Zolder isoleren

Wilt u graag uw oude zolder laten isoleren, omdat u teveel aan warmte verlies leid? Door het isoleren van een zolder kunt u tot wel 35% besparen op uw energie kosten.

Leest u op deze pagina alles over het isoleren vanaf de binnenzijde of -buitenkant en de gemiddelde kosten van een zolderisolatie.

zolder laten isoleren
Met glaswol geïsoleerde zolder

Als u van plan bent uw zolder te laten isoleren dan zijn er 2 verschillende mogelijkheden om tot isolatie over te gaan. Zo kunt u kiezen om de zoldervloer te isoleren of het dak van de zolder. Als u het zolder dak wilt laten isoleren kan dit zowel vanaf de binnenkant als buitenkant van het dak.

Leest u hier wat het isoleren van een zolder gaat kosten per type woning.

Zoldervloer isoleren (goedkoopste manier)

Het laten isoleren van uw zoldervloer is een stuk goedkoper dan isolatie laten aanbrengen aan de binnenkant of buitenkant van het dak. Mocht uw zolder niet verwarmd zijn en wilt u dit ook niet, dan kunt u kiezen om de vliering van de zolder of de zoldervloer te laten isoleren.

Een houten zoldervloer kan doormiddel van isolatiedekens, isolatieplaten of gespoten schuim geïsoleerd worden. De isolatie die aangebracht kan worden is afhankelijk van de constructie die de verdiepingsvloer van de zolder heeft.

De kosten van vloerisolatie zijn grotendeels afhankelijk van welke soort isolatiemateriaal er wordt toegepast. Leest u hier in onze prijzentabel een goede indicatie van de kosten als u van plan bent uw zoldervloer te laten isoleren.

Soort woningIsolatiekosten
Tussenwoning +/- 35 m²€ 850,- tot € 1.100
Hoekwoning 2-onder-1-kap +/- 35 m²€ 1.100 tot € 1.500
Vrijstaande woning +/- 65 m²€ 1.700 tot € 2.200

Een zolder laten isoleren is een van de meest rendabele manier om uw energiekosten te verlagen. Mocht u bezig wezen met een complete woningrenovatie en u isoleert u zolder niet , dan dan verliest u 25% aan energieverlies door geen zolderisolatie aan te brengen.

Dak of zoldervloer isoleren?

De eerste keuze die u zal moeten maken bij het isoleren van uw zolder aan de binnenkant, is of u uw dak gaat (laten) isoleren of uw zoldervloer.

Gaat u de zolder puur gebruiken als kamer om wat spullen te bewaren, zoals de kerstversiering die eens per jaar gebruikt wordt en daarna weer opgeborgen wordt?

Dan is vloerisolatie een prima oplossing.

Bent u uw huis aan het verbouwen en gaat u de zolder echter ook gebruiken als woonruimte, dan is het goed om een iets grotere investering te maken zodat u het maximale woongenot kunt bereiken en de stookkosten en temperatuurverschillen maximaal kunt terugdringen.

Binnenzijde of vanaf de buitenkant isoleren?

Door het dak te isoleren ontwikkel je een veel beter leefklimaat op de zolder.

De makkelijkste en goedkoopste manier om een hellend dak te isoleren is door gebruik te maken van glas of steenwol.

Bij het gebruiken van glaswol of steenwol worden de ruimtes tussen de balken op de zolder volledig opgevuld met het isolatie materiaal. Dit gebeurt vanaf de binnenzijde van het dakbeschot op de zolder.

Een belangrijk aspect is dat het isolatiemateriaal wat u gaat gebruiken dik genoeg wordt aangebracht.

De beste isolatiedikte is 15 tot aan 20 cm.

Wilt u uw zolder vanaf de buitenkant van uw dak laten isoleren dan zullen de kosten aardig oplopen.

Uw gehele pannendak zal verwijderd moeten worden en uw dak wordt grotendeels opgehoogd om zo de isolatieplaten te kunnen plaatsen.

Een zolder vanaf de buitenkant isoleren doet men vaak als de zolderruimte al is afgewerkt en al in gebruik is als kamer.

Isoleren en afwerken

Als de zolderisolatie is aangebracht dan moet de zolder nog afgewerkt worden. Dit wordt in de meeste gevallen met gipsplaten gedaan.

Door de oppervlaktes ui te tengelen met hout kunnen de gipsplaten een voor een gemonteerd worden.

Als alle gipsplaten vastgeschroefd zijn dan is het tijd voor de stukadoor. De stukadoor zorgt ervoor dat de gehele zolder een nieuwe laag stucwerk krijgt.

Zo wordt uw zolder weer een geheel en kan het schilderen van de zolder beginnen.

Zoldervloer isoleren

Als u de zolder puur als opslagruimte inzet, dan is het zonde om te investeren in het isoleren van zowel de bovenste als de onderste laag.

Het laten isoleren van de vloer is de meest eenvoudige en daarom ook goedkope manier om de zolder van uw woning van isolatie te voorzien.

U zal door uw zoldervloer te laten isoleren enorme besparingen merken op het gebied van energie en de stookkosten van uw woning. Door de vloer te isoleren, kan de warmte uw woning niet meer verlaten.

De warmte blijft lekker binnen en daardoor hoeft u minder energie te gebruiken om dezelfde aangename temperatuur in woning te bereiken en vast te houden.

Daarnaast is de prijs een belangrijke reden om deze keuze te maken.

De vloer van uw woning bepaalt voor een groot deel welke aanpak er gekozen wordt. Hoe zit het met de constructie?

Bij massief beton is er uiteraard een andere aanpak nodig dan bij hout.

zolderdak-isoleren
Klaar om isolatie aan te brengen

Zolderdak isoleren

De zolder is een plek waar de temperatuur het minst stabiel is. Hierdoor is het niet aangenaam vertoeven op de zolder, zeker niet als u er ook wilt slapen of wonen.

Daarom raden wij in dit geval sterk aan om te kiezen voor zolder dak isolatie in plaats van zoldervloer isolatie.

Wat u zoals eerder gezegd uiteraard wel kunt doen, is beide manier combineren om de isolatie van uw zolder te maximaliseren.

Dit vergt misschien initieel een iets grotere investering, maar deze betaald zich uiteindelijk weer terug in minder energiekosten en een groter leef- en woonplezier.

De zolder van uw woning zal plotseling een heel andere betekenis voor u krijgen. Waar u deze voorheen zo veel mogelijk vermeed en hoogstens gebruikte voor wat opslag, is dat nu niet meer nodig.

U zult weer compleet nieuwe mogelijkheden ontdekken om de ruimte te benutten.

Schuin dak isoleren tussen balken

De meest praktische manier om een hellend dak van isolatie te voorzien is door middel van minerale wol. Als u kiest voor glas- of steenwol om uw zolder te laten isoleren, dan worden de ruimtes tussen de kepers opgevuld.

Bij het isoleren is het belangrijk dat het materiaal dik genoeg wordt aangebracht om het isolatie effect te garanderen.

Denk hierbij aan een laag van 15 á 20 centimeter om ervoor te zorgen dat de isolatie een werkelijk effect heeft op de temperatuurschommelingen en de energiekosten.

Kosten zolderisolatie aanbrengen

Zolder isoleren: De aanpak die u kiest voor het isoleren van uw zolder is bepalend voor het kostenplaatje wat daarbij komt kijken. U kunt het isoleren van uw zolder echter wel zien als een mooie investering, omdat de 25% die u nu aan energie verliest voortaan verleden tijd zal zijn.

De aanpak die u kiest zal bepalend zijn voor de mate van isolatie en dus ook de energiebesparingen die u zult merken.

Kosten zolderisolatie dak

Voor het isoleren van de binnenzijde van uw dak moet u iets dieper in de buidel tasten. In sommige gevallen betaalt u slechts 20 euro per vierkante meter, maar hou rekening met een maximale prijs van 65 euro per vierkante meter afhankelijk van het materiaal en hoe eenvoudig het is om de isolatie te bewerkstelligen.

Laat u niet afschrikken door de kosten en laat u eerst eens informeren over subsidies en vergoedingen.

De overheid hecht namelijk veel waarde aan de verduurzaming van woningen en daarbij ook de isolatie in huize.

Dit kan het isoleren van uw woning niet alleen een fijne investering maken, maar door de subsidies ook nog eens een stuk minder kostbaar dan u misschien initieel denkt.

zolderisolatie-aanbrengen
Vloerisolatie aanbrengen

Soorten zolder isolatiemateriaal

Als u heeft besloten dat het isoleren van uw zolder voor u een interessante keuze is, dan zijn er ook in de materialen en aanpak een aantal keuzes te maken.

PIR als toepassing voor dakisolatie

PIR is een kunststof die speciaal is ontwikkeld is voor de toepassing van isolatie. Het is een tijd geleden een onpopulair product geweest omdat het werd ingehaald door andere, beter isolerende materialen. Maar inmiddels is dat verleden tijd.

De nieuwe, verbeterde versie van PIR isoleert uw zolder beter dan XPS en PUR.

Het is een van de meest effectieve materialen die u op dit moment bestaan om uw zolder te laten isoleren.

PIR komt in de vorm van harde platen. Dit komt de isolatie zeer ten goede omdat je producten nodig hebt met een hoge densiteit. Daardoor kan het zowel voor uw vloeren als daken gebruikt worden.

Ook voor hellende daken is PIR een van de beste keuzes. Hier kunnen de PIR-platen onder de spanten of door middel van een houten structuur geïnstalleerd worden.

Bij de toepassing van PIR-platen moet je denken aan kosten vanaf 30 euro per vierkante meter.

Tempex (piepschuim) voor de isolatie van uw zolder

Piepschuim, we kennen het allemaal. Het wordt vaak gebruikt als verpakkingsmateriaal, maar het heeft ook een zeer hoge isolatiewaarde.

Daarom wordt tempex veel toegepast om de vloer te isoleren of als platen om het dak in te zetten. Het wordt ook wel EPS genoemd, dit staat voor ‘geëxpandeerd polystyreen’.

Ondanks dat tempex voor 98% uit lucht bestaat, beschikt het toch over een hoge isolatiewaarde.

Sterker nog, u heeft er een minder dikke laag van nodig dan bijvoorbeeld nodig is bij de toepassing van glaswol.

Tempex is gemakkelijk aan te brengen en te vervormen, is vochtbestendig, heeft een lange levensduur, is licht van gewicht en daarnaast ook nog eens milieuvriendelijk.

Bij de toepassing  van Tempex moet je rekenen op zo’n 10 euro per vierkante meter.

Steenwol voor zolder isolatie

Voor de beste en meest brandveilige oplossing voor zolder isolatie is steenwol aan te raden.

Naast positieve effecten op uw wooncomfort en energiekosten, is het ook nog eens geluid isolerend en dat scheelt enorm. Dit scheelt in geluidsoverlast en creëert in uw huis een betere akoestiek.

Als u van uw zolder een woonomgeving wil maken en er bijvoorbeeld zelfs wil werken, dan kan dat enorm goed door middel van isolatie met steenwol.

Steenwol komt in twee verschillende vormen: in platen en dekens.

De dekens zijn uitstekend geschikt als u een hellend dak heeft, u kunt er eenvoudig lastig te bereiken ruimtes mee isoleren.

De keuze maken: met name afhankelijk van uw budget en uw wensen

Zoals u ziet is er een overschot aan materialen en mogelijkheden om uw zolder te isoleren.

Daarom is het aan te raden om uzelf te laten informeren door een specialist in isolatie.

Het isoleren van uw zolder is uiteindelijk een investering waar u vele jaren plezier van zult ervaren en veel besparingen mee zult realiseren.

Het is dan ook goed om niet direct naar de bouwmarkt te lopen en zelf te gaan knutselen zonder een goed doordacht plan.

Bij een verkeerde aanpak, is het isolatie effect namelijk zeer minimaal.

Denk goed na waar u de zolder voor wilt gaan gebruiken. Is het met name voor opslag of gaat u er ook werken en misschien zelf slapen?

Dit is bepalend voor het kostenplaatje en of u alleen de vloer laat isoleren of juist het dak.

Wilt u meer informatie omtrent het isoleren van uw woonhuis? Leest u hier dan alles over een kruipruimte laten isoleren en de gemiddelde kosten.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!