Vloer laten egaliseren

Als je van plan bent om een nieuwe cementdekvloer in je badkamer, woonkamer of op de zolder te laten leggen dan zal de nieuwe cement vloer uiteindelijk geëgaliseerd moeten worden met een nieuwe laag egaline( egalisatiemortel ).

Door een vloer egalisatie of een nieuwe geëgaliseerde vloer ( vloer uitvlakken ) wordt een houtenvloer of cementvloer weer geheel vlak en vloeit uit zichzelf waterpas.

Je wilt uiteraard een glad en recht oppervlakte hebben om een nieuwe vloer zoals laminaat of tegels te kunnen leggen in je huis.

Op deze pagina zullen wij u alle informatie verstrekken over een vloer egaliseren, de gemiddelde kosten per m2 ,en leggen wij u de juiste werkwijze van de vloer egalisatie uit.

vloer-laten-egaliseren
Egaliseren vloer

Omdat ons aannemersbedrijf veel al te maken krijgt met het aanleggen van zandcementdekvloeren werken wij deze wat ruwere betonvloeren meteen af met een laag egaline.

Wij krijgen daarom veel vragen van onze klanten over het laten egaliseren van vloeren. Denkt u hierbij aan vragen zoals

 • Wat kost een vloer egaliseren per m2?
 • Kan je een houtenvloer egaliseren?
 • Waarom een vloer egaliseren?
 • Kan ik zelf mijn vloer egaliseren?
 • Hoe dik is de egalisatielaag? 
 • Wat is de goedkoopste manier?

Op al deze bovenstaande vragen over het uitvlakken van je vloer geven wij u antwoordt op deze pagina.

Vloer egaliseren prijs per m2

Het laten egaliseren van een betonnen vloer kan een ingewikkeld en vervelend proces zijn, maar ook het begin van iets nieuws bij u in de woning.

Wanneer u een nivelleringsproject wilt laten uitvoeren bij u in de woning, is uw grootste zorg waarschijnlijk wat de prijs hiervan zal wezen.

Wij zullen u een prijsschatting geven van de totale kosten van het egaliseren van zowel een betonnen vloer als houtenvloer bij u in huis.

Afhankelijk van wat uw wensen zijn en de grote van de vloeroppervlakte van de betreffende ruimte kunnen de vloer egaliseren kosten zo laag zijn als €2 per vierkante meter of zo veel als €20 per m2.

Luxe afwerking

Als u van plan bent om een luxe afwerking in combinatie met meerdere lagen egaline te kiezen, kunt u verwachten dat de prijs een stuk hoger zal per m2 zal liggen dan gewoonlijk.

Als u zich zorgen maakt over de gemiddelde kosten van een vloer egalisatie, overweeg dan om te kiezen voor een eenvoudige basis voor een nieuwe hardhouten of laminaatvloer, dit zal een stuk voordeliger zijn.

Een vloer egaliseren is dan ook de prijs meer dan waard, dit komt door het feit dat het laten aanleggen van nieuwe vloeren een stuk eenvoudiger zal zijn en dat het zorgt voor een duurzame vloer.

Wilt u graag weten wat het exact gaat kosten om uw vloer in uw badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamers te laten egaliseren door de vakmannen van de Aannemer-Gigant?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte aan en ontdek hoe goedkoop wij je vloer kunnen uitvlakken.

betonvloer-egaliseren
Vloer egaline aanbrengen

Juiste voorbereiding egaliseren vloer

Het aller belangrijkste is dat de ondervloer geen loszittende delen of stof bevat. De ondervloer moet geheel stof en vetvrij wezen wil de nieuwe laag egaline goed hechten.

Met behulp van een primer kan je de betonvloer of houtenvloer behandelen zodat er een goede hechting tussen het nieuwe en oude materiaal ontstaat.

Het is van groot belang dat de nieuwe laag egalisatiecement goed en stevig hecht zodat deze niet in de loop van de tijd los gaat zitten.

Als er gaten in de oude vloer zitten van dieper dan 2 cm dan kunt u deze beter van te voren opvullen met een cementgebonden opvulmiddel.

Naden en kieren kunnen van te voren worden gevult met kit zodat de egaline niet weg kan lopen.

Houten vloer egaliseren

Bij het egaliseren van een houten vloer zullen de platen die over de vloerbalken liggen eerst goed moeten worden vastgeschroefd.

In de meeste gevallen legt men vaak eerst nog een laag spaanplaat neer om zo de gehele houtenvloer beter te verstevigen.

In vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer of het toilet wordt er een dampwerende folie aangebracht met een soort bewapening erin.

De folie wordt tussen de 2 houten platen gelegd zodat het vocht van de natte ruimte niet bij de balklaag kan komen.

Egaliseren voor de parketvloer

Een laminaatvloer laten leggen of een mooie hardhouten parketvloer is natuurlijk een zeer mooie afwerking voorin je woonkamer. Het geeft nog steeds een warme uitstraling aan uw gehele interieur.

Ook bij het aanleggen van een parketvloer is het van groot belang dat de ondervloer geheel vlak loopt zonder dat er bulten of kuilen inzitten.

Laat uw vloer van te voren geheel egaliseren en uitvlakken zodat uw nieuwe laminaat of parketvloer strak neergelegd kan worden.

Bent u nieuwsgierig welke tarieven wij hanteren voor een vloer egaliseren? Vul geheel vrijblijvend ons offerte formulier in en ontdek onze tarieven.

vloer-egaliseren
Egaliseren over tegelvloer

Tegelvloer egalisatie

Heeft u een oude tegelvloer in uw woonkamer of keuken liggen en u wilt deze niet laten verwijderen of laten slopen?

Dan kunt u de tegelvloer met een cementgebonden egaline geheel uitvlakken. wij raden u wel aan om hiervoor een erkende vloerenlegger voor in te schakelen die alles weet van een vloer egalisatie over tegels heen.

Zeker bij een oude tegelvloer is het belangrijk dat er een goede hechting gecreëerd wordt voor de nieuwe egaline laag.

Je kunt alvast beginnen met de tegels goed te ontvetten met een speciaal ontvettingsmiddel.

Zelf een vloer egaliseren & hoe een vloer egaliseren

Het kan zijn dat u er toch voor kiest om zelf je betonvloer vloer te egaliseren. Mocht u hiervoor kiezen dan is het belangrijk dat u de volgende stappen even doorneemt.

Ook voor de mensen die ervoor kiezen om een professioneel bedrijf in te schakelen zijn deze stappen handig, zo weet u wat u te wachten staat:

Zo egaliseer je een betonvloer

 1. Voorbereiden en schoonmaken

  Zorg ervoor dat het oppervlak stofvrij is door het goed te vegen en door het even schoon te maken met de stofzuiger. Zodra het oppervlak stofvrij is prepareert u het oppervlak.serre-aanbouwen-kosten

 2. Egalisatie mengsel maken

  Meng het mengsel met een geschikte emmer met een mixerpaddel tot de gewenste consistentie is bereikt (controleer altijd even de instructies van de fabrikant). Meng in dit stadium slechts voldoende hoeveelheid om het vereiste aantal dekvloerlijnen te maken.

 3. Dekvloerlijnen maken

  Begin vervolgens met het vormen van uw dekvloerlijnen. Deze moeten ongeveer 1 meter uit elkaar liggen (of evenredig verdeeld zijn naar de grootte van de kamer – in principe moet u een even aantal lijnen in de ruimte hebben), begin aan de ene kant van de kamer en werk naar de andere kant toe.cementdekvloer-leggen

 4. dekvloer mengsel aanbrengen

  Zodra het dekvloermengsel is bereid, verspreidt u een deel van de vloerverbinding in een strook van ongeveer 2 cm breed. Gebruik uw troffel om het af te vlakken en gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de bovenkant van de dekvloer lijnen waterpas zijn op iedere plek.prijzen-cementdekvloeren

 5. Rest van de vloer egaliseren

  Herhaal het bovenstaande voor de rest van de lijnen. Zorg ervoor dat ze in alle richtingen vlak zijn.betonvloer

 6. Waterpas maken

  Als u vindt dat een lijn niet waterpas is, kunt u wat meer dekvloermengsel toevoegen en uw troffel gebruiken om het waterpas te maken. Controleer nogmaals de lengte van de lijn om er zeker van te zijn dat deze waterpas is ten opzichte van de aangrenzende lijnen.cementdekvloer-laten-leggen

 7. Randen afwerken

  Zodra alle dekvloerlijnen naar beneden liggen en volledig horizontaal snijdt u de zijkanten van elke lijn af om een mooie, scherpe rand te krijgen.

 8. Dekvloerlijnen laten drogen

  Laat de dekvloerlijnen ongeveer een uur drogen totdat ze stevig genoeg zijn om licht naar beneden te duwen zonder een afdruk te veroorzaken.cementdekvloer-laten-leggen

 9. Vloer vullen

  Nu de lijnen zijn gelegd is het tijd om de ruimte tussen de lijnen op te vullen. Meng nog wat meer dekvloer en begin aan één kant van de kamer, giet het tussen de eerste lijnen en spreid het uit met een vlotter of troffel. Gebruik een rechte rand en zorg ervoor dat er geen leemtes zijn door zachtjes op het oppervlak te stampen met behulp van uw dekvloerlijnen als een waterpas.vloer-egaliseren

 10. Controle

  Zodra u dit hebt gedaan herhaalt u dit totdat alle gaten zijn opgevuld. Controleer de vloer altijd na afloop om te bekijken of alles inderdaad echt vlak is.betonvloer-egaliseren

Droogtijd egaliseren vloer

Voor normaal drogende zelf-nivellerende verbindingen geldt als algemene regel voor het berekenen van de droogtijd ook wel de volgende: één dag per mm dikte. Deze vuistregel kan met redelijke nauwkeurigheid worden toegepast als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Dikte van 30 mm
 • Temperatuur ca. 20° C
 • Relatieve luchtvochtigheid, ca. 40%.
 • Goede luchtuitwisseling in het gebouw

Het is belangrijk om te weten dat de droogtijd aanzienlijk wordt verlengd als de temperatuur in het bedrijf laag is en dat het drogen zal stoppen als de ruimte wordt afgesloten van een goede luchttoevoer.

In geval van abnormale omstandigheden zal het uiteraard langer duren voordat de vloer droog is.

Verbindingen die gebruikt worden waar meer cement in zit in verhouding, drogen sneller dan de normale verbindingen. Ze zijn tot op zekere hoogte te vergelijken met zelfdrogend beton.

Omdat een laag alkalisch bindmiddel wordt gebruikt, hoeft het zelf drogende proces minder lang te duren dan bij zelf drogend beton.

Indien een meting van het vochtgehalte in dit type verbinding wordt uitgevoerd, zal deze een hoge waarde laten zien. Het heeft dus geen zin om het vochtgehalte van deze soort verbinding te controleren.

De verbindingen kunnen worden afgedekt wanneer het materiaal voldoende is opgedroogd, zodat de lijm een sterke binding kan vormen en het materiaal voldoende sterkte heeft bereikt om het water in de vloerlijm te kunnen voorzien van vocht.

Aarzel niet om onze professional vragen te stellen met betrekking tot de droogtijd, dit geeft u meer inzage in het tijdsbestek van de klus.

Bespaar op het laten egaliseren van je vloer!

Het egaliseren van een houten of betonvloer (ook wel vloer egalisatie genoemd)  is een klus waar aardig wat werk en tijd in gaat zitten. Weet men niet wat de bedoeling is dan zal de klus alleen maar langer gaan duren.

Op de tweede plaats komt er veel kennis en expertise kijken als we het hebben over vloeren egaliseren. Heeft u deze kennis niet dan zal de kans groot zijn dat het resultaat ondermaats is.

U kunt hier bijvoorbeeld denken aan een vloer die niet waterpas zal zijn, dit haalt heel het effect van de vloer weg.

Op de laatste plaats scheelt het inschakelen van een professioneel bedrijf u gewoon een hele hoop zorgen. Door de relatief lage prijzen per m2 kan iedereen een vloer laten egaliseren door een vloerenlegger.

Maak vandaag nog gebruik van onze vrijblijvende offerte mogelijkheid om er zelf achter te komen aan wat voor tarieven u moet denken voor het egaliseren van de vloer.

Voor u het weet is uw vloer volledig vlak, dit stelt u in staat om de ruimte optimaal te benutten.

Wat u moet weten over het egaliseren

Hoe duur is een vloer egaliseren?

In de meeste gevallen wordt voor het vlak egaliseren van een vloer een prijs per m2 berekend. Maar het kan ook zo wezen dat de vloerenlegger de gehele klus aanneemt voor een vast tarief. De gemiddelde prijs voor het uitbesteden van een egalinevloer ligt tussen de 8 en 20 euro per m2. Afhankelijk van de dikte die de gietvloer bereikt.

Wanneer moet je een vloer egaliseren?

Als je oude betonvloer veel oneffenheden bevat dan is het verstandig om de vloer eerst te laten egaliseren voordat u over gaat tot het leggen van nieuw laminaat of vloerbedekking.

Kan je zelf een vloer egaliseren?

Vloeren egaliseren mag dan makkelijk lijken maar vergist u zich niet. Als je zelf een vloer wilt egaliseren dan is het belangrijk om van te voren op Youtube filmpjes te bekijken hoe je stap voor stap een vloer zelf kunt egaliseren. Mocht dit dan toch niet lukken dan kunt u altijd een vloerenlegger inhuren .

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!