Dakopbouw kosten

Bij de dakopbouw kosten kunt u uitgaan van ongeveer €1200 per m2, bij dit bedrag gaan we uit van een casco prefab opbouw.

Voor dit bedrag is de opbouw dus wel water- en winddicht maar is de afwerking zowel de buitenkant als de binnenkant nog niet volledig afgerond, dit wordt casco genoemd.

Wilt u extra woonruimte creëren zonder dat u uw tuin hoeft op te offeren? Een dakopbouw levert niet alleen maar meer ruimte en zonlicht op het verhoogt ook nog eens gigantisch de verkoopwaarden van uw huis.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om u woonruimte is flink uit te breiden door extra slaapkamers te bouwen? Lees hier dan alles wat u moet weten over de prijzen, de voordelen en mogelijkheden.

Moderne dakopbouw plaatsing in Utrecht

Wat kost een dakopbouw?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je dak op te bouwen. Een hiervan is een dakkapel laten plaatsen maar een dakopbouw zal altijd meer ruimte geven.

Gemiddeld kost het laten plaatsen van een dakopbouw rond de € 15.000,- Het grote verschil met een dakkapel is dat bij een dakopbouw uw dak verhoogd zal worden ( lees hier alles over een dak verhogen )

Waarom een dakopbouw duurder is dan een dakkapel komt door het materiaal verbruik en de extra tijd wat wat een dakopbouw kost om op te bouwen. Leest u hier de 3 meest voorkomende opties die je hebt voor een dakopbouw met de gemiddelde dakopbouw prijzen:

Soorten dakopbouwAfmeting opbouwPrijzen
Eenzijdig5m tot aan 7 meter€ 7.000 tot € 11.000
Tweezijdig5m tot aan 7 meter€ 13.000 tot € 16.500
Plat dak25m² tot aan 30 m² € 22.000 tot € 28.000

Dakopbouw kostenverdeling

Een gemiddelde opbouw op uw dak van uw huis kost rond de €1.200,- per vierkante meter. Wanneer je een dakopbouw laat bouwen van rond de 20 m2 zal de opbouw tussen de €24.000 en €26.000 kosten. We hebben het hier over een houten dakopbouw.

De bovenstaande prijzen zijn wel een gemiddelde prijs voor een opbouw met of zonder nokverhoging, de uiteindelijke exacte prijs is natuurlijk afhankelijk van meerder factoren.

De bovengenoemde prijs is de prijs van een dakopbouw van hout. Hout is de meest voordelige manier om deze constructie die een extra verdieping toevoegt te maken.

Op een schuin of plat dak bouwen?

Een van de belangrijkste factoren die prijsbepalend zijn is het type dak waar de bouw moet plaats vinden. De meeste daken zijn in Nederland schuine daken. Heeft u een schuin dak? Dan heeft u de volgende opties:

 • Bouwen op een schuin dak (eenzijdig): Als een standaard dakkapel onvoldoende stahoogte bied dan zal dit bij een dakopbouw zeker niet het geval zijn. Bij een eenzijdige dakopbouw (ook veel eenzijdige nokverhoging genoemd) zal het dakvlak aan een zijde worden verlegd. De dak nok wordt verhoogd en op deze manier ontstaat er veel meer stahoogte aan een kant van het dak. De kosten van een eenzijdige nokverhoging liggen tussen de € 1.200 en € 1.800 per meter

 • Bouwen op een schuin dak (tweezijdig): Bij een dakopbouw wordt eigenlijk een tweezijdige dubbele nokverhoging bedoeld. Bij het bouwen van een tweezijdige nokverhoging of dakopbouw worden beide kanten van het dak verhoogd. Door de dubbele dak verhoging creëert u 2 keer zoveel ruimte als bij een enkelzijdige nokverhoging. De kosten voor een dakopbouw liggen dan gemiddeld tussen de € 2.800 en de € 3.100 per meter.

 • Bouwen op een plat dak: Als je een gedeeltelijke of gehele extra verdieping op je platte dak wilt laten bouwen dan creëert u de meeste ruimte die er eigenlijk is. Het laten plaatsen van extra ruimte boven op je platte dak kost gemiddeld tussen de € 900 en € 1.000 per vierkante meter ( vloeroppervlakte). Deze aangegeven prijzen gelden voor een casco dakopbouw.

Wat is een dakopbouw precies?

Een dakopbouw is een verdiepingsvergroting boven op het dak. Vaak worden dakopbouwen geplaatst op platte daken wat binnen 1 dag al mogelijk is. We praten dan hier wel over een casco opbouw. De verdiepingsvergroting wordt vaak gebruikt als ectra woonruimte zoals slaapkamers of werkplek.

Wat kost een gemiddelde opbouw?

Een gemiddelde opbouw op uw dak van uw huis kost rond de €1.200,- per vierkante meter. Wanneer je een dakopbouw laat bouwen van rond de 20 m2 zal de opbouw tussen de €24.000 en €26.000 kosten

Welke keuze heeft u nog meer?

Ook kunt u kiezen voor een stenen opbouw maar dat kent een aantal complicaties. Steen is zwaarder, de etages onder de opbouw worden dus zwaar belast.

Dit kan betekenen dat er extra versteviging nodig zal zijn. Bovendien is steen ook duurder dan hout.

Een voordeel van een stenen opbouw is dat het in de meeste gevallen beter aansluit bij de huidige bouw. Voor de duidelijkheid hebben we het hier over een dakopbouw.

Als u op zoek bent naar kosten voor een dakkapel kijkt op de pagina: de kosten van een dakkapel.

De meeste vragen die gesteld worden over dakopbouwen gaan voor 90% van de gevallen over de prijs. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat zijn de kosten van een optopping van uw dak?
 • Hoe duur is een dakopbouw?
 • Kan een dakopbouw in 1 dag geplaatst worden?
 • Kost een dakopbouw bouwen veel?
 • Plaatsen jullie ook dak opbouwen in Amsterdam?
 • Hebben jullie ook een constructeur voor een constructieberekening?

Natuurlijk is een opbouw op uw dak niet goedkoop maar in onze ogen hoeft een dakopbouw laten plaatsen ook niet duur te wezen. De gemiddelde prijzen van het opbouwen van een bestaand dak variëren ook enorm.

Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding.

Leest u hier alle prijsinformatie die u van te voren moet weten voordat u de keuze maakt om uw dak van uw woning te verhogen.

dakopbouw-nokverhoging
Dakopbouw van hout

Dakopbouw op een plat dak in 1 dag

Een plat dak leent zich uiteraard uitstekend om een dakopbouw op te maken, de gehele oppervlakte van het platte dak kan immers gebruikt worden om op te bouwen.

Een dakopbouw met een plat dak is vaak een op maat gemaakt prefab dakopbouw die voortijdig in de fabriek word gefabriceerd.

Na het bouwen hiervan kan deze in delen op uw dak getakeld worden en zo bent u vaak binnen een dag wind en waterdicht.

Op deze manier hoeft de totale ruwbouw maar maximaal 1 dagen te duren. Leest u ook eens de pagina nokverhoging voor een zeer voordelige oplossing.

Een goed voorbeeld van plat dak waar vaak een opbouw op wordt geplaatst op gebouwd is een garage. Omdat veel garages tegen een woning aangebouwd zijn kan de eerste etage dus vaak uitgebreid worden met een dakopbouw op de garage.

Dakopbouw plat dak kosten

De vierkante meters de (m2) van een dakopbouw zijn bepalend voor de dakopbouw kosten. U kunt er van uit gaan dat een vierkante meter gemiddeld ongeveer 1200 euro kost.

Dus wanneer u bijvoorbeeld een dakopbouw 10 m2 wilt laten bouwen zal dat ongeveer €12.000 gaan kosten en wanneer een uw een opbouw van 20 m2 wilt zal dat ongeveer €24.000.

En u kunt zich voorstellen dat een dakopbouw van 15 m2 daar precies tussen in zit.

Ook is de afwerking van de dakopbouw aan de buitenkant en binnenkant bepalend. Hoe luxer de materialen zijn die u kiest des te duurder gehele opbouw zal gaan kosten.

Een manier om hierop te besparen is om het afwerken (geheel of gedeeltelijk) zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan de vloer leggen en de wanden schilderen.

De kosten voor een dakopbouw op een garage zijn in principe hetzelfde als de eerder genoemde prijzen. Een vereiste hiervan is dat de fundering van de garage wel sterk genoeg is om nog een verdieping te dragen.

Afwerking dakopbouw

De dakopbouw kosten voor de afwerking heeft u totaal in eigen hand. Dit geld voor de binnenkant maar ook de buitenkant van de opbouw. De afwerking heeft een grote invloed op de prijzen van een dakopbouw.

U kunt natuurlijk kiezen voor extra dakramen of een dure houten vloer, maar aan de andere kant kunt u ook kiezen voor een goedkopere laminaatvloer.

Ook de kosten voor de afwerking van de buitenkant van de opbouw zijn variabel.

Er zijn hele mooie, maar dure steen strips. Er is ook mooie gevelbeplating die een stuk goedkoper is.

Wanneer u wilt besparen op de kosten is het een mogelijkheid om de opbouw casco te laten afleveren.

Wanneer u kiest voor een casco afwerking wordt de dakopbouw niet afgewerkt wat natuurlijk scheelt in de kosten. U zult dan zelf de afwerking moeten verzorgen.

dakopbouw
Houten dakopbouw

Een extra verdieping is de moeite waard…

Een extra verdieping op uw woning zorgt er in de meeste gevallen voor dat de woning simpel weg met de helft of met 1/3 wordt uitgebreid. De oppervlakte van de opbouw is in de meeste gevallen immers net zo groot als de onderliggende etages.

De reden dat er vaak gekozen wordt is dat er geen ruimte van de tuin gebruikt hoeft te worden. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat er uberhaubt geen tuin beschikbaar is om een eventuele uitbouw te maken.

Daarnaast valt de prijs voor een extra verdieping op uw woning in de meeste gevallen ook reuze mee.

Vergunning nodig of niet?

Bij het aanbrengen van een dakopbouw op uw garage of dak van uw huis is in de meeste gevallen het aanvragen van een vergunning nodig. Het verkrijgen van de vergunning is mede afhankelijk van de volgende punten;

 • De woningen in de buurt
 • De buren
 • De gemeente
 • Privacy voor de buren, denk aan eventuele inkijk
 • Dakopbouw garage (voor hobbyruimte of extra slaapkamer)

Dakopbouw kosten berekenen

Als u exact wilt weten wat de kosten voor uw dakopbouw zullen bedragen is het verstandig om een offerte op te laten maken.

Wanneer u bij ons een offerte aanvraagt zullen we een afspraak inplannen om de situatie op locatie te komen bekijken. Denk er dan aan dat we willen zien hoe het huis gebouwd is, hoe sterk het huis gebouwd is, welke mogelijkheden wij zien om een dakopbouw te plaatsen.

Ook zullen we natuurlijk vragen wat uw wensen zijn voor de extra verdieping die gebouwd moet worden.

Met deze informatie kunnen we de exacte kosten berekenen. Als we dat gedaan hebben zullen we netjes een offerte toesturen met alle kosten netjes gespecificeerd.

dakopbouw-plaatsen

Om de dakopbouw kosten zo laag mogelijk te houden is het verstandig om dit door 1 bedrijf te laten uitvoeren, dan kunt u waarschijnlijk een totaal bedrag overleggen voor de verschillende werkzaamheden.

Wat natuurlijk nog goedkoper is, is om de afwerking zelf uit te voeren.

Afmetingen DakopbouwGemiddelde prijzenSoort opbouw
Opbouw van 8 m2€ 11.000,-Met een nokverhoging
Opbouw 10 m2€ 13.000,-Met een verhoogde nok
Opbouw 15 m2€ 16.000,-Met een verlegde nok
Opbouw  20 m2€ 18.000,-Met een verlegde nok
Opbouw 25 m2€ 17.000,-Met een plat dak
Opbouw 30 m2€ 19.000,-Met een schuin dak
Opbouw 35 m2€ 21.000,-Met een recht plat dak
Opbouw 40 m2€ 24.000,-Met een recht schuin dak

Kwaliteit is net zo belangrijk als de kosten

Kies niet enkel op basis van een prijs die een bedrijf offreert maar kies vooral voor kwaliteit. Een goedkope dakopbouw kan zomaar een dure opbouw worden als deze geen goede kwaliteit heeft.

U kunt referenties op het internet opzoeken over veel bedrijven. U kunt zelfs vragen of u kunt bij kijken bij een project die de aannemer in het verleden heeft uitgevoerd.

Op deze manier is de kans dat u een verkeerde beslissing neemt kleiner, want u kunt immers maar een keer u geld uitgeven.

Dakopbouw laten plaatsen

Wij van de aannemer gigant bieden de beste kwaliteit en kunnen dat uiteraard bewijzen.

Al onze werknemers zijn gediplomeerd en we hebben bouwtechnici in dienst die van te voren berekend of de dakopbouw veilig en goed is en op een plat dak bevestigt kan worden.

Nu is het duidelijk geworden wat het bouwen van dakopbouw kost. Ook de voordelen van een opbouw zullen duidelijk zijn, bijvoorbeeld dat er een extra verdieping wordt gemaakt.

En bedenk ook nog dat dat de mogelijkheden uitgebreid zijn:

 • Dakopbouw met vlak dak
 • Dakopbouw met schuin dak
 • Dakopbouw in de stijl van uw huis

Bovendien zijn onze dakopbouw kosten laag te noemen. Vraag bij ons een vrijblijvende offerte aan om binnen 1 dag de dakopbouw kosten voor uw situatie te komen.

Wat u moet weten over dakopbouwen

Wat kost een dakopbouw van prefab?

website van het jaar

De gemiddelde kosten van een dakopbouw van prefab of casco uitvoering liggen tussen de €1.200,- en €1.600,- per m2. De prijzen kunnen per type opbouw verschil bieden. De exacte prijsstelling is afhankelijk van de grote en het soort van materiaal.

Moet ik een vergunning aanvragen voor een dakopbouw?

Er is voor het plaatsen van een dakopbouw een landelijk omgevingsvergunning nodig. Voor dat u verder gaat met de plannen om het dak op te laten bouwen bekijk dan eerst het bestemmingsplan van de gemeente.

Wat kost een bouwtekening van een dakopbouw?

erkend vakwerk

Als u een constructieberekening wilt laten maken door een architect zit hier een kostenplaatje aan verbonden. Een bouwtekening laten maken kost gemiddeld tussen de 250,- en 750,- euro. Lees hier meer over een constructeur berekening.

Wat is de prijs per m2 voor een dakopbouw?

Bij een casco dakopbouw kan er een gemiddelde prijs per vierkante meter worden berekend door de aannemer. Zo weet u van te voren waar u aan toe bent. Leest u alle prijzen van verschillende maten opbouwen op deze pagina.

Is een dakopbouw het zelfde als een aanbouw?

optopping dak

Een dakopbouw bovenop een uitbouw ziet er vrijwel het zelfde uit als een opbouw op een plat dak. Bij het geval van een opbouw op een uitbouw zal de opbouw echter meer worden gebruikt als een verlenging van de eerste verdieping dan als functionerende opbouw.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!