Laminaat laten leggen

Als u van plan bent om nieuwe laminaat vloer te gaan kopen voor uw slaapkamers, woonkamer of gehele nieuwbouwwoning dan is het van groot belang dat dit op de juiste werkwijze aangelegd wordt.

Een laminaatvloer leggen door een is een klus wat je eventueel zelf kunt doen maar ook kunt uitbesteden aan een goede vloerenlegger of laminaatlegger die gespecialiseerd is in het leggen van verschillende soorten laminaat.

Omdat wij veel vloeren zoals klik laminaat of parket leggen krijgen wij veel vragen omtrent de aanleg van laminaatvloeren.

Denkt u hierbij aan vragen zoals:

Op deze pagina zullen wij u alles vertellen over de gemiddelde prijzen per m2 ( vierkante meter ) van het aanleggen van:

 • Clicklaminaat
 • Quickstep
laminaat-laten-leggen

Er zijn een hele hoop mensen in ons land die toe zijn aan een nieuwe vloer bij hen in de woning.

Nu is het wel mogelijk om een houten massieve vloer te laten leggen, echter brengt dit veel te veel kosten met zich mee. Het is veel voordeliger om te kiezen voor het laten leggen van laminaat.

In dit artikel zullen wij alles laten zien wat u maar moet weten omtrent laminaat laten leggen.

Van het proces tot aan de kosten, van het uitbesteden tot aan de voorbereiding.

Lees dus snel verder om er achter te komen waar u allemaal aan moet denken bij het laten leggen van een laminaatvloer door een laminaatlegger.

Snel een prijsindicatie?

Kosten laten leggen per m2

Laminaatvloeren zijn een soort houten vloeren, maar gebruiken slechts een zeer kleine hoeveelheid hout bij de productie.

Laminaat wordt gemaakt door een strook MDF, een plank gemaakt van gereconstrueerde houtvezels, te nemen en deze te bedekken met een dun laagje plastic met een afbeelding met een houteffect erop.

Wanneer deze stroken aan elkaar worden gelegd, geven ze de indruk van een echte houten vloer.

Laminaatvloeren zijn gemakkelijk te reinigen en relatief goed bestand tegen stoten en krassen.

Daarnaast hebben ze niet dezelfde problemen met uitzetting en krimp die u wel hebt bij massief houten vloeren.

Het wordt ook wel beschouwd als relatief milieuvriendelijk, er wordt namelijk vrij weinig hout gebruikt bij de productie van de vloer.

De kosten van laminaatvloeren zijn afhankelijk van de kwaliteit van het product dat u kiest om te kopen. Over het algemeen is het relatief goedkoop om een laminaatvloer te laten leggen, vaak kost het ongeveer €5 per vierkante meter of zelfs minder.

Sommige luxere en dikkere laminaatvloeren kosten ruim €15 vierkante meter, hier zit dus wel degelijk verschil in.

Het makkelijkste is om even contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf om er achter te komen wat de kosten zouden zijn voor bij jou in de woning.

Middels een offerte krijgt u namelijk ook gelijk inzage in de prijzen voor de arbeid en voor de bijkomende materialen, dit zorgt ervoor dat u weet waar u rekening mee kunt houden.

clicklaminaat-leggen

Goedkoop

Laminaat laten leggen of parket is een goedkoop alternatief voor een hardhouten vloer of vloerdelen.

Het laten leggen van laminaat door een laminaatlegger is dan ook een stuk goedkoper per vierkante meter dan houtenvloerdelen.

Vooral clicklaminaat is snel gelegd. Het enige nadeel wat wij dan ook kunnen opnoemen van laminaat is dat het een kortere levensduur heeft dan een massieve houten vloer.

Als jezelf laminaat wilt neerleggen dan is dit natuurlijk altijd goedkoper dan het inhuren van een vloerenlegger.

Maar ook het met het leggen van zelfs click laminaat kunnen er uiteraard dingen misgaan.

Informeer van te voren goed hoe je laminaat moet leggen en waar je begint met aanleggen van laminaatparket.

Voorbereiding van de vloer leggen

Voor een goede plaatsing moet uw basisvloer (cementdekvloer) vlak, schoon en klaar zijn om de laminaatvloer te laten leggen.

Laminaatvloeren kunnen meestal met succes geplaatst worden over oude vloerbedekkingen, zoals vinyl, op voorwaarde dat het oppervlak vlak en glad is.

Een eenvoudige onderlaag van schuimfolie is meestal voldoende als basis voor laminaatplanken.

Als het vloeroppervlak schade of oneffenheden bevat kan het nodig zijn om deze eerst te verwijderen en om een onderlaag van dunne multiplex aan te leggen voordat de laminaatvloer pas echt wordt te leggen.

Voordat wij beginnen met de installatie, verwijderen we alle plinten en trimmen de vloer rond de omtrek van de betreffende kamer.

Hoe wordt laminaat gelegd?

Bij het laten leggen van laminaat bij u in de woning zullen wij vrijwel altijd dezelfde soort stappen volgen. Wij hebben het u vandaag wat makkelijker gemaakt door deze stappen even op een rijtje te zetten:

Benodigde tijd: 1 dag.

Laminaat leggen

 1. Het meten van de kamer

  Voor een mooie laminaatvloer is het belangrijk dat de eerste en laatste planken dezelfde breedte hebben of ongeveer even groot zijn. Om eindplanken met dezelfde breedte te hebben, meten wij de kamer van muur tot muur en delen wij deze door de breedte van een plank. Als het resultaat minder dan 12 inch is, delen wij dit door twee. Dit is vervolgens de breedte van de planken die nodig zijn. Wij herhalen dit nog een keer om zo de lengte van de kamer te meten.

 2. Het mixen van de planken

  Wij plaatsen indien mogelijk planken met hun lengte evenwijdig aan het invallende zonlicht. We beginnen in de linker- of rechterhoek van de kamer. We snijden de eerste rij af en laten de rand parallel aan de muur lopen met behulp van speciale afstand-houders. Dit zorgt voor een optimaal resultaat.

 3. Het installeren van de vloer

  Wij leggen laminaatvloerplanken door het ene korte uiteinde onder een hoek van ongeveer 20 graden in het andere uiteinde te plaatsen en het naar beneden te drukken. Wij snijden de decoratieve plank met de decoratieve zijde naar boven om zo alles af te werken, vervolgens drukken wij deze in zijn plaats. De volgende stap is het uitsnijden van een bepaald patroon, dit patroon wordt van tevoren vastgesteld. Wij tillen de vorige rij licht op om de nieuwe laminaatvloerlijn op zijn plaats te houden. Bij de volgende planken wordt het korte uiteinde schuin geplaatst om de planken vast te zetten. Wij gaan door tot heel de vloer gedaan is.

 4. Het plaatsen rondom buizen

  Als u een laminaatvloer rond de buizen wilt laten leggen, boren wij een gat dat 1 cm groter is dan de diameter van de buis. We splitsen de plank over het midden van de cirkel en lijmen de plankstukken aan elkaar. De leemten moeten worden bedekt met giet- of pijpringen zodra de vloer klaar is. Voor waterleidingen gebruiken we soms een vorm van siliconen.

 5. Het afmaken van de ruimte

  We gebruiken een klein stukje vloer om de diepte aan te geven waarop het deurkozijn moet worden afgesneden. Laminaatvloeren moeten namelijk onder het deurkozijn uitsteken. Is dit gedaan dan zijn wij klaar om de laatste rij te installeren. Deze laatste rij moet even breed zijn als de eerste rij laminaatvloeren. Wij laten wat ruimte over voor een mogelijke uitbreiding van het vloermateriaal. Als u zelf beschadigde laminaatplanken wilt vervangen, tilt dan u de laatst geplaatste plank op tot u bij de betreffende plank bent aangekomen. Gelukkig komt het vrijwel nooit voor dat laminaatplanken beschadigd raken, dit zal dan ook niet echt van toepassing zijn.verbouwing van een boerderij

Laminaat laten acclimatiseren

Bijna dagelijks krijgen wij vragen van onze klanten die slaan op, “moet ik de laminaatvloer echt laten acclimatiseren?

Het acclimatiseren van laminaatvloeren klinkt misschien ingewikkeld, maar het is echt een eenvoudig proces.

Tijdens dit proces zal de laminaatvloer zich aanpassen aan de temperatuur en de vochtigheid van de ruimte waar de laminaatvloer wordt gelegd.

Deze factoren zullen een invloed hebben op de mate waarin een laminaatvloer na installatie zal uitzetten of krimpen.

Om de hoeveelheid beweging te verminderen is het essentieel om een laminaatvloer vlak voor de installatie te acclimatiseren.

De normale periode is 48 uur in de ruimte waar de laminaatvloer wordt gelegd, voordat er wordt begonnen met het leggen van de vloer.

Het is belangrijk dat u een professional inschakelt voor het acclimatiseren.

Doet u dit niet en weet u niet echt waar u mee bezig bent dan is de kans groot dat u schade aan zult brengen aan de betreffende laminaatvloer.

Dit is natuurlijk niet waar u op zit te wachten.

Snel een prijsindicatie?

Dikte van het laminaat

Een andere vraag die regelmatig gesteld wordt is of het verstandig is om te kiezen voor dik laminaat.

Laminaatdikte is belangrijk voor de uitstraling en voor het gevoel tijdens het lopen.

Qua duurzaamheid maakt het niet zo heel veel uit, echter zitten er wel enkele andere voordelen aan het gebruik van dikkere laminaatplanken.

Dit zijn de voornaamste voordelen van dikker laminaat:

 • Het voelt eerder als hardhout tijdens het lopen
 • Het is mogelijk om te kiezen uit meer gedetailleerde ontwerpen
 • Het heeft een geluiddempende werking
 • Het is beter bestand tegen schok- en stootschade
 • Het installeren is een stuk eenvoudiger

Een laminaatvloer is vaak tussen de 6-12 mm dik. Als u dikker dan 12 mm vindt, is de kans groot dat dit niet klopt.

Het kan in dit geval gaan om een laminaatvloer inclusief de bijgevoegde vulling.

Als u de hoogste kwaliteit in huis wilt hebben doet u er verstandig aan om te kiezen voor een laminaatvloer van 10 of 12 mm.

Als de kosten een probleem zijn en als u een gladde ondervloer heeft, dan kunt u beter richten op de vloeren van 7 of 8 mm dik.

Zelf doen of laten leggen

Wij raden af om zelf aan de slag te gaan met de vloer, dit komt door het feit dat er aardig wat kennis en vaardigheden bij komen kijken.

Wanneer u zelf aan de slag gaat is de kans op fouten aanzienlijk groter, dit zou veel kosten met zich mee kunnen brengen.

Daarnaast is het zo dat dat sowieso al een redelijk goedkope klus is om te klaren, het loont niet om hier op te besparen.

Door te kiezen voor een laminaatvloer bij u in de woning zal u op een voordelige manier voorzien kunnen zijn van een prachtige vloer.

Kiest u voor een dikkere laminaatvloer dan bent u in staat om het gevoel van een houten vloer te evenaren voor veel minder geld.

Neemt u vandaag nog contact op voor het laten leggen van een vloer bij u in de woning.

Voor u het weet is uw woning ook voorzien van een prachtige vloer!

Vragen & Antwoorden

Wat kost laminaat leggen?

Prijs-vergelijken

De prijzen om laminaat te laten leggen worden in de meeste gevallen per m2 berekend. Alle m2 prijzen van het aanleggen van laminaat vind u terug op deze pagina.

Waar begin je met laminaat leggen?

website van het jaar

Je kan op verschillende plaatsen op de vloer beginnen met laminaat leggen. De meest voorkomende kant van bijvoorbeeld een woonkamer of slaapkamer zijn de voor en achterkant van de woning. Lees hier meer hoe je zelf laminaat aanlegt.

Hoe laminaat leggen welke richting?

erkend vakwerk

Laminaat wordt meestal in de lengte van de kamer gelegd. Zo creëer je visueel een grotere en langere woonruimte.

Wie kan laminaat leggen?

Laminaat aanleggen kunnen verschillende vakmensen voor u doen. Denk hierbij aan een timmerman, aannemer, of vloerenlegger. Vind hier meer informatie.

Wat kost laminaat leggen per uur?

Het laten aanbrengen van laminaat wordt in de meeste gevallen per vierkante meter berekend. Als de vloerenlegger de klus per uur aanneemt dan zal het een wat moeilijkere leg klus zijn dan normaal.

Hoe lang duurt laminaat leggen?

Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken. Op deze pagina kun je berekenen hoe lang je zelf bezig bent.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!