Kozijnen plaatsen

Zijn uw oude kozijnen aan vervanging toe? Of wilt u uw houten kozijnen laten vervangen voor kunststof? Wat kost het plaatsen van nieuwe kozijnen en hoe lang duurt dit?

De kosten van nieuwe kunststof of houten kozijnen plaatsen kunnen enorm variëren. De prijs wordt niet alleen berekend omdat u uw kozijn wilt laten vervangen en een nieuw kozijn wilt laten plaatsen.

Echter hebben de maten van het kozijn en het materiaal ook een grote invloed op de prijs. Leest u hier hoe wij uw nieuwe kozijnen plaatsen en wat het vernieuwen van kozijnen aan de voor- of achterkant van uw woning kost.

kozijnen plaatsen
Nieuw kozijn geplaatst in Schouwburg Haarlem

Overzicht; wat kost een kozijn plaatsen?

Zoals we hierboven al hebben verteld is de prijs van een kozijn plaatsen niet alleen maar afhankelijk van de plaatsing, grotendeels beïnvloed de afmeting van het kozijn de prijs. Hoe meer strekkende meters nodig zijn van kozijnen hoe hoger de prijs zal worden.

Leest u hieronder ons overzicht van de kosten kozijnen plaatsen. We gaan hier van de 3 meest voorkomende kozijnmaten uit:

Kozijn afmetingen Onze prijsindicatie
1.60 cm bij 1.30 cm € 1.800 tot aan € 3.500
3.00 cm bij 1.50 cm€ 2.000 tot aan € 3.500
3.40 cm bij 1.30 cm € 3.000 tot aan € 4.100

De bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op kozijnklussen die wij eerder hebben uitgevoerd. De uiteindelijke prijsberekening kan altijd iets afwijken van de genoemde prijzen.

Hoe worden de exacte kozijn plaatsen kosten bepaalt?

De kosten kozijnen plaatsen en kozijnen laten vervangen worden niet alleen maar bepaalt door de maten en afmetingen van het raam of deurkozijn. Een van de grote prijsfactoren is ook het materiaal van het kozijn. Zie hieronder welke soort kozijnen u kunt laten plaatsen door onze timmermannen:

Welk kozijn past er bij u woning?

De gemiddelde kosten voor een kozijn plaatsen zijn grotendeels afhankelijk van welk materiaal het kozijn is. De meeste keuzes van onze klanten gaan uit naar: Kunststof kozijnen, Houten kozijnen of Aluminium kozijnen. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van deze kozijnen?

Houten kozijnen: Veel van onze klanten kiezen ervoor om hun houten kozijnen te vervangen voor kunststof kozijnen. Dit wordt vooral gedaan voor het onderhoud wat aan houten kozijnen uitgevoerd hoort te worden zoals het schilderwerk. De voordelen van houten kozijnen zijn dat ze uw woning een karakteristieke uitstraling geven. Ook is een kleurverandering door het schilderen van de kozijnen snel gedaan.

Kunststof kozijnen: Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Een kunststof kozijn is geheel onderhoudsvrij en hoeft niet om de 5 jaar geschilderd te worden net zoals houten kozijnen.

Aluminium kozijnen: Aluminum kozijnen zijn een van de sterkste kozijnen die u kunt aanschaffen. Het aluminium heeft een zeer strakke uitstraling en is een erg duurzame materiaal soort.

wat kost het plaatsen van kozijnen
Houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen Amsterdam

Interessant om te weten

Kan ik zelf mijn kozijnen plaatsen?

Als u zelf de kozijnen wilt plaatsen houd dan rekening met de nodige tijd wat dit in beslag neemt. Zeker als u geen ervaring heeft in het vervangen en vernieuwen van uw kozijnen kan dit een ingrijpende klus worden.

Kan je houten kozijnen vervangen door kunststof?

Ja zeker.. Kozijnen in het algemeen is geen goedkope uitgave. Maar er zit een behoorlijk prijsverschil tussen de materialen hout en kunststof. Kunststof kozijnen zijn een stuk goedkoper dan houten kozijnen. Een houten kozijn is minimaal 35% duurder dan een kunststof exemplaar.

Wat kost het vervangen en opnieuw plaatsen van houten kozijnen?

Als uw houten kozijnen aan vervanging toe zijn en u wilt nieuwe hardhouten kozijnen laten plaatsen dan kunt u met de volgende kosten rekening houden: Als u het zelfde houten kozijn wilt laten plaatsen zal het oude kozijn eerst verwijderd worden en het zelfde kozijn hiervoor terug geplaats worden. De prijs van een standaard deurkozijn vervangen zal dan tussen de € 250 en € 350.- liggen. Voor het vervangen van een houten raamkozijn zal dit € 500 tot aan € 800.- zijn

Hoe worden de nieuwe kozijnen geplaatst?

Benodigde tijd: 1 dag.

Als u binnen een korte tijd nieuwe kozijnen wilt aanschaffen dan wilt u ook graag weten hoe de montage in zijn werk gaat. Leest u hier in 5 stappen hoe wij nieuwe kozijnen plaatsen en de oude kozijnen verwijderen:

 1. Voorbereiding van de plaatsing


  Op de dag dat de montage van de kozijnen plaatst vind zullen onze kozijnspecialisten net meteen beginnen met de nieuwe kozijnen plaatsen. Wij zullen eerst ruimte creëren waar wij de kozijnen moeten stellen. Uiteraard kunt u dit zelf doen en besparen op de tijd van onze vakmannen. Tijd kost immers geld!! Gaat u zelf ruimte maken? Doe dit dan als volgt: zet de meubels aan de kant en dek deze goed af, demonteer de gordijnrails, Leg afdakfolie op de vloer.

  afdekken voor dat de kozijnen geplaatst worden

 2. Oude kozijnen verwijderen (demonteren)


  Als de meubels en vloeren zijn afgedekt is het tijd om de oude kozijnen te verwijderen en te demonteren van de muren. Wij doen dit met uiterste zorg zodat de muren niet beschadigen. Onze timmermannen kunnen uw oude kozijnen vakkundig verwijderen op de volgende manieren:

  Glas verwijderen uit oude kozijn
  Oude kozijn verwijderen en in 2 delen zagen
  Oude kozijn met koevoet uit sponning slopen

  oude kozijnen verwijderen

 3. Monteren van stelkozijnen


  Als er kozijnen geplaatst moeten worden beginnen wij altijd met het monteren van een stelkozijn. Een stelkozijn is een kunststof of houten frame met een rubberen afwerkrand. Stelkozijnen zorgen ervoor dat er geen naad ontstaat tussen de muur en het kozijn zodat u last van tocht krijgt. Ook zorgt een stelkozijn dat het kozijn materiaal de ruimte heeft om in te kunnen krimpen en uit te kunnen zetten. Voordelen van een stelkozijn zijn:

  Luchtdichte en tochtvrije plaatsing
  De nieuwe kozijnen zijn makkelijkere te plaatsen
  Extra inbraakbeveiliging

  stelkozijn plaatsen

 4. Kozijnen monteren


  Als wij de nieuwe kozijnen moeten plaatsen zorgt onze kozijnspecialist ervoor dat deze geheel waterpas worden bevestigd. Door dit nauwkeurig uit te voeren krijgt u geen probleem met de draaiende en bewegende delen zoals een draai-kiepraam of uitzetraam.

  Een belangrijk aspect bij de montage van de nieuwe kozijnen is het tochtdicht maken. Wij doen dit net als het plaatsen van het stelkozijn met een rubberen band. Op deze manier sluit het kozijn naadloos aan op het stelkozijn.

  Vanaf de buitenkant kan de tussen ruimte tussen muur en het kozijn met een kitnaad worden gedicht. Als laatste zullen wij het kozijn vastschroeven in het gemonteerde stelkozijn.

  kozijnen monteren

 5. Beglazing en ramen plaatsen


  Nadat wij het kozijn hebben geplaatst zullen wij over gaan tot het plaatsen van het HR++glas en het plaatsen van de draaiende delen van het kozijn.

  Met behulp van glaslatten zetten wij de ramen strak in het kozijn en kitten deze af. Zo voorkomen wij verzakking van het raam. Nadat alles hangt en geplaatst is stellen wij de draaiende gedeeltes zoals het draai-kiepraam netjes af zodat er geen problemen ontstaan met het sluiten van het raam.

  glas plaatsen kozijn

Voordelen hout vervangen door kunststof

Veel van onze klanten zijn het onderhoud aan houten kozijnen zat. Zei kiezen ervoor om hun houten kozijnen te laten vervangen voor nieuwe kunststof kozijnen. Een kozijn van kunststof is onderhoudsvrij en een stuk voordeliger in aanschaf dan hout. Leest u hier alle voordelen van kunststof kozijnen plaatsen:

 • Een kozijn van kunststof hoeft u nooit meer te laten vervangen en gaat levenslang mee.
 • U hoeft nooit meer te schilderen ( echter kan het kunststof schoon gemaakt worden met een sopje )
 • Kunststof kozijnen zijn veel beter geïsoleerd
 • De kleuren blijven na 10 jaar helder en vervagen niet

Kort door de bocht zal u de investering in kozijnen van kuststof snel terug verdienen.

Wanneer vervang je je kozijnen?

Goede kozijnen hebben een vrij lange levensduur. Zeker als deze goed onderhouden worden. Dit geld zowel voor kunststof kozijnen als kozijnen van hardhout. Toch worden kozijnen op ten duur vervangen. Vaak maken wij mee dat onze klanten hun houten kozijnen willen laten vervangen voor kunststof.

Kunststof kozijnen zijn een stuk goedkoper dan hout en hebben een langere levensduur. Ook is zijn kunststof kozijnen onderhoudsvrij.

Leest u hieronder hoe lang kozijnen mee gaan en wanneer deze aan vervanging toe zijn.

Soort kozijnenLevensduur / vervanging
Kunststof kozijnen50 jaar
Hardhouten kozijnen70 jaar
Aluminium kozijnen40 jaar

Zelf plaatsen of kiezen voor een aannemer?

Wilt u uw nieuwe kozijn zelf gaan plaatsen aan de voor of achterkant van uw woning om op deze manier te kunnen besparen?

Dit zou u kunnen proberen maar is zelf plaatsing wel verstandig? De reden om binnen of buitenkozijnen te plaatsen zijn uiteenlopend.

Wellicht heeft u gewoon nieuwe kozijnen nodig omdat de oude verwijderd worden, wellicht moeten de raamvensters geplaatst worden omdat er nieuw huis gebouwd wordt of misschien wilt u een raam plaatsen in een blinde muur.

Omdat ons aannemersbedrijf veel raam en deurkozijnen plaatst krijgen wij regelmatig vragen die prijsgebonden zijn. denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat zijn de kosten van een nieuw kozijn?
 • Hoe duur is kozijnen laten vervangen bij jullie ?
 • Wat zijn normale prijzen voor nieuwe kunststof of hardhouten kozijnen?
 • Kost een nieuw kozijn veel?

Uiteraard is het laten aanbrengen van deur en raamkozijnen niet goedkoop. Echter hoeven deze kozijnwerkzaamheden in onze ogen ook niet duur te kosten.

De gemiddelde prijzen van kunststof, houten of aluminiumkozijnen variëren ook enorm.

Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding.

Leest u hier alle prijsinformatie die u van te voren moet weten voordat u nieuwe kozijnen laat plaatsen en waar u op moet letten als u zelf een kozijn wilt plaatsen of vernieuwen en hoe het laten plaatsen in zijn werk gaat.

Offerte aanvragen en besparen

Wij begrijpen als geen ander dat het uiterst belangrijk is om te weten wat nieuwe kozijnen laten plaatsen gaat kosten. Hardhouten of kunststof kozijnen zijn in het algemeen zijn niet goedkoop!

De gemiddelde prijzen om de kozijnen van een compleet woonhuis te laten vervangen liggen tussen de 3000,- en 15.000,- euro.

Wilt u weten wat het kost om uw huis te voorzien van nieuwe kozijnen? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan. Door deze aan te vragen kunt u onze prijs vergelijken met die van andere kozijn specialisten.

kozijnen-plaatsen
Op maat gemaakt kozijnen inclusief dubbel glas

Kozijnen plaatsen voor en nadelen

Als u twijfelt zelf uw kozijn te plaatsen en liever de klus wilt uitbesteden zullen hier uiteraard kosten aan verbonden zijn.

Het zelfstandig plaatsen van kozijnen heeft ook zijn voor en nadelen.

Het grote voordeel van zelf kozijnen monteren is dat het u kosten bespaart.

Toch moet u met de volgende aspecten rekening houden als u zelf het plaatsen van uw kozijnen wilt gaan uitvoeren;

 • Het zelf plaatsen van kozijnen kost veel tijd en is niet goedkoop.
 • Risico op een foutieve montage en eventueel beschadigingen.
 • Geen garantie bij zelf plaatsing.
 • Het monteren van een kozijn kan niet zonder het juiste gereedschap.

Toch zelf plaatsen

Als u toch denk dat u de kozijnen zelf kunt gaan plaatsen in uw woning zorg er dan voor dat u alle gereedschappen klaar heeft liggen.

Lees hier het juiste stappenplan hoe u een kozijn kunt plaatsen;

 • Demonteer eerst het oude kozijn
 • Plaats het nieuwe kozijn
 • Afstellen kozijn
 • Afwerking, afdichten met pur bijvoorbeeld

Wilt u uw kozijn zelf plaatsen? Zorg er dan voor dat u een montagehandleiding bij de hand heeft van het desbetreffende kozijn.

Vaak wordt de montagehandleiding standaard meegeleverd en maakt u het uzelf een stuk gemakkelijker deze even goed door te nemen.

Nieuwe kozijnen zijn en blijven een flinke investering maar zullen bij de juiste montage jarenlang meegaan.

Bij een slechte montage kan het wezen dat de kozijnen vroegtijdig vervangen moeten worden en daar zit niemand op te wachten natuurlijk.

Zorg voor beveiligd hang en sluitwerk

Het laatste wat u natuurlijk wilt is dat u te maken krijgt met een woning inbraak. De kwaliteit van de kozijnen van tegenwoordig is zo goed dat deze bijdragen aan de veiligheid van uw woning.

Als u voor hang en sluitwerk kiest kies dan voor hang en sluitwerk met het politie keurmerk voorzien van het SKG-logo.

Hoe meer sterretjes er bij het logo staan hoe veiliger het hang en sluitwerk zal zijn. 3 sterretjes zijn voldoende om de kozijnen ramen of deuren veilig te kunnen sluiten.

nieuwe-kozijnen-plaatsen
Kozijn plaatsing oude gevel in Almere

De juiste kozijnen laten plaatsen

U kunt perfect uw wensen in kaart gaan brengen als u uw kozijnen wilt gaan vernieuwen en plaatsen zowel in een bestaande oude woning als in een nieuwbouw woning.

Door ruim van te voren te bedenken welke eigenschappen u belangrijk vindt aan uw kozijn is de kans zeer groot dat u de juiste keuze gaat maken.

Hieronder geven wij de beste 3 eigenschappen van verschillende soorten van kozijnen.

 • Houten kozijnen – Warme uitstraling veel onderhoud
 • Kunststof kozijnen – Voordelig weinig onderhoud
 • Aluminium kozijnen – Sterk materiaal, inbraakwerend

Als u last heeft van tocht of condens in uw huis dan kan het zijn dat uw houten kozijnen gerepareerd of vervangen moeten worden.

Wij kunnen uw nieuwe kozijnen voor u plaatsen en de oude de oude kozijnen verwijderen.

U heeft de keuze uit verschillende materialen bij kozijnen plaatsen zoals hout, aluminium of kunststof.

Ieder type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Naast een decoratieve functie moet ook de isolatie van uw huis zeker niet vergeten worden.

De Aannemer-Gigant is gespecialiseerd in de levering en het plaatsen van kozijnen. Als erkende aannemer zijn wij de aangewezen partij voor u.

Dankzij onze kennis, ervaring en een uitgebreid netwerk weten wij altijd de beste oplossing voor u.

Wij bespreken uw wensen met u en voorzien u van advies zodat u tot de beste keuze kunt komen.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!