapelPrijzen prefab (en plaatsing)Prijzen traditioneel (en plaatsing)
Houten dakkapelVanaf € 2.500Vanaf € 3.000
Kunststof dakkapelVanaf € 3.350Vanaf € 4.300
Polyester dakkapelVanaf € 3.950Niet mogelijk

Dakkapel zonder vergunning extra voordelig

wilt u graag achterhalen of u een dakkapel zonder vergunning kan laten plaatsen? Vraagt u dan eens advies bij ons aan via het offerte formulier.

Wij als dakkapellen specialist kunnen u bespaartips geven en denken altijd met u mee als u van plan bent om een dakopbouw of dakkapel wilt gaan aanbrengen op uw dak.

Wij zijn altijd op de hoogte van verandering van de regelgeving in uw gemeente en kunnen u snel en voordelig op weg helpen. Op deze manier kunt u flink besparen op uw nieuwe dakkapel!!!

Zo goedkoop mogelijk uw nieuwe dakkapel

Wilt u vooraf weten de kosten zijn voor het plaatsen van een dakkapel op woning zonder vergunning? Vraagt u dan bij ons vrijblijvend een offerte aan.

Wij zullen direct meenemen dat u de dakkapel vergunningsvrij wilt laten plaatsen. We gaan er dan van uit dat u de dakkapel laat plaatsen binnen de genoemde eisen voor het vergunningsvrij maken en plaatsen van een dakkapel.

Als blijkt dat vergunningsvrij bouwen van een dakkapel onmogelijk is in uw situatie zullen we dat uiteraard laten weten.

Ook zullen we met u meedenken om een oplossing te vinden om toch vergunningsvrij een dakkapel te plaatsen. Eigenlijk kunnen we altijd wel een oplossing bedenken om het vergunningsvrij alsnog mogelijk te maken.

Wat u moet weten over vergunningsvrije dakkapellen

Hoe groot mag je een dakkapel bouwen zonder vergunning?

Er zijn eisen die opgesteld zijn om een dakkapel zonder vergunning te kunnen bouwen. Het dakkapel mag gemeten vanaf de voet van het dakkapel niet hoger worden gebouwd dan 1.75 hoog. De onderkant van het dakkapel moet minder dan een meter boven de dakvoet en de bovenzijde van de daknok liggen.

Kan op mijn huis wel een dakkapel?

Op 90% van de woningen in Nederland kan el een dakkapel aangebracht worden. Echter moet de hellingshoek niet te schuin zijn van het dak. Ook bij daken van riet is een dakkapel aanbrengen een ander verhaal. Lees hier meer informatie.

Wat kost een vergunning voor een dakkapel?

Wat zijn de exacte kosten van een vergunning voor een dakkapel? De prijs van een dakkapel vergunning ligt gemiddeld genomen tussen de € 200 en € 500,-. Per gemeente zijn de prijzen verschillend. De prijs van de vergunningsaanvraag komt altijd boven op de prijs van het te plaatsen kapel.

Hoe lang duurt het voordat je een vergunning krijgt voor een dakkapel?

De meeste vergunningen die aangevraagd worden voor dakkapellen duren tussen de 6 tot 8 weken. In sommige gemeente bestaat er zoiets als de flits vergunning. Dit betekend dat u uw vergunning al binnen 3 dagen verleend zal worden.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!