Wat kost een cementdekvloer?

Bent je bezig met het laten verbouwen van je woning? Dan zal in de meeste gevallen ook een nieuwe vloer van zandcement aangelegd moeten worden om zo bijvoorbeeld uw nieuwe vloerverwarming weg te werken.

Wij kunnen u veel informatie verstrekken over een cementdekvloer laten leggen, de gemiddelde prijzen per m2 ( vierkante meter ) en de juiste werkwijze om de nieuwe dekvloer in uw woonkamer, slaapkamers, badkamer of gehele huis op de juiste manier te storten.

Maar wat kost een cementdekvloer laten aanleggen door een goede vloerenlegger?

Op deze pagina zullen wij u alles vertellen over de gemiddelde kosten die berekend worden voor cementdekvloeren.

kosten-cementdekvloer-leggen
Zandcement vloer aanleggen

Belang van een cementdekvloer

Een dekvloer is een cementgebonden vloer met of zonder vezels. Het materiaal dat bestaat uit een 1:3 of 1:4,5 mengverhouding van cement met scherp zand ( en vezels ) kan worden aangebracht op een massieve betonnen vloerplaat of op een prefab betonvloer.

Een cementdekvloer maken wordt in de meeste gevallen gedaan om een vloer uit te vlakken en te egaliseren van een betonnen ondergrond.

Het zorgt voor een gladde en gelijkmatige afwerking die geschikt is voor het leggen van een andere vloer zoals laminaat laten leggen of een tegelvloer lijmen.

Een cementdekvloer kan ook worden aangelegd om isolatie of vloerverwarmingsbuizen te bedekken, wat een thermisch efficiënte oplossing biedt.

Een dekvloer is belangrijk om een glad en gelijkmatig oppervlak te geven aan een ondergrond die van nature oneven is.

Over het algemeen mag het niveau van een vloeroppervlak in een ruimte van 3 meter niet meer dan 5 mm variëren, een correct gelegde dekvloer kan ervoor zorgen dat aan deze richtlijn wordt voldaan.

Cementdekvloer prijs per m2

Een cementdekvloer ook wel afwerkvloer of zandcementvloer genoemd heeft als hoofddoel de oude of nieuwe ondervloer te egaliseren ( dus uit te vlakken ).

De cementdekvloer kosten worden grotendeels bepaald door de dikte van de vloer, de afwerking en of u de vloer wilt laten afpapen ( afpapen van een cemendekvloer wilt zeggen dat er een verharde dunne cementlaag over de nieuw gelegde vloer wordt aangebracht zodat de toplaag is verhard )

Leest u hier de dikte in mm en de gemiddelde kosten per m2 ( vierkante meter ) van het laten maken en aanleggen van een zandcementdekvloer door een cementdekvloer bedrijf:

Min/ Max dikte cementdekvloerPrijs per m2 ex afwerkenPrijs per m2  incl afwerken
30 mm dik€18 tot aan €24€20 tot aan €27
40 mm dik€18 tot aan €24€20 tot aan €27
50 mm dik€23 tot aan €28€25 tot aan €30
60 mm dik€28 tot aan €32€30 tot aan €35
70 mm dik€28 tot aan €35€30 tot aan €40
80 mm dik€33 tot aan €38€35 tot aan €42
1 tot 2 mm egaline aanbrengen€5 tot aan €7 per m2 

Voor & nadelen cementdekvloeren

Zoals elke vloer heeft ook een cementdekvloer ze voor en nadelen. Maar wat zijn deze van een afgewerkte cementvloer? Laten we beginnen met de voordelen op te noemen:

 • Vloer egaliseren ( uitgevlakte cementdekvloer ).
 • Vloerverwarming laten aanleggen meteen mogelijk.
 • Vloerisolatie laten aanleggen meteen mogelijk.
 • Waterbestendig.
 • Ideaal voor aanbrengen hoogteverschillen.

Nadelen cementdekvloer

 • Gevoelig voor krimpscheurtjes.
 • Is een ondervloer dus geen afwerkvloer.

Verschillende soorten cementdekvloeren

Als het aankomt op het plaatsen van een cementdekvloer zijn er verschillende opties waar u voor kunt kiezen. Over het algemeen kan er een onderscheid worden gemaakt tussen drie verschillende soorten dekvloeren, deze hebben wij voor u op een rijtje gezet.

 • De gelijmde cementdekvloer – De gelijmde dekvloer wordt met behulp van een speciaal bindmiddel of een primer volledig op de voorbereide betonnen ondergrond verlijmd. Wordt vaak toegepast wanneer er dunnere dekvloeren nodig zijn.
 • De niet-vastgelijmde cementdekvloeren – Niet-vastgelijmde dekvloeren worden op een vochtwerende folie of polyetheen folie gelegd, die de laatste laag dekvloer van de betonnen ondergrond scheidt. Vaak toegepast op oudere betonnen ondergronden.
 • De drijvende cementdekvloer – Drijvende dekvloer wordt op een thermische isolatielaag gelegd, die meestal op een vochtwerende folie wordt aangebracht die de bestaande betonnen onderlaag scheidt.

Wat is het verschil tussen beton en dekvloer? Zowel beton als dekvloer bestaan uit cement, aggregaat en water, maar een dekvloer is een gladder mengsel met een fijner aggregaat. Beton daarentegen is veel grover mengsel. Het extra aggregaat in beton geeft het extra sterkte en duurzaamheid.

prijzen-cementdekvloeren
Zandcementdekvloer aanleggen

Wat is de dikte van een cementdekvloer?

Om verschillende redenen kan u ervoor kiezen om een cementdekvloer te laten leggen. Het kan zijn om een gladder, vlakker vloeroppervlak te verkrijgen dan u via de normale weg kunt krijgen in de woning.

Vlakke dekvloeren worden ook gebruikt om te voorzien in een val- of afwerkingszone waarin verschillende soorten vloeren kunnen worden verwerkt.

Een veel voorkomende reden is om een dekvloer te laten plaatsen bij de plaatsing van vloerverwarming bij u in de woning.

De minimale dikte van een gelijmde egalisatievloer is 25 mm. Om eventuele afwijkingen in de afwerkingsniveaus van het structuurbeton op te vangen, dient de aangegeven dikte normaliter 40 mm (met een tolerantie van ±15 mm) te zijn, zodat een minimale dikte van de dekvloer van 25 mm is gewaarborgd.

Echter zijn er verschillende soorten vloeren waar u voor kunt kiezen. Wij hebben het voor u wat makkelijker gemaakt door de minimale diktes even op een rijtje te zetten:

 • Dikte gelijmde cementdekvloer: minimaal 25mm
 • Ongelijmde cementdekvloer dikte: minimaal 50mm
 • Drijvende cementdekvloer dikte: minimaal 65mm
 • Vloerverwarmingsdekvloer dikte: minimaal 65 mm

Voor toepassingen die intensief gebruik vergen, zoals in een garage waar een voertuig wordt geparkeerd of voor de  vloerverwarming, is een zwevende dekvloer met een minimale dikte van ongeveer 65 mm meestal de beste keuze.

Elke toepassing is echter anders en het is altijd aan te raden om een professional te raadplegen om er zeker van te zijn dat u de juiste optie kiest.

Cementdekvloer leggen & storten

Een dekvloer kan direct op de bestaande ondergrond worden gestort of op een geschikte vochtwerende folie worden aangelegd.

Als alternatief is het ook mogelijk om het cementgebonden materiaal aan te brengen als extra dekvloer laag over een laag hard isolatiemateriaal zoals tempex platen.

Deze toepassing is geschikt voor het gebruik in combinatie met ingegoten waterleidingen voor bijvoorbeeld uw vloerverwarming.

Indien wapening nodig is, kan dit geschieden middels  een vorm van een fijn metalen gaas of een speciale vloer vezel die door het materiaal gemengd kan worden.

Dit zijn vezels die normaal gesproken van polypropyleen of van fijn glasvezel zijn gemaakt. De dekvloer kan afgewerkt worden achtergelaten, of worden gevlakt om een glad oppervlak te verkrijgen waarop de gespecificeerde vloer of afwerking kan worden gelegd.

Zo is er een keus om de cementdekvloer te laten af pappen of te laten egaliseren met egaline.

Kant & klaar materiaal

Cementdekvloeren ( althans het materiaal daarvan )  die in de fabriek worden gemengd en vervolgens op de kavel worden geleverd bieden een extra kwaliteitsborging ten opzichte van de ter plaatse gemengde dekvloeren.

Deze zijn vaak steviger en zullen voor een langere tijd mee kunnen gaan. Sommige fabrikanten leveren dekvloeren aan die ter plekke kunnen worden afgewerkt.

De meeste van deze dekvloeren zijn anhydriet vloeren en zijn gebaseerd op een calciumsulfaat binder.

Ze zijn sneller aan te brengen dan een traditionele zand- en cementvloer en kunnen worden aangebracht op een minimale dikte van 25 mm indien gelijmd, 30 mm indien niet gelijmd, of 35 mm indien een drijvende afwerking vereist is.

Ze kunnen ook gebruikt worden in combinatie met vloerverwarmingssystemen waar een minimum van 30 mm afdekking van de buizen nodig is.

betonvloer-egaliseren

Kosten cementdekvloer laten leggen

Het is erg moeilijk om de exacte kosten van het storten van een cementvloer bij u in huis nauwkeurig te voorspellen, dit komt door het feit dat er veel factoren zijn waarmee u rekening moet houden.

Het type dekvloer dat gebruikt wordt heeft invloed op de kosten, net als uiteraard de dikte en de grootte van de ruimte waar de vloer moet komen te liggen. Een zand- en cementdekvloer zal ongeveer €15-16 per vierkante meter kosten.

De drijvende dekvloer, een nieuwe trend die momenteel veel gekozen kost ongeveer €17-18 per m2.

De arbeidskosten alleen al kosten u ongeveer €10-12 per vierkante meter. Houd er rekening mee dat het plaatsen van een dekvloer voor een kamer van minder dan 40 vierkante meter in verhouding duurder is, u betaald vaak ook voor de voorrijkosten.

Wilt u dus uw woning van een dekvloer voorzien dan is het verstandig om het gelijk groots aan te pakken.

Droogtijd cementdekvloer

Verschillende soorten en diktes van de cementdekvloer vergen diverse tijdsperioden om te drogen of uit te harden. Het is belangrijk dat de vloer minimaal 24 tot 48 uur droogt voordat je er op gaat staan, op die manier weet je zeker dat je geen schade aanbrengt op de nieuwe dekvloer.

Deze tijd kan worden verkort met bepaalde toevoegingen, maar het is altijd het beste om even contact op te nemen met een vakman voordat u op de dekvloer loopt om zo te voorkomen dat u deze beschadigt.

Wil je vloerbedekking op de vloer te laten leggen of wil je meubels plaatsen dan is het verstandig om eerst 5 tot 7 dagen te wachten.

De meeste dekvloeren zullen na 28 dagen hun volledige uitgeharde sterkte bereiken, dus voor het beste resultaat is het beter om tot dan te wachten met het gebruik van de nieuwe vloer.

Zelf doen of uitbesteden?

Zelf aan de slag gaan met het laten leggen van een cementdekvloer is niet aan te raden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het namelijk zo dat u over de juiste vaardigheden moet beschikken om deze vloer te laten leggen.

Wanneer u zonder enige ervaring aan de slag gaat met de vloer is de kans groot dat u fouten maakt.

Deze fouten kunnen bijvoorbeeld inhouden dat de vloer niet gelijk ligt of dat er bepaalde uitsteeksels ontstaan op het oppervlak.

Als u hier mee te maken krijgt dan bent u nog veel verder van huis, als het cement hard is geworden kan er namelijk niets meer worden aangepast.

Daarnaast is het zo dat de apparaat en materialen die nodig zijn voor het leggen van een cementdekvloer alleen voor professionele bedrijven beschikbaar zijn.

Dit zorgt ervoor dat u niet zo eenvoudig aan spullen kan komen mocht u het zelf willen doen. Al deze redenen zorgen ervoor dat het een stuk verstandiger is om er even een professional bij te halen.

Het laten leggen van een cementdekvloer door de vloerenleggers van de Aannemer-Gigant bv is een uitstekende manier om uw woning voor te bereiden op de vloerverwarming.

Door de thermische werking van de vloer zal u op een vrij eenvoudige wijze ervoor kunnen zorgen dat alle warmte in de woning zal blijven.

Dit zorgt ervoor dat u het meeste uit uw vloerverwarming kunt halen. Door vandaag nog contact op te nemen met een gerenommeerd bedrijf zal u uw woning binnen no time kunnen voorzien van een nieuwe cementdekvloer.

Voor u het weet is uw vloer helemaal gelijk en kunt u uw eigen vloerverwarming aanbrengen. Dé investering om dit jaar te maken voor bij u in de woning of in uw appartement.

Vrijblijvende offerte aanvragen!

Wilt u graag weten wat een het laten leggen van een cementdekvloer gaat kosten in uw woonkamer, badkamer of slaapkamers of misschien wel uw gehele woning?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een prijsopgave aan en ontdekt uzelf hoe goedkoop wij uw nieuwe cementdekvloer kunnen leggen.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!