Nokverhoging

Bent u op zoek naar meer beloopbare ruimte op uw zolder van uw bestaande of nieuwbouw woning?

Dan is een eenzijdige of tweezijdige nokverhoging misschien wel de juiste oplossing.

Een dakkapel met een nokverhoging is de ideale oplossing voor woningen met een te kleine zolder met aan de binnenkant een schuin plafond. Het verhogen van de nok van uw dak kan zelfs binnen 1 dag!!!

dakopbouw-nokverhoging
Dak verhogen door nokverhoging plaatsen

Een dak verhoging zorgt ervoor dat er een heerlijke ruime ruimte ontstaat wat bijvoorbeeld gebruikt kan worden als luxe slaapkamer. Het verhogen van de nok van het dak is een goed alternatief voor een dakkapel of dakopbouw.

Het is wel iets duurder dan een dakkapel laten plaatsen maar daar krijgt u dan ook wel meer ruimte en meer licht in de betreffende kamer voor terug.

In principe kan gesteld worden dat een kleine of grote nokverhoging gewoon een zeer luxe dakkapel is.

Daarnaast vinden veel mensen het aanzicht van deze oplossing een stuk mooier, omdat het meer 1 is met het huis.

Wat kost een nokverhoging?

De gemiddelde prijs van een nokverhoging of ook wel dakopbouw genoemd liggen gemiddeld genomen tussen de € 6.000 tot € 28.000.

De prijzen van het laten aanbrengen van een dakopbouw zijn grotendeels afhankelijk van afmeting ( de grote van de verhoging ) en het materiaal waarmee de nokverhoging gemaakt wordt.

Ook een belangrijk aspect van een nokverhoging is of deze aan de voorzijde of achterzijde van je woning wordt geplaatst.

Een enkelzijdige nokverhoging is namelijk goedkoper dan een dubbelzijdige nokverhoging. Leest u hieronder de gemiddelde nokverhoging kosten met meest voorkomende afmetingen:

Nokverhoging soortAfmeting nokverhogingGemiddelde prijs incl plaatsen
Enkelzijdige verhoging5 meter breed€ 6.000 – € 11.000
Dubbelzijdige verhoging5 meter breed€ 11.000 – € 16.000
Plat dak verhogen25 m² (vierkante meter)€ 24.000 – € 28.000

Hoe wordt een nokverhoging geplaatst?

Nokverhogingen worden in het algemeen geplaatst om meer stahoogte te creëren op uw zolder. Leest u hier hoe een verhoogde nok wordt geplaatst en wat voor tijd dit in beslag neemt:

Benodigde tijd: 1 dag en 5 uren.

Plaatsen nokverhoging dak zowel enkelzijdig als een dubbelzijdige verhoging:

 1. Ruimte creëren


  Of u nu kiest voor een nokverhoging dubbel of enkelzijdig er zal altijd ruimte gemaakt moeten worden om de nokverhoging te plaatsen. Onze bouwers meten exact waar de dak verhoging moet komen en verwijderen eerst alle dakpannen en overig isolatiemateriaal van het dak.

 2. Gat in het dak zagen voor verhoging


  Er zal een flink gaat in het dakbeschot gezaagd moeten worden om zo de dakconstructie goed te controleren. Zo kunnen onze vakmannen duidelijk in beeld brengen of de dakconstructie niet verzwakt is.

 3. Dakconstructie verstevigen


  Door de constructie controle komen wij vaak tegen dat het bestaande dak toch verstevigd dient te worden. Het is niet zomaar even een gaatje in het dak zagen. In het onderzoek van onze constructeur gaat het erom of het dak de dakopbouw met gemak kan dragen. Zo kan de constructie door middel van balken verstevigd worden en zal de nokverhoging stevig op zijn plek blijven staan.

 4. Nokverhoging plaatsen


  Als alles gecontroleerd is is het nu tijd om de nokverhoging te kunnen plaatsen. Wanneer je kiest voor een prefab dakopbouw dan is deze vaak genoeg in 1 dag geplaatst. Zo wordt de gehele verhoging opgetakeld met een hijskraan en meteen op de juiste plek bevestigd. Als u toch kiest voor een op maat gemaakte verhoging te laten instaleren dan wordt dit ter plaatste uitgevoerd. Wat wel langer de tijd kost.

 5. Afwerken van de verhoging


  Er zijn meerdere mogelijkheden om de nokverhoging casco te laten plaatsen. Dit houd in dat onze vakmannen alleen maar de buitenzijde afwerken zodat hij waterdicht is inclusief het glas. Ook zal er nieuwe dakbedekking worden aangebracht. De keuze om de binnenzijde af te laten werken is aan u. Wij isoleren dan de gehele dakverhoging en werken dit af met gipsplaten .

 6. Vrijblijvend de prijs aanvragen


  Omdat er veel prijsverschil in nokverhogingen zitten is het verstandig de kosten goed in kaart te brengen. Vraag daarom geheel vrijblijvend een kostenindicatie bij ons aan zodat u die kunt vergelijken met andere aanbieders op het internet. Op deze manier kunnen wij u laten zien dat wij een van de goedkoopste zijn in de plaatsing van nok verhogende daken.

Offerte aanvragen hoe en waarom ….?

Wij begrijpen als geen ander dat het uiterst belangrijk is om te weten wat het ophogen van uw dak gaat kosten. Nokverhogingen zijn in het algemeen zijn niet goedkoop! De gemiddelde prijzen liggen tussen de 8000,- en 25.000,- euro.

Wilt u ongeveer weten wat het kost om een nokverhoging te laten aanbrengen door een aannemer? Dan vind u al deze prijsinformatie op deze pagina of op de rest van onze website.

Het is dus niet noodzakelijk om meteen een offerte aan te vragen!!

Bent u serieus geïnteresseerd en wilt u graag dat de aannemer bij u langs komt om alle vakkundige normen van de dak verhoging te bespreken? Dan verwijzen wij u het offerte formulier zo uitgebreid mogelijk in te vullen.

(Vult u bij de beschrijving zo uitgebreid mogelijk wat uw wensen zijn zodat wij een goed zicht krijgen van uw toekomst plannen.)

nokverhoging binnen 1 dag
Nokverhoging binnen 1 dag geplaatst

Ophogen van uw dak

Een nokverhoging met of zonder zonnepanelen van een rijtjeshuis of hoekwoning houdt min of meer in dat het punt van uw dak wordt verschoven en een flink stuk wordt opgehoogd.

Het hoogste punt van uw woning wordt dus hoger maar de hellingshoek van uw dak blijft wel gelijk, eigenlijk lijkt het alsof het de bedoeling altijd geweest is.

In principe is een nokverhoging dus de beste en goedkoopste manier om een dakopbouw op een puntdak te bouwen. Normaal is een dakopbouw alleen gemakkelijk uitvoerbaar op een plat dak.

Deze oplossing is dus ook echt geschikt voor een puntdak.

Een nokverhoging is esthetisch dan ook mooier dan een dakkapel. Vooraf zal een bouwtekening gemaakt worden zodat u een idee krijgt hoe het eruit komt te zien.

Op een plat dak is deze oplossing dan ook niet mogelijk, dan moet er gekozen worden voor dakopbouw op uw platte dak.

Vaak is de keuze voor mensen tussen een dakkapel of een nokverhoging wanneer ze de ruimte onder het schuine dak willen vergroten.

Een verandering die geliefd is bij mensen die extra woonruimte willen creëren en zodoende ruimte willen winnen.

Daarmee zijn nokverhogingen ook een soort alternatief voor een dakkapel, ware het niet dat er wezenlijke verschillen tussen de twee bestaan.

Bij een dakkapel wordt uw ruimte verbreedt, hier wordt er een flink stuk opgehoogd.

Wanneer is een dak verhogen iets voor u?

Een dak laten verhogen van een tussenwoning of rijtjeshuis behoort tot de mogelijkheden wanneer u ruimte wilt winnen in uw woning net als die van een dakkapel plaatsen.

Het gaat om aanzienlijke verhogingen: in veel gevallen oogt het zelfs alsof u een complete verdieping erbij krijgt.

Daarmee ontwikkelt u, zoals gezegd, ruimte, maar laat de verandering ook de waarde van uw huis stijgen.

Zodoende kan een nokverhoging worden gezien als een uitbreiding van de leefruimte, maar ook als investering voor de verkoopwaarde van uw woning.

Win ruimte met verhogen

Als uw zolder verdieping een laag dak heeft met een schoorsteen aan de binnenkant dan is het verhogen van uw nok een van de beste manieren om beloopbare ruimte te winnen.

Mocht het dak te laag zijn om hier onder te kunnen staan dan kunt u door middel van het verhogen van de zolder het goed beloopbaar maken en zo krijgt creëert u eigenlijk een extra verdieping.

De meeste mensen kiezen dan ook voor een dakopbouw met een nokverhoging in een keer te laten plaatsen.

Zo slaat u twee vliegen in een klap en kunt u gemakkelijk een extra slaapkamer realiseren.

nokverhoging
Nokverhoging met dakkapel

Prefab nokverhoging

Net als bij een dakopbouw plaatsen zijn er voor nokverhogingen ook prefab oplossingen te krijgen.

Een prefab nokverhoging is vaak een kaal skelet zodat de afwerking niet aan de binnenkant maar aan buitenkant van het huis gedaan kan worden in de stijl van de rest van de woning.

Zo blijft de tussen- of hoekwoning in principe één geheel, iets dat veel mensen wenselijk vinden.

Bovendien zijn de kosten voor een prefab oplossing lager dan wanneer een nokverhoging op maat gemaakt moet worden.

Uiteraard zijn de prefab oplossingen van te voren te zien zodat u precies kunt zien hoe het er uiteindelijk uit komt te zien.

Zo zijn er bijvoorbeeld ook nokverhogingen met een dakkapel eraan vast. Dit zorgt voor nog meer ruimte.

Zeker wanneer er bijvoorbeeld 2 dakkapellen op een dubbelzijdige nokverhoging worden geplaatst.

De bouwmaterialen

Een nokverhoging kan net als andere bouwprojecten gebouwd worden van verschillende materialen. De volgende materialen worden het meest gebruikt om een nokverhoging ( nok verhogend dak te laten bouwen:

 • Kunststof
 • Stenen
 • Hout

Het grootste nadeel bij stenen is dat deze zeer zwaar zijn, niet elke constructie kan dit dragen. Hout en kunststof kunnen gewoon gedragen worden door nagenoeg elk dak.

De materiaal keuze is natuurlijk ook afhankelijk van de persoonlijke smaak en eisen. Zo vinden veel mensen een houten nokverhoging mooier dan een kunststof uitvoering, maar kunststof is daarentegen weer onderhoudsarm.

Onze aannemers kunnen u in ieder geval adviseren over welk materiaal het best bij uw budget en wensen past.

Enkelzijdige of dubbelzijdige nokverhoging

Een puntdak heeft eigenlijk altijd 2 schuinde zijden. Wanneer u ervoor kiest om een enkelzijdige nokverhoging te laten plaatsen wordt de nok verhoogt waarna 1 schuine kant van het ook verhoogd wordt.

Vaak wordt er gekozen om de enkelzijdige variant aan de achterzijde van een woning te doen.

Bij een dubbelzijdige nokverhoging worden na het verhogen van de nok beide schuine zijden van het dak verhoogd.

Het verschil is de extra ruimte die gecreëerd wordt. Een dubbelzijdige nokverhoging creëert daadwerkelijk veel meer ruimte dan een enkelzijdige variant.

In onze ogen is de nok dubbelzijdig verhogen ook veel mooier voor het totaal plaatje. Maar een nokverhoging enkel aan de achterzijde kan ook echt een oplossing zijn, wanneer een dubbelzijdige niet binnen het budget valt of wanneer daar geen vergunning voor wordt gegeven.

Uw huis stijgt in waarde

Als u overweegt een nokverhoging te laten aanbrengen op uw zolder dan zal ook uw woning in waarde stijgen.

Het sta oppervlak in uw woning zal namelijk groter worden en hoe meer beloopbare m2 hoe meer de woning stijgt in waarden.

Mocht u uw huis met de tijd willen verkopen dan zal er door de nokverhoging een betere prijs ontvangen.

Zelf afwerken voor lagere kosten

Heeft u niet te veel te besteden en u budget is minimaal dan kunt u ook de verhoging casco laten opleveren.

Veel mensen kiezen hiervoor omdat het daadwerkelijk een stuk goedkoper is dan de gehele klus uit te besteden.

Op deze manier kan de dakkapellen specialist de constructie aan de buitenkant geheel afbouwen en de binnenkant van de nokverhoging kunt u zelf afwerken om zo de kosten van de gehele zolder verhoging zo laag mogelijk te houden.

noverhogend-dak

Dak verhogen de kosten

De kosten voor een nok verhoging of het laten verhogen van uw dak zijn niet laag. Het is een ingrijpende verandering waarbij de prijzen hoger liggen dan bijvoorbeeld bij de eerder genoemde dakkapel.

Prijzen zijn desondanks afhankelijk van het soort nokverhoging dat je uit laat voeren.

Grofweg onderscheiden we hierbij eenzijdige én tweezijdige nokverhogingen.

Het verschil tussen de twee is simpelweg dat bij de een het dakvlak slechts aan een kant wordt verhoogd, waar dit bij de tweezijdige verhoging gaat om beide zijden.

Prijzen

De prijzen van een nokverhoging liggen gemiddeld tussen de  € 7.000 tot € 14.000. Er is een mogelijkheid of u een eenzijdige of tweezijdige verhoging kiest. U kunt met de volgende prijzen rekening houden:

De prijzen van een nokverhoging liggen wel iets hoger dan die van een dakkapel. Omdat de gehele dakconstructie moet worden aangepast is dit veel meer werk dan alleen een gat in uw dak te maken en een dakkapel te monteren.

Ook het materiaal verbruik ligt veel hoger.

Zoals eerder genoemde is de prijs van een nokken verhoging of dakopbouw afhankelijk van het soort verhoging waar u voor kiest.

Eenzijdige verhogingen zijn goedkoper dan tweezijdige verhogingen of een dubbele verhoging van het bestaande dak.

Een prijslijst voor beide varianten zijn wel te vinden op het internet maar die zijn ons inziens weinig geloofwaardig. Een nokverhoging is eigenlijk altijd veel maatwerk.

Is er een vergunning nodig voor een nokverhoging?

Naast de relatief hoge prijzen is er voor een nokverhoging tevens een vergunning nodig. Omdat het gaat om een dusdanig grote wijziging is het in Nederland verplicht een document aan te vragen dat zich laat omschrijven als de omgevingsvergunning.

Dit moet u doen, zodat wordt gewaarborgd dat u met deze verbouwing géén andere mensen tot last bent.

Het document is overigens niet altijd nodig – of dit in uw geval zo is kunt u altijd opvragen bij het gemeentebureau van uw woonplaats.

Offerte verhogen van u nok

Een specifieke prijs nodig voor het verhogen van uw nok? Deze kunt u altijd vrijblijvend opvragen. Wij sturen u dan een offerte met daarin het exacte bedrag voor de nokverhoging.

Uiteraard zullen we wel even op locatie willen komen kijken om een adequate offerte op te stellen.

Ook voor andere vragen kunt u altijd contact opnemen met Aannemer Gigant. We staan u graag te woord en helpen u met verschillende soorten vragen.

Wat u moet weten over een nokverhoging!

Is een nokverhoging duur?

website van het jaar

Wat een nokverhoging exact kost is moeilijk te bepalen. We kunnen u wel de gemiddelde vanaf prijzen vertellen. Een dakopbouw met verhoging kost gemiddeld tussen de € 6.000 tot € 25.000. De nokverhoging kosten zijn echter afhankelijk van meerdere factoren.

Wat is een nokverhoging precies?

erkend vakwerk

Het verhogen van de nok van het dak betekend dat het bestaande zolderplafond verhoogt word zodat deze beloopbaar is. In combinatie met een dakkapel kan de zolder als extra slaapkamer worden gebruikt. Bij een nokverhoging wordt de nok punt van het dak verschoven en verhoogd.

Hierdoor krijgt u veel meer beloopbare ruimte op uw zolder verdieping. Een opbouw daarin tegen is een flinke verbouwing. Ook de dakopbouw kosten zullen een stuk hoger uitvallen dan het verhogen van allen de nok van je woning.

Wat kost een dakkapel met nokverhoging?

Als u kiest voor een nokverhoging met een dakkapel dan zal de prijs iets duurder worden dan alleen het verhogen van het dak van uw woning. Lees hier alles over de gemiddelde prijzen van een nok verhogend dakkapel.

Dakopbouw met nokverhoging kan dat?

U kunt een dakopbouw laten plaatsen en meteen de nok van uw dak laten verhogen door de aannemer. U bent altijd goedkoper uit als u alles in een keer laat doen.

Kan ik ook een extra verdieping laten bouwen?

Prijs-vergelijken

Als u kiest voor het bouwen van een dakopbouw met een extra verdieping dan zal u een omgevingsvergunning nodig hebben. De vergunningsaanvraag wordt wordt getoetst aan het bestemmingsplan in uw regio. Als u een vergunning heeft kunt u gaan bouwen aan uw extra verdieping.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!