Extra ruimte met een dakkapel

Als u uw woning laat voorzien van een dakkapel dan brengt dit interessante voordelen voor u huis met zich mee. Door het aanbrengen van een dakkapel op je dak kan je een mooie extra slaapkamer op zolder creëren. Door de plaatsing van een dakkapel op uw bestaande of nieuwbouw woning heeft u de oplossing gevonden voor meer woonruimte. En vaak voor een betaalbare prijs. Het voordeel is dat uw huis ook meer waard wordt.

Op deze pagina kunt u alles lezen over een dakkapel. We leggen u uit welke soorten dakkapellen er zijn, wat de voordelen en de nadelen van een dakkapel zijn en waar u rekening mee moet houden.

hoe-duur-is-een-dakkapel
Dakkapel

Wat zijn de voordelen van een dakkapel?

De voordelen van een dakkapel zijn groot. De een vindt een woning er esthetisch mooier van wordt. Een ander doet het eigenlijk alleen voor de ruimte in de woning. Wij sommen de mogelijke voordelen van een dakkapel voor u op:

Meer ruimte op de zolder

Een dakkapel creëert extra bruikbare ruimte in een anders ongebruikte zolder of bovenverdieping, waardoor u de leefruimte in uw huis vergroot.

Stahoogte onder het dak

Een dakkapel zorgt er voor dat u meer loopruimte heeft op de zolder. Door de schuine kap wordt de loopruimte vaak als snel beperkt, zeker als uw zolder niet zo hoog is. Door een dakkapel heeft u veel meer ruimte.

Uitzicht vanuit het dakkapel

Als u dakkapel aan de achterzijde van het huis plaatst, kan dit een prachtig uitzicht bieden, bijvoorbeeld op de tuin of het omliggende landschap. Zelfs in de steden, waar we vaak een dakkapel plaatsen, is er vaak een prachtig uitzicht. Dit komt omdat je makkelijker over de huizen heen kijkt.

dakkapel
dakkapel

Betere ventilatie

Een dakkapel heeft altijd een veel ramen. Meestal vaste ramen en naar binnen draaiend of draai-kiep ramen. Op deze manier kunt u frisse lucht binnen laten, waardoor de kamers beter geventileerd worden.

Extra slaapkamer

Met de extra ruimte die een dakkapel biedt, kunt u overwegen om extra slaapkamers te creëren, wat vooral handig is voor groeiende gezinnen. Een slaapkamer op een zolder wordt vaak pas gemaakt als er ook daglicht is en een fatsoenlijke stahoogte.

Energiebesparing

Een modern dakkapel kan goed geïsoleerd worden. Dit kan de energie-efficiëntie van uw huis verbeteren omdat warmteverlies verminderd wordt.

Verbouwen zonder grote kosten

Een dakkapel is een interessante manier van verbouwen. De kosten zijn in vergelijking met een aanbouw, een dakopbouw of een nokverhoging veel lager. Hou wel rekening met de kosten van het aftimmeren van een dakkapel.

In huis blijven tijdens verbouwing

Omdat het maken en plaatsen van een dakkapel buiten de woning gebeurd kunt u gemakkelijk in uw woning blijven tijdens de verbouwing. U hoeft zich geen zorgen te maken over rommel of overlast. Zeker als u kiest voor een prefab dakkapel.

Uiterlijk van de woning

Veel mensen vinden een woning mooier met een dakkapel. Een dakkapel geeft de woning net wat meer detail en maakt vaak een wat meer robuustere indruk.

Waardevermeerdering door dakkapel

Een dakkapel plaatsen is een investering die u op langere termijn terug zult verdienen. Natuurlijk is uw woning direct meer waard maar een dakkapel zal ook mee stijgen in de waarde ontwikkeling van de woning. Wij hebben 20 tot 20 jaar geleden dakkapellen geplaatst voor (nu) zeer kleine bedragen.

dakkapel

Soorten dakkapel

De keuze van het juiste dakkapel is belangrijk als u meer ruimte wilt in uw woning. Er zijn verschillende soorten dakkapellen, elk met unieke kenmerken en voordelen. In onderstaande tabel ziet u de drie meest voorkomende typen dakkapellen beschrijven.

Soort dakkapelUniek karakter dakkapelUitvoeringGeschikt type dakenMateriaal keuze
Dakkapel schuin dakDakkapel heeft een schuin dak vaak net niet evenwijdig loopt aan het schuine dak van de woning. MaatwerkAlle dakenHout, kunststof
Dakkapel plat dakDakkapel heeft zelf een plat dak waardoor het dak waardoor er geen dak zichtbaar is.Prefab en maatwerkDaken met hellingshoek van meer dan 25 gradenHout, kunststof en polyester
Dakkapel punt dakDakkapel heeft een dak dan frontaal op het schuine dak van de woning staat. Er tekent zich een punt af op het dak.MaatwerkAlle dakenHout, kunststof

Zoals u kunt zien zijn er veel keuze te maken. Laat u altijd goed informeren als u een dakkapel wilt laten plaatsen. Experts kunnen u vaak goed aangeven wat in uw geval een goede keuze is.

kosten prefab dakkapel

Materiaal dakkapel

Het materiaal van een dakkapel is een belangrijke keuze. Natuurlijk scheelt het in kosten maar er zijn verschillende zaken waarmee u rekening moet houden. Het type materiaal bepaalt namelijk:

 • de levensduur van het dakkapel
 • hoeveel onderhoud nodig is aan het dakkapel.
 • de isolatiewaarde is van het het dakkapel.
 • de uitstraling is van de woning.
 • de kosten zijn van het verbouwing

Over het algemeen wordt een dakkapel in 3 materialen uitgevoerd. Natuurlijk zijn er meer materialen beschikbaar maar wij werken vaak met hout, kunststof of polyester. In onderstaande tabel ziet u wat de belangrijkste voordelen zijn van de verschillende keuze.

Materiaal dakkapelKenmerk van het dakkapelVoordelen dakkapel
HoutHet klassieke dakkapelKan op maat gemaakt worden
Alle kleuren zijn mogelijk
Beschadiging is makkelijk te repareren
KunststofHet voordeligste dakkapelKan goed tegen alle weertypes
Goede isolatie
Weinig onderhoud nodig
PolyesterHet sterkste dakkapelHeeft een zeer lange levensduur (75 jaar)
Uitstekende isolatie
Licht maar sterk

Vergunning voor een dakkapel nodig?

Nee, meestal is dat niet nodig. Natuurlijk zijn er spelregels waar je aan moet voldoen om een dakkapel vergunningsvrij te mogen bouwen. Let op de kosten kunnen per gemeente flink verschillen. Wat zijn de voorwaarde voor vergunningsvrij een dakkapel bouwen:

 • Bewoning: Uw huis moet bewoond zijn.
 • Locatie: Uw dakkapel mag niet aan de voorkant of zijkant van het huis.
 • Type dakkapel: U dakkapel heeft een plat dak met dichte zijkanten (u mag er ook niet doorheen kunnen kijken)
 • Afmetingen: U dient zich aan de maximale afmetingen en voorschriften te houden.

Een dakkapel zonder vergunning mag u plaatsen als u zich aan de afmetingen houdt. De maximale afmetingen zijn duidelijk opgeschreven.

Kant dakkapelMaximale afmetingen
Hoogte van dakkapelMaximaal 1,75 meter
Onderkant van het dakkapelTussen de 0,5 meter en 1 meter boven de dakvoet
Bovenkant van het dakkapelMinimaal 0,5 meter onder de daknok
Zijkant dakkapel bij vrijstaande woningMinimaal 0,5 meter van de zijkant van het dak
Zijkant dakkapel bij rijtjeshuisMinimaal 0,5 meter van de zijkant van het dak

Als u twijfelt of u een vergunning nodig heeft kunt u het bij het omgevingsloket controleren. Meestal heeft u binnen enkele minuten uitsluitsel over de verplichting van een vergunning. Op onze pagina over vergunningen leggen we u alles uit over

Dakkapel kosten

Wat kost een dakkapel? Goede vraag maar het antwoord is niet eenvoudig. Dat hangt namelijk volledig af van uw situatie. De onderstaande variabelen spelen naast de opties in de tabel een rol:

 • Locatie: Waar staat uw woning ivm reistijd en parkeervergunning
 • Ruimte: Kunnen we er gemakkelijk bij.
 • Marktprijzen: Inkoopprijzen van materialen en transport
 • Vakbekwaam personeel: snelheid van de werknemers.

Om u een goed beeld te geven van de kosten van een dakkapel hebben we onze afmetingen in onderstaande tabel weergegeven. Uw situatie is uniek, daarom moet er altijd een aannemer komen kijken om te bepalen of het dakkapel ook geplaatst kan worden. Door de 3 verschillende materialen ontstaat er een aardig prijsverschil. Het prijsverschil kan ook te maken hebben met de montage en de plaatsing van het nieuwe dakkapel. Een prefab constructie is op voorhand al kant en klaar in de fabriek gemaakt en aanzienlijk goedkoper dan een op maat gemaakt dakkapel.

Soort dakkapelPrefabOp maat gemaakt
Houten dakkapel dakkapel 3,00 meter Rond de 5.000 euroRond de 5.500 euro
Kunststof dakkapel dakkapel 3,00 meterRond de 4.250 euroRond de 6.500 euro
Polyester dakkapel dakkapel 3,00 meterRond de 6.000 euro
*indicatieve prijzen zijn inclusief plaatsen

Wat kost plaatsen van een dakkapel?

Een dakkapel wordt gemiddeld genomen in een dag of 2 tot 3 geplaatst. Omdat het van te voren moeilijk in te schatten is adviseren wij u altijd om een prijs overeen te komen inclusief plaatsing. Het risico van een moeilijke plaatsing of dat het even tegenzit ligt in dat geval niet bij u. Als een dakkapel prefab gebouw wordt gaat het plaatsen natuurlijk sneller, maar er zit dan veel meer tijd in de voorbereiding.

Een aannemer zoals Aannemer Gigant zal ongeveer de onderstaande calculatie aanhouden als het gaat om de plaatsing van een dakkapel. We hebben dit niet gespecificeerd per type dakkapel. Houdt u er dus rekening mee dat de verdeling heel anders kan zijn bij een houten op maat gemaakt dakkapel ten opzichte van een standaard prefab kunststof dakkapel.

Soort WerkzaamhedenGeschatte Manuren
1. Voorbereiding en planning4-8
2. Verwijderen bestaand dakdeel4-8
3. Maken uitsparing in het dak4-8
4. Plaatsen draagconstructie6-12
5. Plaatsen dakkapelconstructie8-16
6. Installeren ramen en kozijnen4-8
7. Afwerking buitenzijde6-10
8. Afwerking binnenzijde8-12
9. Elektrische installatie4-8
10. Afwerking en schilderen6-10
Totaal geschatte manuren54-110
dakkapel-laten-plaatsen-kosten

Dakkapel aftimmeren

Bij Aannemer-Gigant horen we altijd dat een dakkapel volledige waarde krijgt wanneer zowel de buitenkant als de binnenkant afgewerkt is. De zolder moet daarom vaak afgetimmerd worden omgevormd tot een of meer functionele kamers. Vooral de praktische kant van een dakkapel is belangrijk. Waar worden de deuren geplaatst. Hoe plaatsen we het bed, etc.

Een dakkapel is dus nog niet af het de buitenzijde netjes op het dak staat. De afwerking komt dan nog. Waar moet u dan aan denken? Wij hebben een handige lijst voor u gemaakt.

 1. Afwerking van het plafond:
  Dit kan eenvoudig glad gestuct zijn. Maar u kunt ook kiezen voor een spanplafond, plafondtegels of andere decoratieve afwerkingen.
 2. Raamafwerking:
  Wat voor vensterbanken krijgt u? Denk ook aan de kozijnafwerking. Denk ook gelijk na over raamdecoratie. Kiest u voor gordijnen, rolgordijnen of laat u het helemaal open?
 3. Rolluiken:
  Een dakkapel geeft enorm veel licht. Dat is erg prettig maar om te slapen ervaren veel mensen dat het niet donker genoeg is, zelfs met gordijnen. Bepaal daarom op tijd of u een rolluik wilt aanschaffen.
 4. Indeling van de zolder:
  Bepaal hoe de zolder ingedeeld moet worden. Waar komen de wanden? Komt er nog een plafond in en een kleine extra zolder? Waar komen de deuren en kozijnen? Houdt er rekening mee dat er genoeg ruimte moet zijn om in de eventuele kamers te komen. Ook in geval van calamiteiten.
 5. Elektrische voorzieningen:
  Bepaal waar u elektrische voorzieningen nodig heeft. Denk aan stopcontacten, wifi en verlichting. Vergeet niet te denken aan de schakelaars. Vergeet niet alvast rekening te houden met een mogelijk rolluik.
 6. Vloerafwerking:
  Wat voor soort vloer wilt u? Dit kan variëren van PVC, laminaat, vloerbedekking, tegels tot zelfs een houten vloer. Als moeten we zeggen dat tegels of een houten vloer niet gebruikelijk is.
 7. Inbouwkasten en opbergruimte:
  De ruimte moet natuurlijk ingericht worden. Maak gebruik van de beschikbare ruimte bij het schuine dak door inbouwkasten te maken of schotten te plaatsen.
 8. Schilderwerk:
  Zorg voor een goede afwerking door aandacht te besteden aan het schilderwerk. Kies kleuren en afwerkingen die passen bij de rest van de kamer of de algehele interieurstijl.
 9. Ventilatie:
  Zorg voor voldoende ventilatie om een gezond binnenklimaat te behouden. Overweeg ramen die geopend kunnen worden en/of ventilatiesystemen.

Wat kost een dakkapel?

Als u een dakkapel wilt plaatsen is het belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Ook qua budget. Een dakkapel is een stukje maatwerk omdat iedere woning anders is. Toch zijn er ook veel overeenkomsten te ontdekken. Om u een goede indicatie te geven hebben we een prijslijst van een kunststof dakkapel gemaakt.

Meter
dakkapel
Voorzijde dakkapel Prijzen kunststof dakkapel Prijzen houtlook dakkapel Welke soort kozijnen en hoeveel ramen ?
2,50 meter dakkapel 2,50 meter € 4.250,00    € 4.750,00 1 vast raam & 1 draaikiep raam
3,00 meter dakkapel 3,00 meter € 5.100,00   € 5.350,002 vaste ramen & 1 draaikiep raam
3,60 meter dakkapel 3,60 meter € 5.800,00  € 6.150,001 vast ramen & 2 draaikiep ramen
4,00 meter dakkapel 4,00 meter € 6.400,00  € 6.700,002 vaste ramen & 2 draaikiep ramen
4,20 meter dakkapel 4,20 meter
 € 7.200,00  € 7.500,002 vaste ramen & 3 draaikiep ramen
4,50 meter dakkapel 4,50 meter € 7.900,00  € 8.200,003 vaste ramen & 2 draaikiep ramen
5,00 meter dakkapel 5 meter € 8.300,00  € 8.600,003 vaste ramen & 2 draaikiep ramen
5,50 meter dakkapel 5,50 meter € 8.600,00  € 8.900,004 vaste ramen & 2 draaikiep ramen
6,00 meter dakkapel 6 meter breed € 9.100,00  € 9.400,004 vaste ramen & 2 draaikiep ramen
*indicatieve prijzen zijn inclusief plaatsen

dakkapellen-prijzen

Nokverhoging voor meer ruimte

Mocht het nu zo zijn dat u wel genoeg ruimte heeft op de zolder maar de sta hoogte erg laag is, denk dan eens aan een nok verhoging van u dak. Het verhogen van een dak levert nog meer ruimte op dan een dakkapel. Natuurlijk is deze investering veel groter. Doordat u de muren moet aanmetselen is deze verbouwing veel prijziger.

Veel gestelde vragen

Waarom mag een dakkapel niet aan de voorkant van de woning zonder vergunning?

kunststof dakkapel

De gemeente ziet alles wat grenst aan openbaar gebied als een grote invloed op de directe omgeving. En dan is een vergunning verplicht. Wanneer je dakkapel zich aan de achterkant van je huis bevindt heeft deze logischerwijs minder invloed op de directe omgeving.

Wat kost een groot dakkapel inclusief laten plaatsen?

website van het jaar

De kosten van het plaatsen van een dakkapel zijn vanaf ongeveer €4.000 (zie onze prijzentabel) Natuurlijk is de prijs van elke soort dakkapel anders, ook de dak schuinte heeft te maken met het oplopen van de kosten. De hoogte , breedte en de extra opties die u kiest zullen de prijs doen oplopen. laat altijd de prijzen specificeren zodat u nooit teveel betaald

Hoe kan ik de juiste grootte en stijl voor mijn dakkapel kiezen?

erkend vakwerk

Het kiezen van de juiste grootte en stijl van een dakkapel hangt af van verschillende factoren, waaronder de beschikbare ruimte op het dak, het beoogde gebruik van de ruimte, de architectuur van het huis en persoonlijke voorkeuren. Een professionele aannemer kan adviseren over de meest geschikte opties op basis van uw specifieke situatie.

Hoe timmer je een dakkapel af en waarmee?

Het afwerken van een dakkapel houd in dat de binnenzijde wordt bekleed met isolatiemateriaal, gipsplaten of hout. In de meeste gevallen timmeren wij een dakkapel af met gipsplaten zodat deze netjes gestuct kunnen worden.

Leest meer over stukadoren op deze pagina

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!