Laminaat laten leggen

Heeft u een nieuwe laminaat vloer gekocht? Maar u bent op zoek naar een laminaatlegger? Dan bent u bij de Aannemer-Gigant op het juiste adres! Onze legservice die onder andere laminaatvloeren aanlegt is 5 dagen per week beschikbaar.

Wilt u uw nieuwe laminaatvloer laten leggen in uw woonkamer, slaapkamers of keuken? Dan zijn onze laminaatleggers niet langer dan 1 dag bezig. Leest u hier alles over de laminaat vloer leggen kosten (per m2) en onze werkwijze.

laminaat-laten-leggen
Nieuwe laminaatvloer leggen Amersfoort

Zelf doen of laten leggen?

Een laminaatvloer leggen door een is een klus wat je eventueel zelf kunt doen maar ook kunt uitbesteden aan een goede vloerenlegger of laminaatlegger die gespecialiseerd is in het leggen van verschillende soorten laminaat.

Omdat onze vloerenleggers veel vloeren zoals kliklaminaat of parket leggen krijgen wij veel vragen omtrent de aanleg van laminaatvloeren.

Denkt u hierbij aan vragen zoals:

Wat kost een laminaat vloer laten leggen?

Wat is de gemiddelde berekening van een laminaatlegger? Als u een nieuwe vloer van laminaat heeft gekocht is het belangrijk om van te voren te weten wat de vloerenlegger per vierkante meter berekend. Vloerspecialisten berekenen de gemiddelde kosten voor laminaat leggen:

Laminaat vloer aanleggen inclusief: Gemiddelde m2 prijs
Laminaat leggen€ 9,00,-
Laminaat inclusief ondervloer leggen € 11,00,-
Laminaat inclusief ondervloer en plakplinten plaatsen€ 13,00,-
Laminaat inclusief ondervloer en overzetplinten plaatsen€ 14,00,-
Laminaat inclusief ondervloer en hoge MDF plinten monteren€ 14,00,-
Laminaat diagonaal laten leggen€ 13,00,-

De bovenstaande prijzen die u in onze prijzentabel ziet staan zijn de gemiddelde prijzen van eerdere vloer leg klussen die onze vloerenleggers hebben uitgevoerd. Wilt u de exacte kosten weten voor het leggen van uw nieuwe laminaat vloer? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan.

De kosten voor laminaat per m2 lopen op naarmate je ook kiest voor de ondervloer en de plinten laten leggen.

Wat is laminaat?

Laminaatvloeren zijn een soort houten vloeren, maar gebruiken slechts een zeer kleine hoeveelheid hout bij de productie.

Laminaat wordt gemaakt door een strook MDF, een plank gemaakt van gereconstrueerde houtvezels, te nemen en deze te bedekken met een dun laagje plastic met een afbeelding met een houteffect erop.

Wanneer deze stroken aan elkaar worden gelegd, geven ze de indruk van een echte houten vloer. Laminaatvloeren zijn gemakkelijk te reinigen en relatief goed bestand tegen stoten en krassen.

Daarnaast hebben ze niet dezelfde problemen met uitzetting en krimp die u wel hebt bij massief houten vloeren.

Het wordt ook wel beschouwd als relatief milieuvriendelijk, er wordt namelijk vrij weinig hout gebruikt bij de productie van de vloer.

De kosten van laminaatvloeren zijn afhankelijk van de kwaliteit van het product dat u kiest om te kopen. Over het algemeen is het relatief goedkoop om een laminaatvloer te laten leggen, vaak kost het ongeveer €5 per vierkante meter of zelfs minder.

Sommige luxere en dikkere laminaatvloeren kosten ruim €15 vierkante meter, hier zit dus wel degelijk verschil in.

Het makkelijkste is om even contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf om er achter te komen wat de kosten zouden zijn voor bij jou in de woning.

Middels een offerte krijgt u namelijk ook gelijk inzage in de prijzen voor de arbeid en voor de bijkomende materialen, dit zorgt ervoor dat u weet waar u rekening mee kunt houden.

clicklaminaat-leggen

Egaliseren voor dat het laminaat gelegd wordt

Voordat er laminaat gelegd wordt is het belangrijk dat de ondervloer vlak en strak geëgaliseerd wordt. Maar wat kost een vloer laten egaliseren? Egaline aanbrengen op een ruwe betonvloer of over een oude vloer waar tapijt heeft gelegen kost gemiddeld genomen rond de 7 euro per m2.

Het egaliseren (vlak maken van de vloer) zal een dikte tussen de 2 to 5 mm hebben. In sommige gevallen kan een vloer wel tot 5 mm dik geëgaliseerd worden. Hoe vlakker de vloer is hoe minder egaline er gebruikt hoeft te worden.

Na het egaliseren van de woonkamer, slaapkamer of badkamervloer is deze klaar om de ondervloer en het laminaat te laten aanleggen.

Goedkoop laten leggen

Laminaat laten leggen of parket is een goedkoop alternatief voor een hardhouten vloer of vloerdelen.

Het laten leggen van laminaat door een laminaatlegger is dan ook een stuk goedkoper per vierkante meter dan houtenvloerdelen.

Vooral clicklaminaat is snel gelegd. Het enige nadeel wat wij dan ook kunnen opnoemen van laminaat is dat het een kortere levensduur heeft dan een massieve houten vloer.

Als jezelf laminaat wilt neerleggen dan is dit natuurlijk altijd goedkoper dan het inhuren van een vloerenlegger. Maar ook het met het leggen van zelfs click laminaat kunnen er uiteraard dingen misgaan.

Informeer van te voren goed hoe je laminaat moet leggen en waar je begint met aanleggen van laminaatparket.

vloer-egaliseren
Vloer egaliseren voor laminaat leggen

Voorbereiding van een laminaatvloer leggen

Voor een goede plaatsing moet uw basisvloer (cementdekvloer) vlak, schoon en klaar zijn om de laminaatvloer te laten leggen.

Laminaatvloeren kunnen meestal met succes geplaatst worden over oude vloerbedekkingen, zoals vinyl, op voorwaarde dat het oppervlak vlak en glad is.

Een eenvoudige onderlaag van schuimfolie is meestal voldoende als basis voor laminaatplanken.

Als het vloeroppervlak schade of oneffenheden bevat kan het nodig zijn om deze eerst te verwijderen en om een onderlaag van dunne multiplex aan te leggen voordat de laminaatvloer pas echt wordt te leggen.

Voordat wij beginnen met de installatie, verwijderen we alle plinten en trimmen de vloer rond de omtrek van de betreffende kamer.

Hoe wordt laminaat gelegd?

Bij het laten leggen van laminaat bij u in de woning zullen wij vrijwel altijd dezelfde soort stappen volgen. Wij hebben het u vandaag wat makkelijker gemaakt door deze stappen even op een rijtje te zetten:

Benodigde tijd: 1 dag.

Laminaat leggen

 1. Het meten van de kamer


  Voor een mooie laminaatvloer is het belangrijk dat de eerste en laatste planken dezelfde breedte hebben of ongeveer even groot zijn. Om eindplanken met dezelfde breedte te hebben, meten wij de kamer van muur tot muur en delen wij deze door de breedte van een plank. Als het resultaat minder dan 12 inch is, delen wij dit door twee. Dit is vervolgens de breedte van de planken die nodig zijn. Wij herhalen dit nog een keer om zo de lengte van de kamer te meten.

 2. Het mixen van de planken

  Wij plaatsen indien mogelijk planken met hun lengte evenwijdig aan het invallende zonlicht. We beginnen in de linker- of rechterhoek van de kamer. We snijden de eerste rij af en laten de rand parallel aan de muur lopen met behulp van speciale afstand-houders. Dit zorgt voor een optimaal resultaat.

 3. Het installeren van de vloer

  Wij leggen laminaatvloerplanken door het ene korte uiteinde onder een hoek van ongeveer 20 graden in het andere uiteinde te plaatsen en het naar beneden te drukken. Wij snijden de decoratieve plank met de decoratieve zijde naar boven om zo alles af te werken, vervolgens drukken wij deze in zijn plaats. De volgende stap is het uitsnijden van een bepaald patroon, dit patroon wordt van tevoren vastgesteld. Wij tillen de vorige rij licht op om de nieuwe laminaatvloerlijn op zijn plaats te houden. Bij de volgende planken wordt het korte uiteinde schuin geplaatst om de planken vast te zetten. Wij gaan door tot heel de vloer gedaan is.

 4. Het plaatsen rondom buizen

  Als u een laminaatvloer rond de buizen wilt laten leggen, boren wij een gat dat 1 cm groter is dan de diameter van de buis. We splitsen de plank over het midden van de cirkel en lijmen de plankstukken aan elkaar. De leemten moeten worden bedekt met giet- of pijpringen zodra de vloer klaar is. Voor waterleidingen gebruiken we soms een vorm van siliconen.

 5. Het afmaken van de ruimte

  We gebruiken een klein stukje vloer om de diepte aan te geven waarop het deurkozijn moet worden afgesneden. Laminaatvloeren moeten namelijk onder het deurkozijn uitsteken. Is dit gedaan dan zijn wij klaar om de laatste rij te installeren.

  Deze laatste rij moet even breed zijn als de eerste rij laminaatvloeren. Wij laten wat ruimte over voor een mogelijke uitbreiding van het vloermateriaal. Als u zelf beschadigde laminaatplanken wilt vervangen, tilt dan u de laatst geplaatste plank op tot u bij de betreffende plank bent aangekomen. Gelukkig komt het vrijwel nooit voor dat laminaatplanken beschadigd raken, dit zal dan ook niet echt van toepassing zijn.

  verbouwing van een boerderij

Laminaat laten acclimatiseren

Bijna dagelijks krijgen wij vragen van onze klanten die slaan op, “moet ik de laminaatvloer echt laten acclimatiseren?

Het acclimatiseren van laminaatvloeren klinkt misschien ingewikkeld, maar het is echt een eenvoudig proces.

Tijdens dit proces zal de laminaatvloer zich aanpassen aan de temperatuur en de vochtigheid van de ruimte waar de laminaatvloer wordt gelegd.

Deze factoren zullen een invloed hebben op de mate waarin een laminaatvloer na installatie zal uitzetten of krimpen.

Om de hoeveelheid beweging te verminderen is het essentieel om een laminaatvloer vlak voor de installatie te acclimatiseren.

De normale periode is 48 uur in de ruimte waar de laminaatvloer wordt gelegd, voordat er wordt begonnen met het leggen van de vloer.

Het is belangrijk dat u een professional inschakelt voor het acclimatiseren.

Doet u dit niet en weet u niet echt waar u mee bezig bent dan is de kans groot dat u schade aan zult brengen aan de betreffende laminaatvloer.

Dit is natuurlijk niet waar u op zit te wachten.

Dikte laminaatvloer

Een andere vraag die regelmatig gesteld wordt is of het verstandig is om te kiezen voor dik laminaat.

Laminaatdikte is belangrijk voor de uitstraling en voor het gevoel tijdens het lopen.

Qua duurzaamheid maakt het niet zo heel veel uit, echter zitten er wel enkele andere voordelen aan het gebruik van dikkere laminaatplanken.

Dit zijn de voornaamste voordelen van dikker laminaat:

 • Het voelt eerder als hardhout tijdens het lopen
 • Het is mogelijk om te kiezen uit meer gedetailleerde ontwerpen
 • Het heeft een geluiddempende werking
 • Het is beter bestand tegen schok- en stootschade
 • Het installeren is een stuk eenvoudiger

Een laminaatvloer is vaak tussen de 6-12 mm dik. Als u dikker dan 12 mm vindt, is de kans groot dat dit niet klopt. Het kan in dit geval gaan om een laminaatvloer inclusief de bijgevoegde vulling.

Als u de hoogste kwaliteit in huis wilt hebben doet u er verstandig aan om te kiezen voor een laminaatvloer van 10 of 12 mm.

Als de kosten een probleem zijn en als u een gladde ondervloer heeft, dan kunt u beter richten op de vloeren van 7 of 8 mm dik.

Interessant om te weten…

Hoeveel mm moet laminaat van de zijkant van de muur gelegd worden?

Prijs-vergelijken

Omdat een laminaatvloer uitzet en inkrimpt is het verstandig om ruimte tussen de muur en de vloer te houden. Doet u dit niet dan kan de laminaatvloer bol komen te staan. Wij adviseren om minimaal 10 mm ruimte te houden vanaf de muur.

Waar begin je met laminaat leggen?

website van het jaar

Je kan op verschillende plaatsen op de vloer beginnen met laminaat leggen. De meest voorkomende kant van bijvoorbeeld een woonkamer of slaapkamer zijn de voor en achterkant van de woning. Lees hier meer hoe je zelf laminaat aanlegt.

Hoe laminaat leggen welke richting?

erkend vakwerk

Laminaat wordt meestal in de lengte van de kamer gelegd. Zo creëer je visueel een grotere en langere woonruimte.

Wie kan laminaat leggen?

Laminaat aanleggen kunnen verschillende vakmensen voor u doen. Denk hierbij aan een timmerman, aannemer, of vloerenlegger. Vind hier meer informatie.

Wat kost laminaat leggen per uur?

Het laten aanbrengen van laminaat wordt in de meeste gevallen per vierkante meter berekend. Als de vloerenlegger de klus per uur aanneemt dan zal het een wat moeilijkere leg klus zijn dan normaal.

Hoe lang duurt laminaat leggen?

Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken. Op deze pagina kun je berekenen hoe lang je zelf bezig bent.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!