Serre bouwen

Een serre bouwen van kunststof, aluminium, glas of hout aan uw woning zorgt ervoor dat uw buiten wordt betrokken bij u huiskamer.

In Duitsland noemen ze een serre ook wel een “wintergarden” dat zo veel betekent als wintertuin.

Op deze pagina leest u alles over de prijzen van een serre aanbouw aan huis, de maten van een grote of kleine serre en de verschillende soorten materialen die voor een woonserre bouwen gebruikt worden.

De aanbouw van een serre aan zowel een rijtjeshuis als vrijstaande woningen heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling gemaakt (vooral bij nieuwbouwwoningen).

Waar vroeger de serres altijd op maat gemaakt werden zijn er nu prefab, kant en klaar, goedkope oplossingen die relatief snel aan de woning geplaatst kunnen worden.

Een van de eerste serres was niet meer dan een aanbouw die aan uw woning werd geplaatst een soort van woonserre. Met een schuifpui die verbinding maakte met uw tuin eigenlijk een soort van overdekt terras.

Omdat wij ook wel de serrespecialist worden genoemd krijgen wij veel vragen over de kosten van een serre plaatsen.

Denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat zijn de kosten van een serre aan mijn huis laten maken?
 • Hoe duur is een prefab of aluminium serre?
 • Wat zijn normale prijzen voor serres?
 • Kost een serre veel?
serre-bouwen
Woonkamer serre

Uiteraard is een serre kopen en laten plaatsen niet goedkoop, maar in onze ogen hoeven serres ook niet duur te wezen. De gemiddelde prijzen van serres variëren ook enorm.

Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding.

Leest u hier alle prijsinformatie die u van te voren moet weten voordat u overgaat tot het kopen van een nieuwe serre.

Tegenwoordig is een prefab serre in veel verschillende vormen zoals geheel van glas, hout, aluminium, en geheel geïsoleerd.

Wat een serres aanbouwen wel allemaal gemeen hebben is dat ze voor een groot deel uit glas bestaan.

Het ruimtelijke effect wat een serre aanbouw kan geven door zijn grote openslaande deuren naar de tuin is vaak adembenemend.

Wanneer u erin zit heeft u namelijk toch het gevoel dat u buiten zit. Wanneer het buiten koud is kunt u heerlijk in de serre zitten en het gevoel hebben dat u in de tuin zit.

Een serre zorgt dus niet alleen maar voor extra ruimte, maar ook creëert het extra daglicht in uw woning.

Een echte toevoeging aan uw woning dus.

Bovendien is het een perfect voor een aanbouw die in de regel vele malen duurder is.

Mogelijkheden serre bouwen

Voordat u begint met de serre te laten bouwen is het belangrijk dat u duidelijk heeft wat voor serre u wilt, zoekt u een goedkopere of wilt u de meest luxe uitvoering die er mogelijk is.

Daarnaast is de grootte van de bouw natuurlijk belangrijk om  over na te denken.

Als u een kleine serre wilt is het bouwen van een erker bijvoorbeeld een goede en goedkoper oplossing dan een volledige serre.

De budget oplossing de goedkoopste mogelijkheid dus is een prefab serre bouwen.

Deze worden in massaproductie gemaakt en hebben vooraf bepaalde maten die aansluiten bij de meest gangbare woningen.

De prefab uitbouwen zien er tegenwoordig erg goed uit, in tegenstelling tot de vroegere prefab serres, die niet goed waren afgewerkt en eigenlijk visueel nooit goed paste bij de woning waar die tegenaan geplaatst werd.

Tegenwoordig heeft u wel bepaalde keuzes bij prefab oplossingen, denk aan de kleur, glas soort en kozijnen die u in de serre wilt laten bouwen. De serre prijzen zijn bij prefab oplossing het aantrekkelijkste.

Voordelen

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het aanbouwen van een serre aan uw woning? Wij hebben alle voordelen voor u op een rijtje gezet;

 • Meer leefruimte in uw woning
 • Veel genieten van de zon
 • Meer m2 en vloer oppervlakte
 • Meerwaarde van uw woning
 • Tuin betrekken bij uw huis

Natuurlijk heeft elk voordeel ook een nadeel. De kosten van een serre aanbouw zijn best hoog.

Ook het bouwen geeft natuurlijk rommel en overlast. Maar een van de grootste nadelen is dan ook wel dat uw tuin kleiner wordt.

serre-aanbouw-kosten
Glazen serre aanbouw

Kosten

De gemiddelde kosten van een serre liggen al snel tussen de 15 en 20,000 euro. Bij deze bedragen komen de kosten van een vergunning er nog eens bovenop.

Hieronder geven wij u de gemiddelde prijzen die berekend worden voor het laten plaatsen van een serre aan uw huis;

 • Serre van 2 m x 3 meter kosten per m2 = €2900,-
 • Serre van 3 m x 3 meter kosten per m2 = €2100,-
 • Serre van 4 m x 3 meter kosten per m2 = €2000,-
 • Serre van 5 m x 3 meter kosten per m2 = € 2150,-

Zoals u kunt zijn lopen de serre prijzen op naarmate een serre steeds groter wordt. De m2 prijs voor een serre daalt wel weer als u kiest voor een grotere serre in plaats voor een kleine. Hoe dit komt?

Dit komt doordat de kosten voor het glas ten opzichte van de m2 van het vloeroppervlakte ook zal dalen.

Wat kost een prefab serre?

De gemiddelde kosten van een prefab serre liggen tussen de € 7.000 en € 18.000. Wij gaan er hier dan vanuit van een prefab serre van rond de 30 m2 ( vierkante meter ). Deze bedragen zijn inclusief het materiaal en de arbeidsuren.

Het grote voordeel van het laten plaatsen van een prefab serre is dat deze in 1 dag geplaatst is en dus een stuk goedkoper zal wezen dan een houten of glazen serre.

Leest u hier de prijzen van een prefab serre in ons prijzenoverzicht:

Maat woonserreGemiddelde prijs
Prefab serre van 10 m2€ 7.000 incl Btw
Prefab serre van 15 m2€ 11.500 incl Btw
Prefab serre van 30 m2€ 22.000 incl Btw

Met of zonder vergunning serre bouwen

In bepaalde gevallen is een vergunning niet nodig voor serrebouw. Wanneer u aan de achterkant van uw woning een serre van maximaal 2,5 meter diep plaatst heeft u geen vergunning nodig.

In alle andere gevallen heeft u waarschijnlijk wel een gemeentelijke vergunning nodig. Het aanvragen van zo een offerte kunt u het best direct goed doen. Dit scheelt een hoop tijd en onzekerheid.

Voor de beste kans om een vergunning te krijgen kunt u ons ook inschakelen. Wij hebben ervaring met het aanvragen van vergunningen en onze ervaring leert dat het eigenlijk altijd lukt.

Deze dienst verlenen wij overigens kosteloos.

Een doe het zelf serre

Er zijn ook bouwpakketten op de markt waarmee een serre in theorie zelf gebouwd zou kunnen worden. Voor de handige mensen onder ons is dit een ideale goedkope oplossing.

Let er wel op dat u een ervaren doe-het-zelver moet zijn wanneer u dit avontuur aangaat. U zult niet de eerste zijn halverwege de bouw van de doe het zelf serre belt met de vraag of wij kunnen komen helpen.

Daarnaast is het van groot belang dat u let op de kwaliteit van de “kant en klare” serre. U wilt natuurlijk dat deze langere tijd blijft staan en we hebben erg slechte kwaliteit doe het zelf serres gezien.

Serre volgens uw wensen

U kunt ook een serre bouwen die precies volgens uw wensen is. U kunt dan precies bepalen met welke materialen de serre gebouwd moet worden.

Prefab kozijnen worden bijvoorbeeld vaak van kunststof gemaakt, terwijl u misschien hout of aluminium een veel mooier product vindt.

Het voordeel van aluminium boven hout is dat het wel duurzamer is. Ook kunt u precies kiezen wat de maten van het glas moeten zijn, en bijbehorende kozijnen.

De keuze vrijheid is een stuk groter wanneer u de serre op maat laat bouwen. Daarnaast is het mogelijk om zelf de keuze van het glas te bepalen. Standaard wordt er vaak gekozen voor HR++ glas. Maar wellicht gaat uw voorkeur uit naar triple glas.

serre-aanbouw
Woonkamer met serre

Bestaande serre vervangen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er momenteel al een serre staat die u graag vervangen wilt hebben. Dit kan komen omdat de huidige wintertuin simpelweg niet voldoet aan uw eisen.

Deze is bijvoorbeeld te klein, of u vindt hem niet mooi. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er door achterstallig onderhoud zoveel kapot is, dat vervangen goedkoper is.

Gelukkig is het relatief eenvoudig een serre te vervangen. Door de manier van bouwen van de serre is het in de regel ook niet moeilijk om een serre te verwijderen.

En door de relatief lichte bouw is een nieuwe bouwen ook relatief snel gedaan.

Hoe wordt een serre gebouwd

Voordat wij een serre bouwen is het belangrijk om uit te zoeken of er vergunning nodig is. Bij de meeste serre’s die 2,5 meter of minder diep zijn en aan de achterzijde van een woning worden geplaatst is een vergunning niet nodig.

In sommige gevallen is het dus mogelijk om een serre zonder vergunning te bouwen.

Ook zoeken wij uit welke fundering we moeten maken voor de aanbouw. Dit is afhankelijk van de grondsoort en het gewicht van de te bouwen serre.

Hier hebben wij bouwtechnisch opgeleid personeel voor, u weet dus zeker dat de serre goed blijft staan en niet wegzakt na een aantal jaren.

Nadat de fundering is gelegd kan de serre daadwerkelijk gebouwd worden.

Afhankelijk van het soort serre dat u heeft gekozen zijn daar timmermannen, metselaars, glaszetters en installateurs voor nodig. Dit regelen wij allemaal voor u en heeft u dus geen omkijken naar.

Stappenplan serre bouw

Benodigde tijd: 5 dagen.

Een serre bouwen doe wij zo:

 1. Fundering

  Een van de belangrijkste aspecten is dan ook wel de fundering. Een fundering van een serre hoeft natuurlijk niet zo zwaar te wezen als de fundering van een woning. Een betonnen plaat van 15 cm dikte met een dubbel wapeningsnet is al genoeg om een stabiele serre te plaatsen.

  fundering-aanbouw

 2. De vloer

  Hoe dikker de vloer wordt gestort van de serre hoe beter hij warmte absorbeert. Bij het storten van de vloer zullen er dubbele netten worden gebruikt om de spanning van het beton te minimaliseren en scheurvorming te voorkomen.

  fundering-storten

 3. Het dak

  Bij het bouwen van de serre kan het dak natuurlijk niet ontbreken. Er zijn verschillende mogelijkheden om een dak toe te passen van verschillende soorten materiaal. Bij het plaatsen van het dak op de serre is het belangrijk dat er met een afschot van 10% rekening wordt gehouden voor het hemelwater af te voeren.

  serre aanbouw

 4. Aansluiting serre op woning

  De aansluiting van de serre naar de bestaande woning moet uiterst serieus genomen worden. U wilt immers niet dat er lekkage komt in de nieuw gebouwde serre. Zorg ervoor dat er altijd een loodflap van het oude werk naar het nieuwe werk wordt aangebracht zodat er geen water tussen de kieren kan doorlopen.

  serre-aanbouw

 5. Afwerking

  Een serre kan casco opgeleverd worden. Dat houd in dat er nog behang of stucwerk gedaan moet worden. Ook zit er dan nog geen vloer en verlichting in de serre. De serre kan van binnen verder afgewerkt worden voor een definitief resultaat.
  houten-uitbouw

Extra opties

Als u uw prefab serre meteen helemaal wilt laten afmaken dan kunt u voor extra opties kiezen.

Hieronder hebben wij de meest voorkomende mogelijkheden voor u op een rijtje gezet om zo meer wooncomfort te realiseren:

Extra optieMeerprijs inclusief Btw
Zonwering plaatsen€ 2170 (per m2)
Vloer laten betegelen€ 35 (per m2)
Laminaat laten leggen€ 8 (per m2)
Airco laten plaatsen€ 1.100 (per stuk)
Schilderen buiten/binnen€ 30 (per m2)
Centrale verwarming€ 900
Aftimmeren / Stucen€ 30 per uur
Schuifpui€ 900 (per pui)
Schuifdak€ 1.200 (per m2)
Lichtstraat€ 1900 (per m2)

Bespaar op uw serre laten bouwen

Wanneer u wilt weten wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot een serre bouwen in tuin kunt u een vrijblijvende offerte aan vragen.

Wij kunnen deze klus goedkoop uitvoeren, het is dus zeker de moeite waard om te zien wat wij voor u kunnen betekenen.

Als u het offerte formulier geheel vrijblijvend invult dan zullen wij u binnen enkele dagen de kosten van de serrebouw via de mail toesturen.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!