Dakraam laten plaatsen

Wilt u graag meer licht op uw zolder creëren? Dan bent u voor een op maat gemaakt dakraam plaatsen bij de Aannemer-Gigant op het juiste adres.

Buiten dat wij een erkend bouwbedrijf zijn noemen ze ons ook wel de dakramen specialist. Maar wat kost het laten plaatsen van dakramen en welke soorten zolderramen zijn er te verkrijgen?

Op deze pagina vertellen wij u alles over de kosten van een dakraam plaatsing en de soorten dakramen waar u een keuze uit kunt maken.

Wat kost een dakraam plaatsen op zolder?

Dakramen worden in de meeste gevallen op het dak van de zolder van uw woning geplaatst (ook wel zolderraam genoemd). Het monteren en plaatsen van een dakraam kost gemiddeld tussen de 350,- en 600,- euro. Deze bedragen zijn exclusief het dakraam wat u uit kiest.

dakraam laten plaatsen
Uitzet dakraam plaatsing Amsterdam

Prijsopbouw kosten dakraam plaatsen

Door uw zolder te laten verbouwen wordt er al snel over dakramen gesproken. De gemiddelde kosten van een dakraam plaatsen ligt rond de 400,- euro. Dit bedrag is alleen voor de plaatsing. Het plaatsen van dakramen op een wat donkere zolder brengt weer veel licht in de ruimte. Vaak kiest men om meerdere dakramen gelijktijdig te laten plaatsen.

De kosten van dakramen verschillen door de maten die in dakramen voorkomen. Lees hier onder in onze prijstabel de maten van dakramen en de prijs voor de plaatsing en montage:

Dakraam plaatsen kosten prijsverschil van hout en kunststof

Dakraam matenHouten dakraamKunststof dakraamPlaatsing
55 x 77 cm€400,-€425,-€200,-
66 x 98 cm€500,-€540,-€220,-
78 x 140 cm€650,-€700,-€230,-
94 x 160 cm€700,-€740,-€240,-
114 x 140 cm€800,-€850,-€250,-
134 x 140 cm€900,-€1.000,-€270,-

Zoals u kunt zien zijn de gemiddelde prijzen van een dakraam plaatsen van hout iets goedkoper dan het plaatsen van een dakraam van kunststof. Ook de plaatsingskosten variëren een beetje tussen hout en kunststof. Maar wat is dan het verschil tussen houten dakramen en kunststof dakramen plaatsen?

Plaatsen houten dakraam

Een houten dakraam heeft een compleet andere look dan een dakraam van kunststof. Hout heeft een authentieke uitstraling wat kunststof niet heeft.

Echter moeten houten dakramen wel goed onderhouden worden met schilderwerk. Gemiddeld zal een houten dakraam eens in de 7 jaar opnieuw geschilderd moeten worden. Het plaatsen van een houten dakvenster is in het algemeen makkelijker en sneller gedaan dan een kunststof exemplaar.

Plaatsen kunststof dakraam

Vooral bij een nieuwbouwwoning kom je kunststof dakramen tegen. Kunststof heeft totaal geen onderhoud nodig en hoeft echter alleen maar eens per jaar even schoongemaakt te worden.

De levensduur is langer dan die van houten dakvensters. Het enige nadeel van een kunststof dakraam plaatsen is dat het gat in het dak exact op maat gemaakt zal moeten worden zodat je het dakraam niet hoeft aan te passen.

Hoe wordt een dakraam geplaatst?

Wilt u zelf uw nieuwe dakraam die u bij de Gamma of Hornbach heeft gekocht plaatsen? Dan moet u er van uit gaan dat dit makkelijker lijkt dan dat het is. We laten u hier in ons stappenplan kennis maken met het monteren en plaatsen van een Velux dakraam.

Benodigde tijd: 5 uren.

Stappenplan zelf je dakraam plaatsen:

 1. Voorbereiding


  Voordat een dakraam geplaatst wordt zijn er een paar belangrijke aspecten waar u rekening mee moet houden. Een daarvan is de inbouwhoogte van het dakraam. Hoe groter het dakraam is hoe meer zicht u krijgt naar buiten toe. Voor de inbouwhoogte is geen standaard maat beschikbaar.

 2. Controleer de afmetingen van het dakraam


  Bij het uitpakken van het dakraam controleert u als eerste of de maten van het dakvenster wel kloppen. Klopt alles dan kunt u beginnen met de dakraammontage. Zet het dakraam goed neer en open de raamvleugels zodat u de vergrendelingspennen in het scharnier kunt drukken. Trek hierna de vleugel met de bijgeleverde bevestigingsbeugels uit het scharnier en leg deze op de grond.

 3. Montage hoeken bevestigen


  U kunt de montage hoeken bevestigen op het kozijn van het dakraam. Voor deze montage zijn markeringen aangegeven zodat u ze op verschillende manieren kunt bevestigen. Dit heeft te maken met de dikte van uw dakbedekking of dakpannen. Bij de juiste montage zal het dakraam meer naar naar buiten uitgezet kunnen worden.

 4. Raamopening in het dak maken


  Een van de belangrijkste punten is om de juiste maat van het gat in het dak te zagen. Snijd als eerste de onderdakfolie weg. Zaag dan in het midden (verticaal dus) een strakke lijn naar beneden. Doe dit ook voor de breedte. Zo kunt u de zijdelen van het dak openzagen en ziet u de dakbedekking of de dakpannen.

  Verwijder vanaf de buitenkant van het dak de dakpannen of de bitumen dakbedekking. Verwijder net zoveel pannen als de grootte van het gezaagde dak gat.

 5. Panlatten verwijderen


  De panlatten waar de dakpannen op rusten zullen gedeeltelijk moeten worden weggezaagd. Teken dit af met 3 cm meer ruimte dan het dakraam is. Zaag de latten door met een decoupeerzaag en verwijder de losse latten.

  Vul hierna aan beide kanten de raamopeningen weer aan. Als u dit niet doet dan zullen de dakpannen niet genoeg steun krijgen en is er een kans dat ze naar beneden vallen. Zaag dus 2 laten op de juiste maat en schuif deze onder de bestaande panlatten. Zo krijgt u weer een goede verbinding.

 6. Dakraamkozijn plaatsen


  Sla een wig onder het kozijn. Op deze manier krijgt u wat ruimte ten opzichte van de panlat. Lijn het kozijn van het dakraam aan de onderkant geheel waterpas uit.

  Bevestig hierna het kozijn aan beide montage hoeken. Gebruik hiervoor schroeven van de juiste lengte. Draai de schroeven niet te stevig aan want u zult het dakraam nog moeten stellen!

 7. Dakraam plaatsen in het kozijn


  Nu kunnen de raamvleugels in het kozijn worden geplaatst. Voor het inhangen van het dakraam is het makkelijker deze 180 graden gedraaid onder het kozijn te plaatsen. De bovenkant van het nieuw dakraam wijst dus naar beneden. Bevestig nu de vleugel aan de zijkant van de veiligheidspin.

 8. Controleren werking dakraam


  Steek nu de raamvleugel in het scharnier van het dakraam. Open de veiligheidspin weer en sluit voorzichtig het dakraam. Controleer of het dakraam de juiste draaibeweging maakt.

 9. Afwerking nieuwe dakraam


  Nu het dakraam geplaatst is kunt u de dakpannen of dakbedekking weer goed laten aansluiten op het kozijn van het dakraam. Sla het lood voorzichtig aan zodat u geen dak lekkage krijgt. Aan de binnenkant kunt u de overgebleven dakisolatie gebruiken om de kieren en naden van het dakraam op te vullen. Werk de naden af met wat acrylaatkit of stucwerk.

dakramen-plaatsen-op-zolder
Afwerken binnenkant dakramen

Als je je oude dakraam wilt laten vervangen dan moet u rekening houden met een splitsing in de kosten. Eerst zal er een nieuw dakraam aangeschaft moeten worden waar kosten aan verbonden zitten. En de tweede kostenpost is het verwijderen van het oude dakraam.

De kosten van een dakraam plaatsen variëren door de keuze die u maakt in dakramen. Als u nu kiest voor een groter dakraam dan u eerst had dan zal het oude gat in het dak aangepast moeten worden naar de nieuwe maat van het dakraam.

Leest u nogmaals de kosten voor een dakraam vervanging:

Dakraam soortAfmetingen dakraam in cmPrijs dakraamPrijs plaatsing
Kunststof dakraam55 x 78€ 500€ 200 tot aan € 700
78 x 98€ 680€ 200 tot aan € 700
78 x 118€ 760€ 200 tot aan € 700
Houten dakraam55 x 78€ 470€ 200 tot aan € 700
78 x 98€ 630€ 200 tot aan € 700
78 x 118€ 700€ 200 tot aan € 700

Mogelijkheden zolderraam plaatsen

De kosten van een dakraam plaatsen kunnen dus van verschillende aspecten afhankelijk zijn. Heeft u nog een oud dakraam wat verwijderd moet worden? Of wilt u uw oude dakraam vervangen voor een nieuw zolderraam? Bij het weghalen van een oud zolderraam of dakraam zullen de kosten iets oplopen.

Waar moet het dakraam komen? Als er op de plek van het nieuwe dakraam geen oud dakraam zit dan zullen wij een op maat gemaakt gat moeten zagen in uw dak. De kosten hiervan hangen weer af van de dikte van de dakpannen en dakbedekking.

Welke soort dakraam laten plaatsen?

Er zijn veel merken en soorten dakramen op de markt. Denkt u maar eens aan Velux dakramen of de eigen merken van de Gamma of Hornbach. Maar welke dakramen worden er het meeste geplaatst?

 • Tuimeldakraam: Tuimeldakramen hebben scharnieren in het midden van het raam. Op deze manier kan het dakvenster helemaal naar buiten kantelen. Zo is dit raam makkelijk te bedienen en schoon te houden.
 • Uitzetdakraam: Uitzetdakramen hebben aan de bovenkant scharnieren en kunnen alleen naar boven geopend worden. Op deze manier kan u een kamer of zolder goed ventileren en heeft u meer daglicht.
 • Uitzettuimeldakraam: Uitzettuimeldakramen hebben een handgreep aan de onderkant en scharnieren aan de bovenkant. Zo is dit zolderraam geheel omhoog te openen waardoor je een enorme ruimte krijgt. Een uitzettuimelraam kost gemiddeld rond de 70,- tot 100,- euro meer dan een normaal uitzetdakraam.
dakramen-laten-plaatsen
Kunststof dakraam nieuwbouwwoning

Goedkoop dakraam wat kost dit?

Het is lastig om een vaste prijs voor een dakraam hier te melden. Ten eerste is de prijs namelijk afhankelijk van de maat van het raam dat u wilt laten plaatsen.

Daarnaast is het soort dak waar het raam in geplaatst moet worden ook bepalen.

In het ene dak is het nu eenmaal makkelijker om een dakraam te plaatsen dan het andere. Hoe meer werk het plaatsen van het dakraam is in een bepaald dak des te meer arbeidskosten zullen er gerekend moeten worden.

We kunnen natuurlijk wel een kosten indicatie geven over de prijs van een goedkoop dakraam inclusief plaatsen.

Zoals gezegd is dit slechts een indicatieve prijs.

Voor een exacte prijs kunt u het best bij ons een offerte aanvragen, op die manier krijgt u echt duidelijkheid over de prijs. Dat gezegd hebbende vind u hieronder een aantal richtprijzen met bijbehorende maat:

 • 55 x 78 cm €400
 • 78 x 140 cm €555
 • 134 x 140 €750

De genoemde prijzen zijn inclusief plaatsen. Maar zoals gezegd zijn dit wel indicatieve prijzen, deze kunnen hoger of lager uitvallen als we de situatie ter plekke opnemen.

De beste manier voor een definitieve prijs is een offerte aanvragen bij ons. Dit is natuurlijk geheel vrijblijvend.

Vraagt u anders bij meerdere bedrijven een offerte aan, op deze manier kunt u een juiste vergelijking maken. Vraag wel altijd of het betreffende bedrijf erkend en gecertificeerd is en of u garantie ontvangt over de uitgevoerde werkzaamheden.

Offerte dakraam plaatsen

Wanneer u zo goedkoop mogelijk een dakraam wilt laten plaatsen kunt u bij ons een offerte aanvragen. Wij reageren binnen 2 werkdagen op uw offerte aanvraag en zorgen er altijd voor dat u bij ons erg goedkoop uit bent.

Vermeld in uw offerte aanvraag zoveel mogelijk informatie het dakraam dat u wilt en wat de huidige situatie is.

Alleen met voldoende informatie kunnen wij een prijs opmaken voor het plaatsen van een goedkoop dakraam.

Wat moet u weten over dakramen inclusief plaatsen?

De meeste vragen die gesteld worden over het plaatsen van dakramen gaan voor 90% van de gevallen over de prijs. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat zijn de kosten van dakramen?
 • Hoe duur is een dakraam plaatsing?
 • Wat zijn normale prijzen?
 • Kost een dakraam veel?

Natuurlijk is een dakraam niet heel goedkoop maar in onze ogen hoeft een dakraam laten plaatsen ook niet duur te wezen. De gemiddelde prijzen van dakramen variëren ook enorm.

Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding.

Leest u hier alle prijsinformatie die u van te voren moet weten voordat u een nieuw dakraam aanschaft op uw dak.

Kan je zelf een dakraam plaatsen op zolder?

Als je zelf geïnteresseerd bent geraakt om een dakraam te plaatsen lees dan van te voren eerst alle informatie en stappenplannen over dakramen plaatsen. Een dakraam plaatsen mag dan makkelijk lijken maar in de praktijk wil dit nog wel eens tegen vallen. Lees ons stappenplan zorgvuldig door en bedenk dan of u uw dakraam zelf kunt monteren of niet.

Hoe lang duurt een dakraam plaatsen?

Een dakraamspecialist is gemiddeld 5 uurtjes bezig om een nieuw dakraam te monteren. Als uw oude dakraam vervangen moet worden voor een nieuwe dan kunt u rekening houden met een gehele dag van 8 uur.

Hoe groot dakraam mag ik plaatsen op zolder?

Met betrekking op een vergunning van een dakraam moet u rekening houden met het volgende: Het dakraam mag niet meer dan 0,6 meter buiten het dakvlak uitsteken. Dit is in de vergunning meegenomen in verband met het openbare gebied waar het woonhuis zich bevind. Het bestemmingsplan zorgt voor specifieke regelgevingen en maatvoeringen van dakramen.

Welke soort dakraam is het beste?

Of het nu gaat om een zolderraam, dakraam of tuimeldakraam er zijn 2 merken die zich onderscheiden van de rest. Dit zijn de Velux dakramen en Fakro dakramen. Deze 2 merken onderscheiden zich op ventilatie, veiligheid en energiebesparing.

Wat kost het vervangen van mijn oude dakraam?

Als uw oude houten dakraam verrot is of niet meer goed sluit kan deze vervangen worden voor een compleet nieuw kunststof dakraam. Echter komen er iets meer kosten bij om het oude dakraam te laten verwijderen. Houd rekening met 200,- euro extra verwijderingstoeslag.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!