Wat kost een uitbouw?

Als u besloten heeft een uitbouw te gaan plaatsen dan zijn de kosten van de uit te bouwen woonkamer niet geheel onbelangrijk.

Wilde u al een lange tijd uw woonkamer vergroten? Door het uitbouwen van uw woonkamer kunnen wij dit realiseren voor u.

Buiten het vergroten van uw beneden verdieping is een uitbouw een zeer goede investering die een meerwaarde geeft aan uw huis bij eventuele verkoop.

Maar wat kost een uitbouw? En wat zijn de mogelijkheden? Alle informatie vind u hieronder.

Aanbouw kosten
Uitbouw achterkant woning Amsterdam

Wat kost een uitbouw?

Als aannemer die regelmatig uitbouwen plaatst hebben wij een goed overzicht gekregen van de meest geplaatste uitbouwen in Nederland.

De uitbouw van 15 tot aan 20 m2 is de meest voordelige uitbouw om te laten plaatsen. De kosten (voor een compleet afgewerkte uitbouw zowel aan de binnenzijde als buitenkant) liggen dan tussen de €36.500,- en €48.500,-

Omdat uitbouwen in verschillende maten verkrijgbaar zijn hebben wij voor u een prijzenoverzicht gemaakt met verschillende soorten uitbouwen en maten.

Maten uitbouwKosten berekening
3 x 2 m = 6 m2 €14.000,-
4 x 2 m = 8 m2€19.500,-
5 x 2 m = 10 m2€23.500,-
6 x 2 m = 12 m2€28.800,-
5 x 3 m = 15 m2€35.500,-
6 x 3 m = 18 m2€43.200,-
5 x 4 m = 20 m2€49.000,-
6 x 4 m = 24 m2€55.600,-
6 x 5 m = 30 m2€68.000,-

Waaruit bestaan de kosten van een uitbouw?

Om de juiste kostenbegroting te kunnen maken is het handig de verbouw kosten goed in kaart te brengen. Dit kunt u doen door een goede verdeling te maken van de verschillende kostenposten. Denk hierbij aan:

 • Kiest u voor een prefab uitbouw of een compleet afgewerkte?
 • Hoe lang wilt u uw woonkamer verlengen?
 • Welke maat uitbouw kiest u?
 • Wilt u een stenen uitbouw of een houten uitbouw?
 • Kiest u voor een uitbouw met opbouw?

Zoals u ziet zijn er vele keuzes te maken om de juiste prijsstelling te berekenen. Wij helpen u graag binnen uw budget te blijven. Door onze ruime ervaring zullen wij u ook zeker niet teleur stellen.

Kies voor een uitbouw die bij uw woning past

Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat u zelf al van te voren weet welke soort uit- of aanbouw er bij uw woning past. Op internet en zeker Pinterest zijn er vele mogelijkheden om de juiste soort uitbouw voor uw woning te kiezen.

Zo zou een houten uitbouw niet bij alle woningen gepast staan. Maar ook uitbouwen met verschillende gevelstenen zouden zorgvuldig moeten worden uitgekozen.

De uitbouw die geplaatst wordt is veel nieuwe dan uw woning waardoor kleurverschil ontstaat in de stenen. Wij kiezen daarom altijd voor iets donkere gevelstenen zodat de uitbouw het zelfde eruit ziet als uw woning.

Aan de hand van ons advies hoeft u zich hierover totaal geen zorgen te maken. Wij zorgen er altijd voor dat u een tevreden klant wordt.

serre-aanbouw
Moderne uitbouw Utrecht

Heb je een vergunning nodig voor een uitbouw?

Voor de gemeente waar u woont zijn er een aantal aspecten van groot belang als u een uitbouw gaat bouwen. Zo wordt er naar de veiligheid gekeken en de leefbaarheid van de buurt waar de uitbouw geplaatst zal moeten worden.

Elke gemeente heeft zijn eigen bestemmingsplan. Dit is een plan waarin de juiste bestemming van de gemeentelijke grond wordt bepaald. Zo heeft elke gemeente zijn eigen bouwbesluit.

Om te kijken of de uitbouw van uw woning in het bestemmingsplan past zal de gemeente het bouwbesluit bekijken. In de meeste gevallen is een uitbouw aan de achterkant van uw woning vergunningsvrij.

Dit wordt een heel ander verhaal als u de voorkant van uw woning wilt laten uitbouwen. Zoals het laten plaatsen van een erker. Voor het uitbreiden van de voorkant van uw woning zal er zeker bij uw gemeente een vergunning aangevraagd moeten worden om te controleren of deze soort verbouwing binnen het bestemmingsplan past.

Bespaar op uw offerte

Wij begrijpen als geen ander dat het uiterst belangrijk is om te weten wat het uitbouwen of opbouwen van een huis gaat kosten.

Uitbouwen of een woning vergroten is niet goedkoop! bedragen tussen de 20 a 50,000 euro zijn bedragen waar u niet van hoeft te schrikken.

Wilt u ongeveer weten wat het kost om een woning uitbouw te laten plaatsen door een aannemer? Dan vind u al deze prijsinformatie op deze pagina of op de rest van onze website.

Het is dus niet noodzakelijk om meteen een offerte aan te vragen!!

Bent u serieus geïnteresseerd en wilt u graag dat de aannemer bij u langs komt om alle vakkundige normen van de uitbouw te bespreken? Dan verwijzen wij u het offerte formulier zo uitgebreid mogelijk in te vullen.

(Vult u bij de beschrijving zo uitgebreid mogelijk wat uw wensen zijn zodat wij een goed zicht krijgen van uw toekomst plannen.)

Als u de goedkoopste uitbouw zoekt kunt u het best een casco serre laten bouwen. Vervolgens zult u zelf de afwerking moeten verzorgen om de kosten te drukken.

Deze uitbouw kan in een kant en klaar pakket komen en is verreweg de goedkoopste oplossing.

De duurste oplossing is een luxe afgewerkte stenen uitbouw aan uw woning.

Deze uitbouw sluit naadloos aan bij uw bestaande bouw en de afwerking is perfect te noemen. De wanden zijn perfect geïsoleerd en de kozijnen zijn van de hoogste kwaliteit.

aanbouw
Uitbouw met openslaande deuren

Wat gaat uitbouwen kosten?

Wij krijgen als uitbouw specialist veel prijsgerichte vragen.Denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat zijn de kosten van een complete uitbouw?
 • Hoe duur is laten uitbouwen?
 • Wat zijn normale betaalbare prijzen?
 • Kost een kleine uitbouw veel?

Of vragen die gaan over de vergunning zoals:

 • Heb ik een vergunning nodig?
 • Wat kost een vergunning voor een uitbouw?
 • Waar vraag ik mijn vergunning aan?

Als deze vragen kunnen wij te allen tijden voor u beantwoorden. Moet er een nieuwe badkamer in, dan brengt dit ook kosten met zich mee. 

Natuurlijk is het vergroten van uw huis niet goedkoop, maar in onze ogen hoeft een prefab uitbouw zeker niet niet duur te wezen.

De gemiddelde prijzen van uitbouwen variëren ook enorm. Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding.

Beginnen bij het begin

Allereerst wordt er gekeken welke fundering gemaakt moet worden op de grondsoort waar de aanbouw komt, uiteraard is het gewicht van de uitbouw ook van belang.

De fundering is van het grootste belang, en is dan ook vrij een groot gedeelte van de uiteindelijke prijs (afhankelijk van het type fundering). Op onze website kunt u meer lezen over funderingen.

Om u een goede indruk te kunnen geven van de uitbouw woning kosten geven wij u hieronder in een tabel de gemiddelde prijzen die berekend worden voor het uitbouwen van een woning:

Breedte x  DiepteOppervlakteGem prijzen
2 meter x 3 meter6 m²€ 14.000
4 meter x 3 meter12 m²€ 17.000
5 meter x 3 meter15 m²€ 22.000

Meerwaarde uitbouw woning

Omdat u extra m2 gaat toevoegen aan uw woning zal u ook een meerwaarden creëren.

Er zijn wel een paar punten waar u op moet letten om deze meerwaarde van uw huis te waarborgen.

 • Zorg dat u een geheel maakt van de uitbouw en uw woning.
 • Zorg dat er extra daglicht toegevoegd wordt door een ruime raampartij
 • Zorg ervoor dat uw tuin goed in beeldt wordt gebracht
 • Zorg voor openslaande deuren naar uw tuin toe
aanbouwen

Casco of prefab uitbouw?

Als u overgaat tot het kiezen en laten plaatsen van een aanbouw dan komt u automatisch in een woningverbouwing terecht.

Voor het laten verbouwen van uw huis kunt u het best een erkende maar wel betaalbare aannemer in de hand nemen.

Een aannemer zorgt ervoor dat u garantie heeft op de bouwwerkzaamheden en maakt een planning van de aankomende verbouwing.

Wilt u goedkoop uit wezen? Kies dan voor een prefab of casco exemplaar te laten plaatsen.

Een casco uitbouw wilt zeggen dat deze wind en waterdicht word afgeleverd en u zult zelf de uitbouw moeten afwerken.

Een prefab uitbouw kan eventueel kant en klaar worden neergezet op de juist gemaakt fundering.

De meest voorkomende maten van een uitbouw aan de achterkant van een woning zijn:

 • 10 m2 tot 12 m2 vloeroppervlakte
 • 20 m2 tot 25 m2 vloeroppervlakte
 • 30 m2 tot 40 m2 vloeroppervlakte

Uitbouwen aan de zijkant of voorkant van je woning?

Als u aan de achterzijde van uw woning geen ruimte genoeg heeft om uw woning te vergroten dan is de zijkant of juist de voorkant ook een goede optie om uw huis groter te maken.

Maar als u op een andere plaats de uitbouw wilt neerzetten dan kunnen de maten van het vloeroppervlakte natuurlijk kleiner zijn zoals bij een erker.

Maar een uitbouw zal u altijd extra ruimte opleveren of deze nu groot of klein is. Zoals wij hierboven al vertelde is de goedkoopst uitbouw het casco exemplaar.

Het metselwerk en het platte dak van bitumen zullen geheel worden afgemaakt zodat de gehele uitbouw wind en waterdicht is.

Ook de ramen en deuren zullen worden geplaatst echter zal er aan de buitenzijde nog wel het een en ander moeten worden afgetimmerd.

Denkt u hierbij aan:

Ook kan er bij een prefab uitbouw worden gekozen voor een casco oplevering.

U kunt altijd met het bouwbedrijf bespreken of hij een prijsindicatie wilt verstrekken voor de houtskeletbouw af te werken zowel aan de binnenzijde als buitenzijde van de uitbouw.

Maak een geheel van uw woning

Uiteraard wilt u van uw huis en uitbouw een geheel gaan maken. Zorg er voor dat u de juiste stenen vind die ook gebruikt zijn bij u bestaande woning.

Ook de kleur van de verf die gebruikt wordt moet het zelfde zijn als die van de bestaande deuren en kozijnen. Het aller mooiste is natuurlijk dat u amper verschil kunt zien tussen het nieuwe en het ouwe werk.

Vrijblijvend de prijzen aanvragen

De aannemer gigant is ervaren in het bouwen van uitbouwen in alle verschillende prijsklassen.

Wij weten dan ook hoe we uitbouw kosten aan uw woning laag houden. Wanneer u ons uw budget overlegt met uw wensen erbij kunnen wij bekijken of dit een haalbare kaart is.

Wanneer uw wensen niet gehaald kunnen worden met het aangegeven budget hebben wij tal van tips waar u wellicht op kunt besparen en toch binnen bepaalde uitbouw woning kosten blijft.

Vraag is een geheel vrijblijvende offerte aan voor het plaatsen van uw uitbouw aan uw woning. Binnen enkele dagen zullen wij u een zeer scherpe prijs met maar liefst 20% korting toe sturen!!

Interessante vragen & Antwoorden

Wat zijn de kosten van een uitbouw?

website van het jaar

De uitbouw kosten zijn grotendeels afhankelijk van de grote van de uitbouw en de fundering. Leest u op deze pagina alles wat u moet weten over de prijzen van uit- en opbouwen van een woning.

Wat kost een uitbouw met 2 verdiepingen?

erkend vakwerk

Als u kiest om ook de bovenverdieping te vergroten dan is een uitbouw met 2 verdiepingen een goede overweging. De kosten van dit exemplaar zijn uiteraard duurder dan enkel het plaatsen van een uitbouw op de begaande grond. Leest u hier alle prijsinformatie over een 2 verdiepingen uitbouw.

Kosten uitbouw woning berekenen?

Wilt u weten wat uw uitbouw gaat kosten? Dan kunt u hier alle prijsberekeningen bekijken op deze pagina.

Wat kost een uitbouw nieuwbouw woning?

bouwbegeleiding

De gemiddelde prijzen van een uitbouw plaatsen voor een nieuwbouwwoning zijn ongeveer gelijk aan het aanbouwen van een renovatiewoning. Lees hier alles over de prijs per m2 voor het laten plaatsen van een uitbouw voor uw nieuwbouw woning.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!