Kosten enkelzijdige nokverhoging

Zou u graag uw woning willen vergroten voor niet teveel geld? U wilt dus meer ruimte in uw woning maar u weet niet exact hoe u dit moet waarmaken?

Dan kan een eenzijdige nokverhoging zomaar is de uitkomst bieden. De bestaande nok van het dak wordt bij een enkelzijdige verhoging maar aan een kant verhoogd.

Snel meer ruimte

Zo krijgt u veel meer ruimte op uw zolder om een extra kamer te laten maken voor uw kinderen. Wilt u nog meer ruimte kies dan voor een dubbele nokverhoging.

Leest u op deze pagina alles wat u moet weten over de prijzen van nokverhogingen en de werkwijze van de plaatsing.

kosten eenzijdige nokverhoging
Kosten eenzijdige nokverhoging

Als we het gaan hebben over de gemiddelde prijs van een enkelzijdige dakverhoging (of ook wel eenzijdig dakopbouw) genoemd dan variëren de kosten enorm.

De gemiddelde prijzen liggen tussen de € 7.000 tot € 29.000,-. De kosten van een dakopbouw zijn daarin tegen afhankelijk van vele verschillende factoren. Denk hierbij aan het materiaal en de afmetingen van de dakverhoging.

Als u een nokverhoging wilt aan de voorzijde en ook aan de achterzijde van je woning dan zal een enkelzijdige nokverhoging de goedkoopste manier zijn om meer ruimte op je zolder te creëren.

Leest u hieronder de gemiddelde enkelzijdige nokverhoging kosten die door onze vakmannen berekend worden:

NokverhogingenAfmeting nokverhogingenPrijs inclusief plaatsing
Enkelzijdige verhoging5 tot 8 meter€ 7.000 tot aan € 10.000
Dubbelzijdig verhoging5 tot 8 meter€ 9.000 tot aan € 15.000
Plat dak verhogen25 m² tot aan 40 m² € 22.000 tot aan € 25.000

Waarom een eenzijdige nokverhoging?

Als u van plan bent een eenzijdige nokverhoging te laten plaatsen dan is er sprake van een verlengde nok. De nok van uw dak wordt aan een zijde van uw schuine dak opgehoogd. Door een verlengde nok te creëren krijgt u flink meer ruimte en door een dakraam te plaatsen ook meer licht inval.

Is een eenzijdige nokverhoging de beste keuze?

Als u een beperkt budget heeft dan is een eenzijdige nokverhoging of verlengde nok de juiste manier om meer ruimte te realiseren. Een nokverhoging aan een kant van uw woning is de helft goedkoper dan een tweezijdige dakverhoging. Echter heeft u bijna de zelfde voordelen.

Wel is het zo dat een eenzijdige nokverhoging iets minder ruimte geeft dan een dubbele nokverhoging.

Wat is het voordeel van een nokverhoging?

 • Vergroot uw zolderruimte door meer beloopbare gedeeltes
 • Meer lichtinval door extra ramen of dakramen
 • Verhoogd uw woningwaarde
 • Materiaal keuze: zoals kunststof, hout, aluminium enz
eenzijdige nokverhoging
Eenzijdige nokverhoging

Waar is de totaalprijs verder van afhankelijk?

Omdat er veel verschillende prijsfactoren zijn die de totaalkosten doen oplopen zullen wij de belangrijkste even onder elkaar zetten:

 • Materiaal keuze: Door de materiaalkeuze kunt u de prijs van de eenzijdige nokverhoging aardig laten zakken. U heeft de keuze uit hout, kunststof, polyester. Deze kunststof houdende materialen geven veel minder ouderhoud dan bijvoorbeeld hout wat om de 5 jaar geschilderd moet worden.
 • Afwerking: Als u de nokverhoogde dakkapel zelf gaat afwerken dan zal u besparen op de kosten.
 • Traditioneel of prefab nok laten verhogen: Een prefab dakconstructie is vaak goedkoper en sneller geplaatst. Dit geld alleen bij een standaard dakhelling ( schuin dak )

Hoe wordt een enkelzijdige nokverhoging geplaatst?

Leest u hier een stappenplan hoe enkelzijdige nokverhogingen door onze geplaatst worden:

Benodigde tijd: 3 dagen en 5 uren.

Het verhogen van de bestaande nok van uw dak is het juiste alternatief voor het plaatsen van een dakkapel of dakopbouw.

Zo kunt u dus kiezen uit een enkelzijdige of dubbelzijdige nokverhoging. Zoals wij al vertelde wordt een enkelzijdige verhoging maar aan een kant van het dak geplaatst. Bij een dubbelzijdige nokverhoging wordt er over beide kanten een verlengde nok gerealiseerd.

Plaatsing eenzijdige verhoging

 1. Ruimte maken op het dak


  Of u nu kiest voor een enkele- of dubbele nokverhoging, er zal altijd ruimte gemaakt moeten worden in het dakbeschot. Als de dakbalken en het dak beschot zijn aangepast dan is er ruimte om de nokverhoging te plaatsen. Vervolgens maken wij het gat in de dakconstructie weer aansluitend aan de geplaatste dak verhoging. Zo kan de dakconstructie nooit verzwakken.

 2. Dakconstructie controleren


  Een gat maken in de bestaande dakconstructie is niet zomaar even gebeurd. De bestaande dakconstructie moet daarom ook goed gecontroleerd worden voordat men overgaat tot de plaatsing van een nokverhoging. Onze vakmannen zullen het dak bekijken of deze stabiel genoeg is of de woning de dakopbouw goed kan opvangen. Het kan voorkomen dat de dakconstructie verstevigd moet worden door ondersteunende balken te plaatsen, Zo zijn wij er zeker van dat de nokverhoging stevig op het dak zal blijven staan.

 3. Enkelzijdige nokverhoging plaatsen


  Nu is de tijd aangebroken om de enkelzijdige nokverhoging op het dak te plaatsen. Een prefab dakopbouw zal met een hijskraan in een keer worden geplaatst. Als u kiest voor een op maat gemakte verhoging dan zal deze ter plaatse geïnstalleerd moeten worden.

 4. Afwerken dakverhoging


  Er is een mogelijkheid die een stuk goedkoper is en dat is het plaatsen van een casco nokverhoging. Dit betekend dat wij alleen maar de buitenzijde van de opbouw afwerken en niet de binnenkant. Wij zorgen voor waterdichte dakbedekking en het glas. Als u toch ook de binnenzijde wilt laten afwerken dan zullen onze vakmannen isolatie toepassen en de gehele binnekmat afwerken met stucwerk en hout.

 5. Controle nokverhoging


  Als de aanbouw eenmaal op zijn plek staat is het belangrijk dat er een dak controle wordt uitgevoerd. Wij kijken dan naar lekkage plekken en of de waterafvoeren op de juiste manier functioneren. De dakkapel moet tot in de laatste puntjes correct zijn geplaatst. Wij maken de nokverhoging aan bijde kanten goed schoon en leveren de enkelzijdige verhoging als nieuw op.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!