Dakopbouw alle informatie

Een dakopbouw, opbouw of ook wel een optopping van je dak genoemd geeft u goedkoop en snel meer beloopbare ruimte op uw zolder of garage.

Het dak verhogen van je zolder of garage ( de dakopbouw dus ) komt in vele verschillende vormen voor, waarvan de meest bekende het dakkapel of dak ophogen is.

Bij het plaatsen van een complete verdieping op uw renovatiewoning of nieuwbouw huis komen er verschillende kosten om de hoek kijken.

Leest u op deze pagina hoe een opbouw wordt geplaatst op je woning, En hoe wij een dakopbouw prijs berekenen.

dakopbouw-plaatsen
Dakopbouw met dakterras op plat dak

Wat is een dakopbouw?

Het plaatsen van een dakopbouw is vergelijkbaar met een extra verdieping op een plat dak. Dit zorgt voor snel meer woonruimte en extra slaapkamers.

Als u goedkoper uit wilt wezen maar toch die extra woonruimte nodig heeft is een dakkapel op uw zolder ook een zeer goed alternatief.

Wat bepaald de dakopbouw prijs?

Als u een dakopbouw laat plaatsen, dan is de totale dakopbouw prijs gebaseerd op meerdere keuzes:

Het is moeilijk om zo een vaste prijzen van een dakopbouw te noemen. Wel is er een soort van richtlijn. U kunt uitgaan van vierkante meterprijs van ongeveer €1200 per m2.

De prijs van een opbouw in uw situatie is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Een dakopbouw die gemaakt is van hout is goedkoper dan een opbouw van steen.

Ook is de prijs van de opbouw afhankelijk van het type kozijnen en glas, de afwerking en de isolatie die u wilt laten aanbrengen.

Wanneer u duidelijkheid wilt over de dakopbouw kosten voor uw situatie kunt u het best een offerte aanvraag invullen zodat we u een richtprijs kunnen geven.

Uiteraard is dit geheeld vrijblijvend. Het helpt ons als u zo gedetailleerd mogelijk het offerte formulier invult.

Om u toch alvast een beetje op weg te helpen laten we u hier een kostenoverzicht zien van de gemiddelde prijzen.

Afmeting DakopbouwGemiddelde prijsSoort opbouw
Opbouw van 8 m2€ 11.000,-Met een nokverhoging
Opbouw 10 m2€ 13.000,-Met een verhoogde nok
Opbouw 15 m2€ 16.000,-Met een verlegde nok
Opbouw  20 m2€ 18.000,-Met een verlegde nok
Opbouw 25 m2€ 17.000,-Met een plat dak
Opbouw 30 m2€ 19.000,-Met een schuin dak
Opbouw 35 m2€ 21.000,-Met een recht plat dak
Opbouw 40 m2€ 24.000,-Met een recht schuin dak

Dakopbouw als extra verdieping op je woning binnen 1 dag

Ook als er een complete verdieping of een enkele kamer op een nieuwbouw of renovatiewoning wordt geplaatst noemen we dit een dakopbouw of opbouw van de woning.

Met deze laatst genoemde kunt u op een relatief eenvoudig manier 30% meer woonoppervlakte creëren in uw bestaande of nieuwbouw woning.

Dit is ideaal wanneer u bijvoorbeeld wel wilt uitbouwen, maar niet wilt inleveren op de ruimte in uw tuin. De meest gekozen opbouwen liggen tussen de 20 en 50 vierkante meter ( m2 )

Omdat wij vele prefab en casco dakopbouwen met dakkapel of verhoogde nok hebben geplaatst krijgen wij veel vragen over de prijs. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

Natuurlijk is een extra verdieping of een dak ophoging op uw woning niet goedkoop maar in onze ogen hoeft een bouwen van een opbouw op je dak ook niet duur te wezen.

De gemiddelde prijzen van dakopbouwen variëren ook enorm. Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding.

Leest u hier alle voorbeelden en de beste prijsinformatie die u van te voren moet weten voordat u overgaat tot een extra verdieping laten plaatsen op uw woning.

dakopbouw met dakverhoging
dakopbouw met dakverhoging

Dakopbouw laten plaatsen

 1. Vergunning dakkapel

  Dakkapellen kunnen een geweldige aanwinst voor uw huis zijn, en zorgen voor extra ruimte en natuurlijk licht. U moet echter altijd rekening houden met de verschillende vergunningen die nodig zijn voordat u er een plaatst. Er zijn ook vergunningsvrije dakkapellen, maar die zijn meestal kleiner van formaat en hebben andere beperkingen. Als u overweegt een dakkapel aan uw huis toe te voegen, moet u al uw mogelijkheden onderzoeken en ervoor zorgen dat u begrijpt wat er allemaal bij komt kijken voordat u met de bouw begint. Onze specialisten kunnen u helpen bij het verkrijgen van de juiste vergunningen.

 2. Dakopbouw formaat

  Er zijn verschillende dakopbouw varianten waaruit u kunt kiezen, dus is het belangrijk dat u de juiste voor uw huis kiest. Het meest voorkomende type dakstructuur is het zadeldak. Dit type dak heeft twee schuine zijden die aan de bovenkant samenkomen bij een nok.

  Samen met een adviseur kijkt u naar uw situatie en bepaalt u hoe groot de dakopbouw moet zijn. De adviseur zal u ook helpen bij het kiezen van de juiste dakbedekkingsmaterialen en gootstukken.

  Wanneer u overweegt een dakkapel te laten plaatsen, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. De grootte van de dakkapel is belangrijk, want u wilt er zeker van zijn dat hij uw huis niet overheerst of er niet misstaat. U moet ook nadenken over de stijl van de dakkapel en of die wel of niet zal passen bijde rest van uw huis.

  Een andere belangrijke overweging is het soort dakbedekking dat u zult gebruiken. Als u een schuin dak hebt, kan een dakkapel extra ruimte bieden voor een slaapkamer of badkamer.

 3. Dakopbouw type bepalen

  Prefab dakkapellen worden in een fabriek gemaakt en dan naar de bouwplaats verscheept. Ze zijn meestal gemaakt van aluminium en plastic, waardoor ze licht van gewicht zijn en gemakkelijk te plaatsen. Dakkapellen van houtskeletbouw, daarentegen, worden ter plaatse gebouwd van houten planken. Ze zijn duurder om te bouwen, maar ze zien er traditioneler uit en kunnen aangepast aan de individuele woning.

  Wat is beter voor uw huis – een geprefabriceerde dakkapel of een dakkapel van houtskeletbouw? Het antwoord hangt af van uw behoeften en voorkeuren. Als u een snelle, gemakkelijke oplossing zoekt, dan is een geprefabriceerde dakkapel de beste optie. Wilt u echter een maat oplossing, dan is een dakkapel in houtskeletbouw de betere keuze. Welke optie u ook kiest, zorg ervoor dat u met een vakman overlegt om het beste resultaat te krijgen.

 4. Dakopbouw afwerken

  Als uw dak geplaatst is moet deze afgewerkt worden. Vooral bij een casco dakopbouw of casco dakkapel zal er nog veel werk verricht moeten worden. De dakdekker zal een weerbestendig membraan op de mantels aanbrengen en het dak vervolgens afwerken met shingles, metaal of leisteen.
  Er zijn een paar verschillende manieren om een dakkapel te isoleren. De gemakkelijkste manier is om gebruik te maken van lat-isolatie. Noppenisolatie is een soort isolatie die geleverd wordt in rechthoekige panelen. Het is meestal gemaakt van glasvezel of minerale wol.

  Om een mattenisolatie te plaatsen, moet u de bekleding rond de dakkapel verwijderen en de watten doorsnijden. U moet dan de isolatie aan de daksparren vastnieten.

  Als u spuitisolatie wilt gebruiken, moet u die in de ruimtes tussen de daksparren spuiten. Dit soort isolatie is meestal gemaakt van glasvezel of cellulose.

  De laatste manier om een dakkapel te isoleren is door gebruik te maken van hardschuimisolatie. Dit type van isolatie wordt geleverd in panelen die tussen de daksparren passen. Het is gemaakt van polystyreen, polyurethaan of polyisocyanuraat.

  Tot slot is het vaak nodig om electra en isolatie in de dakkapel te plaatsen. Dit kan door een electricien gedaan worden maar is vaak alleen nodig als er verlichting in de dakkapel nodig is.
  De dakopbouw moet ook geschilderd worden. U kunt besparen door dit zelf uit te voeren. Kies een kwaliteitsverf die bestand is tegen de weersomstandigheden in uw streek.

Prijs en keuzes dakopbouw

De belangrijkste factor is op welk type dak moet de opbouw geplaatst worden?

Schuin dak (eenzijdig): Bied het bestaande dakkapel wel de juiste sta hoogte? Bij een eenzijdige dakopbouw of ook wel eenzijdige nokverhoging genoemd zal het dak maar aan een zijde worden verlengt. De bestaande nok van het dak wordt verhoogd waardoor er meer ruimte aan een kant van je dak ontstaat. De kosten van een eenzijdige nokverhoging liggen tussen de € 1.400 en € 1.900 per meter.

Schuin dak ( tweezijdig): Als men het heeft over een dakopbouw aanbrengen dan bedoelt men vaak een tweezijdige nokverhoging. Bij het verhogen van het dak met een tweezijdige nokverhoging of dakopbouw worden beide kanten van het dak verhoogd. Hierdoor krijgt u dus op uw zolder of garage twee keer zoveel ruimte als bij een enkelzijdige nokverhoging. De gemiddelde kosten voor een dakopbouw liggen dan tussen de 2.800 en € 3.100 per meter.

Plat dak: Wilt u een gedeeltelijke extra verdieping op je platte dak laten bouwen? Dan kunt u rekening houden met prijzen voor het laten plaatsen van een extra leefruimte boven op je platte dak tussen de € 900,- en € 1.100 per vierkante meter.

Dakopbouw plat dak

Dakkapel als dakopbouw

Een extra verdieping op uw woning of garage kan worden gecreëerd door een opbouw maar ook door een dakkapel.

Daarom wordt deze vorm van bouwen ook wel zolder opbouw genoemd. Voor veel mensen is het dan ook interessant om zo een zolderopbouw te laten uitvoeren.

Voordat er een extra verdieping of kamer op uw huis geplaatst kan worden moet er rekening gehouden worden met een aantal belangrijke zaken.

Er is bijvoorbeeld altijd een omgevingsvergunning nodig als u zo een soort dakkapel wilt plaatsen.

Een dak op laten bouwen wordt vaak afgezet tegenover het kopen van een nieuwe woning.

Wat is voordeliger en wat geeft meer ruimte? Natuurlijk is het laten opbouwen van uw dak veel voordeliger dan een nieuw huis kopen.

Op deze manier kunt u heel gemakkelijk en relatief goedkoop een extra etage aan uw woning toevoegen.

Het is niet voor niks dat er zo veel mensen gekozen hebben voor een opbouw in de vorm van een extra woonlaag op hun woning.

De gemiddelde kosten voor een dakopbouw liggen tussen de 10 en 25 duizend euro. De kosten van een nieuw huis aanschaffen liggen veelal hoger en niet te vergeten dat u de nieuwe woning ook nog is naar uw zin moet maken.

dakopbouw-plat-dak
Dakopbouw plat dak

Dakopbouw plat dak

Het plaatsen van een dakopbouw word in de meeste gevallen gedaan op het bestaande platte dak van een woning of garage.

Zo een optopping of dakopbouw op een plat dak is vaak prefab en is in de fabriek al geheel op maat gemaakt.

De uitsparing die in uw dak wordt gemaakt zal passend zijn voor de nieuwe opbouw en op deze manier zal de dakopbouw dan ook in een keer op uw dak worden gehesen.

afwerking-van-een-dakkapel
Dakkapel van 3 meter breed

Prefab dakopbouw

Een prefabricage opbouw op de bovenkant van een woning is in meeste gevallen een stuk goedkoper dan een opbouw die op maat gemaakt wordt.

Dit is mogelijk omdat de constructie ervan al helemaal uitgestippeld is en het proces voor fabricage geoptimaliseerd is.

Daarnaast wordt constructie in een fabriek gemaakt, dit zorgt ervoor dat er snel gewerkt kan worden zonder negatieve invloeden van bijvoorbeeld het weer.

De kosten voor een prefab dakopbouw zijn dan ook een stuk goedkoper. Zo zijn er dakopbouwen van 20 m2 beter beschikbaar vanaf €15000.

Dit is een zeer aantrekkelijk bedrag om uw woning op deze manier uit te breiden. Een prefab dakopbouw wordt vaak gemaakt van houtskelet bouw.

Dit is omdat hout gemakkelijk te bewerken is en dus ideaal is om een constructie mee te maken, ook een opbouw is hier dus ideaal mee te realiseren.

Bovendien kan het gemakkelijk in delen vervoerd worden en gemakkelijk naar een bestaand dak gehesen worden.

Casco dakopbouw

Wanneer er een opbouw op uw dak geplaatst gaat worden heeft u de keuze tussen een casco afwerking, een complete afwerking of iets daar tussenin. Bij een casco dakopbouw zal bij de oplevering echter alleen de wanden staan en zijn de kozijnen geplaatst.

Wanneer u een complete afwerking van de dakopbouw kiest zal er ook zorg gedragen worden voor het plaatsen van wanden, het aanleggen van de elektra, het aansluiten van waterleidingen, het leggen van een zandcementdek vloer enzovoort.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om enkele van deze bovenstaande afwerkingen te laten uitvoeren.

Vanzelfsprekend zult u dan zelf de andere afwerkingen moeten doen. Op deze manier kunt u relatief simpel besparen op de complete casco dakopbouw.

dakopbouw-nokverhoging
Casco dakopbouw

Optopping van het dak

Een optopping door je dak te laten verhogen ( ook wel het dak verhoging genoemd) is een flinke klus om uit te laten voeren. Bij het verhogen van de nok van het dak zal eerst het gehele dak eraf moeten inclusief de bestaande plafonds van de zolderruimte.

In de meeste gevallen zal de gehele zolder constructie aangepast moeten worden zodat de nokverhoging of ook wel dak ophoging genoemd op de juiste manier kan worden toegepast.

Het optoppen ( dak verhogen )van een bestaande of nieuwbouw huis is eigenlijk niet meer of minder dan een extra verdieping op een huis of garage bouwen.

De meeste dakopbouwen en optoppingen worden uitgevoerd bij individuele woningen.

Ook word er wel gekozen om het samen met de buren ui te laten voeren om zo op de kosten te kunnen besparen.

Hoe meer woningen hun dak willen laten ophogen hoe lager de kosten zullen wezen.

Vergunning van de dakopbouw

Wij hebben veel ervaring met het aanvragen van vergunningen voor dakopbouwen met een nokverhoging, met een dakkapel, of terras. Tijdens de aanvraag bij de gemeente zijn er een aantal zaken die gemeentes belangrijk achten.

Voor een extra woonlaag is het namelijk altijd nodig om een vergunning aan te vragen.

Wij kennen de procedures en kunnen een zo hoog mogelijke kans creëren dat de vergunningsaanvraag voor een dakopbouw wordt goed gekeurd.

Daarnaast is het belangrijk dat de constructie van uw woning een opbouw toestaat.

Waar moet u op letten?

Laat ten alle tijden een erkend aannemersbedrijf een vaste prijs geven voor het te bouwen project.

Wat zeker een belangrijk punt is dat het uiterlijk van de opbouw bij de rest van de omliggende woningen past in de straat waar u woont. Een goed advies in deze is om de dakopbouw iets terug te laten vallen van uw gevel.

U heeft op deze manier iets minder ruimte maar als de gevel in een geheel wordt doorgetrokken zal dit heel anders vertonen tegen de rest van de woningen.

Dakopbouw offerte in 1 minuut uw prijs!

Het bouwen en bevestigen kan al binnen 1 dag gebeurd zijn. Bovendien zijn kosten van een dakkapel relatief laag. De ruimte die u ervoor krijgt kost per vierkante meter minder dan een extra verdieping bouwen op een huis.

Voor een idee van onze dakopbouw kosten of een nokverhoging van u dak kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen.

Als u vragen hebt, kunt u natuurlijk contact opnemen voor meer informatie. Voor een volledig advies over uw opbouw staan wij u te allen tijde graag te woord.

Of u nu vragen hebt over techniek, mogelijkheden of prijzen, wij bieden u de antwoorden. Surft u voor meer bouw gerelateerde informatie over onze site.

U krijgt dan een totaal beeld van ons bedrijf. Wellicht snel tot ziens als nieuwe klant en heeft u binnenkort een dakopbouw.

Wat handig is om te weten over een dakopbouw!

Hoe duur is een dakopbouw laten plaatsen?

website van het jaar

Wat zijn de gemiddelde kosten van een dakopbouw laten maken op bijvoorbeeld je platte dak? U kunt rekening houden dat de gemiddelde kostprijs tussen de € 2.900 en € 3.400 per meter ligt.

Voor het bouwen van een complete extra verdieping op je platte dak zullen de kosten tussen de € 900 en € 1.100 per vierkante meter liggen ( afhankelijk van de grootte van de dakopbouw.

Wat zijn de kosten van een prefab opbouw?

erkend vakwerk

Wilt u een goedkope dakopbouw laten plaatsen dan is een prefab opbouw de beste keuze. Gemiddeld kost een prefab opbouw tussen de €1.200,- en €1.700,- per m2. Uiteraard kunnen de prijzen per type opbouw erg variëren.

Kan een dakopbouw geplaatst worden op een schuin dak?

Als u een eenzijdige nokverhoging wilt laten bouwen op een schuin dak houd dan rekening met een gemiddelde prijs die tussen de 1.000 en 1.800 euro per meter ligt. Als uw schuine dak tweezijdig is ( wat de meeste schuine daken hebben ) dan hebben we het niet over een opbouw maar een tweezijdige nokverhoging.

Vergunning dakopbouw is dit nodig?

90% van de gevallen zal er een vergunning verstrekt moeten worden door de gemeente bij het aanbrengen van een dak vergroting op uw woonhuis. Lees hier alles over een dakopbouw met of zonder vergunning.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!