Uitbouw woning

Er zijn verschillende redenen waarom mensen overgaan tot een uitbouw woning.

De meeste voorkomende reden is toch echter wel dat men extra (goedkope) woonruimte wil creëren of meer leefruimte in hun bestaande woning bijbouwen door hun woonkamer uit te breiden zonder dat je moet verhuizen.

Prefab uitbouw op maat

Het maakt dan weinig uit of er een aanbouw aan een tussenwoning, hoekwoning, vrijstaande woning of een aanbouw aan een schuur gebouwd moet worden.

Bij elk type woning is het uitbouwen of vergroten mogelijk. Dit kan dan zowel aan de voorzijde, achterkant of zelfs aan de zijkant van het woonhuis.

Zeker de laatste jaren zijn woningeigenaren niet heel happig om te verhuizen, de meeste huizen leveren minder op dan dat ze gekost hebben.

Omdat wij vaak de uitbouwspecialist worden genoemd krijgen wij regelmatig vragen over de prijs van een woning uitbouw.

( Op al deze vragen staan de antwoorden op deze pagina! )

Denk hierbij aan vragen zoals:

Natuurlijk is een een woning uit laten bouwen niet goedkoop, maar in onze ogen hoeft een uitbouw bouwen aan uw huis ook niet duur te wezen.

De gemiddelde prijzen van aanbouwen variëren ook enorm.

Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits- verhouding.

Leest u hier alle prijsinformatie die u van te voren moet weten voordat u een opbouw, uitbouw of erker laat bouwen.

Gemiddelde kostenindicatie

De kosten van een aan- of uitbouw verschillen door verschillende factoren. Maar het gemiddelde kostenplaatje voor een grote of kleine woonverlenging ligt tussen de €15.500 en €25.500.

Kostenindicatie voor aanbouw- of uitbouw

Leest u hier in het onderstaande prijzenschema de gemiddelde kosten voor een aanbouw of uitbouw van je huis:

Stijl van bouwKosten prefab bouwKosten op maat gebouwd
Standaard bouw€15.500 – €20.000€18.000 tot €24.000
Klassiek gebouwd€16.500 – €21.500€24.000 tot €28.000
Modern gebouwd€17.500 – €21.500€24.000 tot €28.000

De bovenstaande prijstabel zijn een gemiddelde van verschillende aannemersbedrijven die voor een uitbouw van 5m breed en 3m diep deze berekeningen aan u doorvoeren.

Offerte aanvragen hoe en waarom?

Wij begrijpen als geen ander dat het uiterst belangrijk is om te weten wat het uitbouwen of opbouwen van een huis gaat kosten.

Uitbouwen of een woning vergroten is niet goedkoop! bedragen tussen de 20 a 50,000 euro zijn bedragen waar u niet van hoeft te schrikken.

Wilt u ongeveer weten wat het kost om een woning uitbouw te laten plaatsen door een aannemer?

Dan vind u al deze prijsinformatie op deze pagina of op de rest van onze website. Het is dus niet noodzakelijk om meteen een offerte aan te vragen!!

Bent u serieus geïnteresseerd en wilt u graag dat de aannemer bij u langs komt om alle vakkundige normen van de uitbouw te bespreken? Dan verwijzen wij u het offerte formulier zo uitgebreid mogelijk in te vullen.

(Vult u bij de beschrijving zo uitgebreid mogelijk wat uw wensen zijn zodat wij een goed zicht krijgen van uw toekomst plannen.)

uitbouw-woning
Glazen uitbouw in Amsterdam

Oplossing meer woonruimte

Een uitbouw woning is dan natuurlijk de ideale oplossing wanneer u toch groter wilt gaan wonen en uw huiskamer wilt verlengen.

De uitbouw prijzen zijn relatief laag en dus aantrekkelijk voor veel mensen.

Er zijn echter een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden alvorens u besluit een uitbreiding aan het huis te laten maken. Denk hierbij aan de volgende aspecten:

 • Waar moet de uitbouw komen? Zowel kan een uitbouw aan de voorzijde, achterzijde, zijkant maar ook op de eerste verdieping van uw huis worden geplaatst. Denk hier van te voren goed over na wat u het meeste ruimte kan bieden.

 • Wilt u een casco oplevering of een houten uitbouw en veel zelf gaan doen? U kunt er voor kiezen om de uitbouw van uw woning casco te laten plaatsen. Bij het opleveren van een casco uitbouw blijven er veel klussen over die u zelf kunt uitvoeren om zo het algemene kosten plaatje te kunnen drukken.

 • Hoe moet de fundering van de aanbouw geplaatst worden? Het is een van de belangrijkste onderdelen van het aanbouwen van een woning de fundering. Moeten er heipalen geslagen worden of kan het een fundering op staal worden? Al deze aspecten hebben invloed op de kostenberekening van het vergroten van uw woning.

Wat is het doel van de uitbouw?

Wilt u meer leefruimte creëren door een uitbouw woning? Of wilt u misschien een mooie serre zodat u ook in de winter lekker in de zon kunt zitten? Deze keuzes zijn essentieel voor het vervolg van het proces.

Wanneer u bijvoorbeeld de leefruimte wilt vergroten, is het misschien wel mogelijk om de aanbouw in precies dezelfde stijl te laten ontwikkelen als de rest van de woning en aan te laten sluiten bij uw tuin door middel van mooie grote openslaande deuren.

Uitbouw met dakterras

Een andere voordeel van een uitbouw in de achtertuin, voortuin of zijkant van uw woning is dat dat u er voor kunt kiezen om er een dakterras op te maken.

Doordat een uitbouw in de meeste gevallen een plat dak heeft is het relatief eenvoudig daar een dakterras op te creëren.

Op en plat dak hoeft u slecht nog een vloer te leggen, bijvoorbeeld een vlonder waarna het gebruikt kan worden als dakterras.

Wanneer een uitbouw als dakterras gebruikt gaat worden is het natuurlijk wel van belang dat er nog een toegang vanaf de eerste verdieping naar het dakterras wordt gemaakt.

Er zal dan bijvoorbeeld een deur gemaakt moeten worden.

woninguitbouw
Bijgebouw als erker

Serre bouwen is goedkoper

Een serre bouwen daarentegen is goedkoper en heeft vaak een andere uitstraling dan de huidige woning, dit komt door het grote aandeel van glas in een serre.

Ook zijn de dwarsbalken en spijlen van een serre vaak van aluminium of hout gemaakt, ook dit kan ervoor zorgen dat de serre afsteekt tegen uw woning.

Het is maar net wat voor voorkeur u heeft, een serre bouwen of een uitbouw die aansluit bij de huidige stijl van uw huis.

We zullen u een kostenoverzicht laten zien zodat u een goede prijsindicatie heeft om uw woning te vergroten door middel van uit te laten bouwen.

Bereken de m2 ( vierkante meters ) van het verlengstuk van uw huis en bekijk of de kosten in uw budget passen.

Grote van de uitbouw ( m2 )Gemiddelde prijzen
Uitbouw van 6 vierkante meter ( m2 )Gemiddeld kostprijs 10.550 euro
Uitbouw van 12 vierkante meter ( m2 )Gemiddeld kostprijs 14.250 euro
Uitbouw van 15 vierkante meter ( m2 )Gemiddeld kostprijs 18.000 euro

Uitbouw woning voorbereiding

De grote vraag is meestal of er een vergunning nodig is voor de uitbouw woning die u in uw hoofd heeft. Dit verschilt per gemeente, in de regel is het als volgt geregeld.

Voor uitbouwen aan de voor- of zijkant van een woning is meestal een vergunning nodig. Dit is omdat zo een aanbouw directe invloed uitoefent op de omgeving. De vergunning die u hier voor nodig heeft is de omgevingsvergunning.

(Stappenplan) Hoe wordt een uitbouw geplaatst?

Bij een prefab, stenen of houten uitbouw plaatsen hanteert de Aannemer-Gigant een zeer scherpe planning. Op deze manier weet u exact waar u aan toe bent en wat de opleveringsdatum is van de werkzaakheden van het uitbouwen van uw woonkamer.

Ook de uitbouw kosten worden grondig met u doorgesproken zodat wij er voor kunnen zorgen dat alles binnen uw budget past. Wanneer u akkoord gaat met de prijsberekening en de offerte zullen wij binnen 3 weken de opdracht uitvoeren. Zie hieronder ons stappenplan:

Stappenplan uitvoering uitbouw plaatsing

Benodigde tijd: 21 dagen.

Hoe plaatsen wij een aan- of uitbouw aan uw woning en hoe lang zijn wij hiermee bezig?

 1. Week 1

  De eerste week zullen wij de werkzaamheden buitenshuis uitvoeren, Denk hierbij aan het heiwerk, de fundering en de betonvloer van de uitbouw

  fundering uitbouw

 2. Week 2


  In de tweede week bouwen wij de staalconstructie, de wandopbouw zoals het metselwerk, en plaatsen wij de nieuwe kozijnen voor dat de dakconstructie wordt toegepast.
  staalconstructie aanbouw

 3. Week 3

  In de derde week maken wij de gehele dakconstructie af. Hierna gaan wij verder met het plaatsen van het HR ++ glas en zullen wij de zandcementdekvloer storten. Wanneer de afdekvloer van de uitbouw droog is zullen wij de muur tussen de twee ruimtes doorbreken zodat er een veel grotere open ruimte ontstaat in de woonkamer.

  De gehele ruimte is casco opgeleverd en dient nog wel afgewerkt te worden.

  casco opgeleverde uitbouw

 4. Laatste afwerkingen uitbouw


  Als de constructie eenmaal staat dan is het aan de klant om de gehele uitbouw af te laten werken. Zo kunnen wij het stucwerk verzorgen en het schilderen van de gehele woonkamer.

  Maar ook het leggen van een laminaatvloer of de cv installatie met vloerverwarming is geen enkel probleem. Ook het stucwerk en het sausen van het stucwerk wordt compleet verzorgt. Zo maken wij u uitbouw een geheel met uw huidige woning.

  stucen uitbouw

Bespaar op uw prijs..

Wist u dat u gemakkelijk en vrijblijvend offerte kunt aanvragen voor uw uitbouw woning om de kostprijs te vergelijken met andere aanbieders?

Door het vergelijken van onze offerte van een uitbouw kunt u aanzienlijk besparen op het werk wat uitgevoerd moet worden door de aannemer tot wel 40 %.

Uit onderzoek is gebleken dat de besparing op een verbouwing offerte aanvraag snel en gemakkelijk gaat bij de Aannemer-Gigant b.v.

Wilt u toch nog meer besparen en het uitbouwen va uw woning zo goedkoop mogelijk laten uitvoeren? Dan kunt u zelf hier iets aan doen!

Een goed voorbeeld hiervan is de voorbereidende kluswerkzaamheden uit de handen te nemen van de aannemer zodat er minder werk hoeft verricht te worden en zo de aanneem prijs kan zakken.

uitbouw
Aanbouw tussen woning 3 meter breed

Uitbouwen achterkant woning

Wanneer u aan de achter kant wilt uitbouwen mag dit in de regel vergunningsvrij, mits de uitbouw niet meer dan dan 2.5 meter diep wordt. Bovendien mag het dan enkel 1 etage (begane grond zijn.

Nogmaals dit zijn enkel de regels die in de meeste gemeenten van toepassing zijn.

Voor de regels in uw gemeente kunt het best bij de gemeente informeren, of ons om gepast advies vragen.

Wanneer het u duidelijk is wat er vergunning technisch mogelijk is, kunt u bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen.

Wij zullen dan eerst een richtprijs geven. Mocht u interesse hebben in onze dienstverlening kunnen wij een gedetailleerde bouwtekening met een specificatie van de geraamde kosten maken.

Wat moet u doen als u uw woning wil uitbouwen?

Bij een uitbouw woning moet u denken aan een verlenging vergroting van het bestaande woonoppervlakte.

Dit kan bij meerdere gedeeltes van uw toegepast worden. We zullen u enkele voorbeelden geven:

 • Serre
 • Keuken / bijkeuken
 • Garage / schuur
 • Dak

De verlenging ( uitbouw) is dus altijd bereikbaar vanuit de woning.

Als u woning net even te klein is geworden door bijvoorbeeld een gezin uitbreiding is een uitbouw woning de oplossing om het vloer oppervlakte te vergroten.

Ook is het ideaal om een uitbouw te maken om een keuken in te plaatsen. Op die manier wordt de ruimte waar nu de keuken staat vrijgemaakt voor andere doeleinden.

Wanneer een uitbouw speciaal gemaakt wordt voor een keuken is het wel van groot belang dat ook de nodige voorbereidingen worden getroffen. Denk aan gasleidingen, een eigen elektriciteit groep, waterleidingen, afvoer en afzuigmogelijkheden.

Een uitbouw kan helaas niet zo maar even gebouwd worden. Bij het bouwen hiervan zijn strikte regels verbonden zoals bouwen via de gemeente en veiligheid.

Gaat u er maar van uit dat bij 90% van de uitbouwen in Nederland een bouwvergunning nodig is.

Voor- en achterkant uitbouw

Wat een belangrijk aspect is bij het bouwen van aan of uitbouw is dat de voorkant maar tot een aantal bepaalde meters mag uitsteken zoals een erker.

Ook de achterkant van een woning waar de uitbouw kan worden geplaatst mag dit maar tot een bepaalde lengte.

In de meest gevallen mag een totaal woonhuis met uitbouw niet langer zijn dan 13 strekkende meter.

Een voordeel van een uitbouw aan de achterkant van een woning is dat u in de meeste gevallen tot 2,5 meter vergunningsvrij mag bouwen.

aanbouwen-huis
Uitbouw 4 meter breed Utrecht

Het bouwen van de uitbouw

Voordat er begonnen kan worden met de uitbouw woning zullen de bouwers een stevige fundering maken. Het typen fundering is afhankelijk van de grond waar de uitbouw op komt.

Wij als erkend aannemersbedrijf zijn op de hoogte van de meest geschikte fundering voor uw grondsoort. Er zijn eigenlijk 4 soorten funderingen:

 • Fundering op staal
 • Algemene vloerplaat
 • Paalfundering
 • Caissonfundering

Voor meer informatie over funderingen kunt u op onze pagina over fundering maken kijken.

Prijzen van de uitbouw

We zorgen ervoor dat de prijsindicatie die u geheel vrijblijvend kan aanvragen en dus geheel duidelijk is voordat we beginnen met aanbouwen.

De materiaalkeuze, het kostenplaatje, het verwachte aantal uren en de afwerking van de aanbouw zullen duidelijk zijn omschreven in de offerte.

U komt niet voor onverwachte verassingen te staan.

Mocht er tijdens het bouwen van de uitbouw aan de woning nog vragen en/of opmerkingen zijn kunt u ons natuurlijk aanspreken zodat wij deze aanpassingen mee kunnen nemen in de uiteindelijke prijs.

Het meeste invloed op de prijs van de uitbouw woning is de maat, de diepte en de breedte dus.

Moet het een kleine of grote aanbouw worden? We zullen de meest voorkomende maten van het uitbouwen van uw huis voor u op een rijtje zetten:

 • Uitbouw van 2 x 3 meter
 • Uitbouw van 2 x 5 meter
 • Uitbouw van 2 x 4 meter

Zoals u hierboven kunt zien zijn er veel mogelijkheden. Als u de maximale maat wilt weten van de uitbouw van uw woning kunnen wij deze opvragen in de gemeente waar u woont.

Zoals u kunt zien de meest gebruikte diepte 2 meter, dit komt omdat wanneer u een uitbouw van 3 meter diep wilt bouwen er in de regel een vergunning nodig is.

De kosten van de uitbouw kunnen we vaak berekenen op basis van de maat en het gewenste type uitbouw.

Als u een offerte aanvraagt moet u deze wensen sowieso benoemen.

Bespaar op de kosten!

Bent u na deze informatie van een uitbouw woning nieuwsgierig geworden naar het exacte kostenplaatje in uw bestaande situatie?

Dan kunt u met een gerust hard een vrijblijvende offerte bij ons aanvragen.

Maar hoe bespaart u nu op de prachtige uitbouw die u zo graag wilt laten bouwen? Door offertes met elkaar te gaan vergelijken.

Vergelijk onze offerte met die van andere aanbieders zodat wij u kunnen laten zien dat wij tegen een zeer goedkoop tarief uw uitbouw van uw woning kunnen realiseren en u niet teveel betaalt!

Interessant om te weten..

Wat kost een uitbouw woning?

website van het jaar

De meest gekozen uitbouwen dragen een gemiddelde kosten met zich mee van rond de € 15.000 – € 23.000,-. Deze bedragen zijn inclusief materiaal en de gehele plaatsing. Wat ook nog een grote invloed heeft op de aanbouw kosten is de grote van het vloeroppervlakte zoals de diepte en de breedte. Ook het glas wat geplaatst moet worden kan een invloed hebben op de totaalprijs.

Hoe lang duurt een uitbouw laten plaatsen?

De gemiddelde tijdsduur van het van het bouwen van verschillende soorten aanbouwen kan per week verschillen. Zo staat een prefab uitbouw een stuk sneller dan een op maat gemaakte aanbouw. De gemiddelde tijd voor het verlengen van uw woonkamer bedraagt tussen de 2 en 6 weken.

Kan ik een uitbouw plaatsen zonder vergunning?

erkend vakwerk

U moet altijd uw bouwplannen doorgeven aan de gemeente. Uitbouwen of woning vergrotingen zullen in de meeste gevallen een bouwvergunning nodig hebben ( mits de aanbouw binnen een bepaald aantal meters valt) Lees hier meer informatie over vergunningsvrij bouwen.

Kost een uitbouw veel?

Het uitbouwen van een woonhuis is niet goedkoop. Maar het kan wel betaalbaar blijven zoals het laten plaatsen van een casco exemplaar. leer alle informatie betreft de prijzen van gemiddelde aanbouwen op deze pagina.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!