Dakkapel aftimmeren

Een dakkapel aftimmeren is natuurlijk het neusje van de zalm voor het gehele dakkapel project. Door je dakkapel goed af te laten werken bespaar je ook nog eens flink op je maandelijkse energiekosten.

Als u een prefab dakkapel laat plaatsen of een op maat gemaakt dakkapel dan zal onze dakkapelspecialist in de meeste gevallen alleen de buitenkant afwerken.

Dit zal betekenen dat je de gehele binnenkant van het dakkapel nog moet laten aftimmeren en isoleren. Op deze pagina leest u alles over een dakkapel aftimmeren, de kosten en juiste werkwijze.

dakkapel-aftimmeren
Dakkapel aftimmeren binnenkant

Wat kost een dakkapel aftimmeren?

Een compleet nieuw dakkapel aftimmeren aan de binnenkant kost gemiddeld rond de € 450,- exclusief het materiaal. De prijs is grotendeels afhankelijk van welke soort betimmering u kiest en de afmetingen van het dakkapel. Zo kiezen veel van onze klanten voor een tussenwand te laten plaatsen zodat er 2 slaapkamers op de zolder ontstaan.

Leest u hier de prijzen voor het aftimmeren of het afwerken van een dakkapel:

AftimmerwerkzaamhedenGemiddelde kosten voor arbeid
Buitenkant dakkapel laten aftimmerenBij de prijs inbegrepen
Binnenkant dakkapel laten aftimmerenTussen de € 450,- en € 800,-
Gipsplaten wand laten plaatsen Tussen de € 40,- en € 70,- per vierkante meter
Vensterbank laten plaatsenTussen de € 70,- en € 80,- per vierkante meter
Tussenwand laten plaatsenTussen de € 450,- en € 900,-
Knieschotten laten plaatsen (hout)Tussen de € 35,- en € 45,- per meter
Inbouwspots plafond laten plaatsenTussen de € 40,- en € 70,- per 3 spots
Isoleren van de binnenkant dakkapelTussen de € 15,- en € 25 per m²
Stucen van de wandenTussen de € 16,- en 22,- per m²

Waarom laat je een dakkapel aftimmeren?

Als je je dakkapel laat aftimmeren moet je niet denken dat er alleen maar een paar gipsplaten worden geplaatst. Een dakkapel geeft een enorme uitstraling aan je gehele woning. Een goede afwerking zorgt ervoor dat uw dakkapel goed geïsoleerd wordt en dat u optimaal kunt genieten van het nieuwe dakkapel.

We zetten alle voordelen van het laten aftimmeren van je dakkapel even onder elkaar:

Mooie uitstraling

Een goede betimmering op maat zorgt ervoor dat het ruwe timmerwerk het elektra en het isolatiemateriaal mooi worden weggewerkt. Het aftimmeren aan de binnenkant van het dakkapel kan zowel met MDF als gipsplaten met stucwerk. Als u uw dakkapel op zolder laat stucen dan zal deze niet te onderscheiden zijn van bijvoorbeeld uw woonkamer.

Behoud van uw warmte

Een houten dakkapel aftimmeren kan op veel verschillende manieren. Een van de belangrijkste onderdelen is dat het dakkapel goed geïsoleerd wordt. Zo kun je kiezen voor een isolatie van glaswol, steenwol of PIR. Door je dakkapel met isolatie te laten bekleden zal de warmte in je woning langer blijven hangen. De verwarmingskosten zullen hierdoor een stuk lager worden.

Langere levensduur

Net als bij een aanbouw gaat een dakkapel dat goed wordt afgetimmerd of wordt afgewerkt dan zal het materiaal van het dakkapel zelf veel langer mee gaan. Hierdoor verlengt u uw levensduur enorm. Met de juiste afwerking voorkom je dat een casco dakkapel vochtig wordt en gaat rotten.

Als je als voorbeeld de kozijnen van je dakkapel goed laat schilderen dan zal u de aankomende 8 jaar geen onderhoud meer hoeven te plegen.

dakkapel met verhoging
Dakkapel aftimmeren buitenkant

Dakkapel aftimmeren: Ons stappenplan

Benodigde tijd: 2 dagen.

Een dakkapel aftimmeren kan op veel verschillende manieren. Lees hier hoe de Aannemer-Gigant een dakkapel aftimmert en compleet afwerkt.

 1. Dakkapel aftimmeren en isolatie aanbrengen


  Wij beginnen met het aftimmeren van de zijkanten en het plafond. Er kan gekozen worden voor het bevestigen van MDF platen, spaanplaat, multiplex of gipsplaten aan de binnenzijde van het dakkapel. Spaanplaat is de goedkoopste optie. Maar de meeste dakkapellen timmeren wij af met gipsplaten zodat het dakkapel gestukadoord kan worden.

  binnenkant-dakkapel-afwerken-met-gipsplaten

 2. Isolatie dakkapel binnenkant aanbrengen


  Door de juiste isolatie aan te brengen zult u flink besparen op uw maandelijkse stookkosten. Wij kunnen met verschillende soorten isolatiemateriaal uw gehele zolderverdieping isoleren inclusief het nieuw geplaatste dakkapel. Lees hier de isolatiekosten van verschillende soorten isolatiemateriaal:

  Steenwol – € 7,- per m2
  Glaswol – € 7,- per m2
  PIR – € 10,- per m2
  PUR – € 20,- per m2
  EPS – € 18,- per m2

 3. Afwerken dakkapel vervolg stappen


  Als wij het dakkapel aftimmeren zal onze vakspecialist ook de nieuwe kozijnen plaatsen. Als de kozijnen van het dakkapel geplaatst zijn kan er gekozen worden voor het plaatsen van een tussenwand. Met een tussenwand creëren wij 2 ruimtes in plaats van een grote zolderruimte. Zo heeft u de keuze om 2 slaapkamers of een extra doucheruimte te laten maken.

  tussenwand-dakkapel-2-kamers

 4. Vensterbank plaatsen


  Als wij de kozijnen hebben afgetimmerd en hebben gemonteerd met het HR++ glas dan is het tijd om de vensterbank tegen het knieschot aan te plaatsen. Onze timmerman zaagt de vensterbank op de juiste maat zodat deze meteen goed en strak gemonteerd kan worden. Door een mooie kit rand zal de vensterbank jarenlang mee gaan.

  dakkapel-vensterbank-plaatsen

 5. Dakkapel laten stucen


  Als de gipsplaten, het kozijnen en de eventuele tussenwand geplaatst en gemonteerd zijn kan de stukadoor de wanden van het dakkapel of gehele zolder gaan stucen. De kosten van het stucen van een zolderruimte met dakkapel liggen tussen de 15,- euro en 20,- euro per m2 ( dit is voor glad stucwerk ) Nadat het dakkapel en de zolder opnieuw van stucwerk is voorzien kunt u deze zelf gaan schilderen of laten spuiten met de gewenste kleur.

  dakkapel-en-zolder-laten-stucen

Tips: dakkapel aftimmeren

Zoals we hierboven verteld hebben bent u aardig op de hoogte van de dakkapel aftimmeren kosten. We hebben nog een paar leuke tips voor u zoals het plaatsen van knieschotten, de vergunning van een dakkapel en de korting op de prijs van het laten aftimmeren. Lees snel alle handige tips voor het afwerken van een dakkapel:

Afwerken van knieschotten let op de volgende punten…

Knieschotten zijn de verticale balken die de loze schuine ruimte aan de onderkant van het dakkapel wegwerken. In sommige gevallen worden de knieschotten gelijktijdig met het dakkapel geplaatst. In dit geval hebben de knieschotten een dragende functie. Als u de schuine onderkant van het dakkapel wilt gebruiken als opbergruimte haal dan geen knieschotten zomaar weg. U kunt wel deurtjes maken om de ruimtes te gebruiken zodat de draagconstructie intakt blijft.

Vergeet de vergunning van je dakkapel niet!

Wanneer heb je een vergunning nodig voor je dakkapel? Dit varieert per gemeente. Als je je dakkapel nog moet laten plaatsen vraag dan eerst even informatie aan over een dakkapel vergunning. In sommige gemeentes heb je alleen maar een vergunning nodig als u een dakkapel laat plaatsen aan de voorkant van uw woning. Verdiept u zich even bij de landelijke bouwregelgeving zodat u later geen problemen krijgt.

Bespaar op het aftimmeren van je dakkapel

Als je buren ook een dakkapel hebben of pas hebben laten plaatsen dan kunt u in overleg misschien beide dakkapellen in een keer laten aftimmeren. Met de juiste gereedschappen gaat het sneller. En u zal waarschijnlijk een leuke korting kunnen krijgen van onze vakspecialist. De timmerman hoeft dan namelijk maar een keer te rijden om 2 dakkapellen aft te werken. Zo bespaart hij flink op de voorrijkosten.

Veel gestelde vragen

Hoe wordt een dakkapel opgeleverd?

Er zijn veel verschillende opleveringsmogelijkheden. Denk hierbij aan een casco of prefab dakkapel. Bij een casco oplevering zullen wij alleen de ruwbouw verzorgen. Het ruwbouwen van het dakkapel houd in dat de kozijnen geplaatst worden inclusief de ramen, de dakpannen worden verlegt zodat het dak weer wind en waterdicht zal zijn.

De afwerking van het dakkapel aan de binnenzijde is dan voor u zelf.

Hoe wordt het dakkapel geïsoleerd?

Er zijn een paar manieren om je dakkapel van goede isolatie te laten voorzien. Een daarvan is glaswolplaten. Wij gebruiken deze isolatieplaten met een damp regulerende folie. De isolatieplaten zijn gemakkelijk aan te brengen en op maat te snijden. Wij brengen deze vaak aan op de zijkanten van het dakkapel.

Hoeveel meer ruimte krijg je van een dakkapel?

Hoe breder en groter u het dakkapel laat plaatsen hoe meer ruimte en vierkante meters u kunt belopen op de vloeroppervlakte. Als u een dak heeft met een normale hellingshoek dan kunt u een dakkapel van 3,4,5,6 of wel 7 meter breed laten plaatsen. Bij een dakkapel van 5 meter breed heeft u al 7 vierkante meter meer beloopbare ruimte.

Kan je zelf je dakkapel aftimmeren aan de binnenkant?

Na de plaatsing van een dakkapel zal deze zowel aan de binnenkant als buitenkant moeten worden afgetimmerd. Als je dit niet doet dan komt een nieuw dakkapel niet tot zijn recht. Zo is het dakkapel niet geïsoleerd en kijkt u tegen alle ruwbouw aan.

Om zelf de aftimmerwerkzaamheden uit te voeren vergt wel wat expertise met zich mee. Heeft u dit niet besteed het timmerwerk dan uit aan een van onze timmermannen.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!