Betonrot herstellen

Betonrot is iets waar u liever niet mee te maken hebt. Maar als u het eenmaal aangetroffen heeft moet u er iets mee doen. Op deze pagina leggen wij uit wat betonrot precies is. Hoe betonrot ontstaat, hoe u betonrot kunt herkennen, waar betonrot voorkomt en hoe u het kunt laten herstellen.

Betonrot is een ernstig probleem. Het kan leiden tot structurele schade en zelfs tot instortingen. Daarom is het belangrijk om betonrot te voorkomen en, indien aanwezig, te repareren. We geven u een indicatie van de kosten van het herstellen van betonrot. Omdat wij als aannemer een groot netwerk hebben kunnen we u altijd helpen.

betonrot
betonrot

Wat is betonrot?

Betonrot is een vorm van roest die het beton in een constructie aantast. Het wordt veroorzaakt door het oplossen van calciumsilicaathydraten (CSH) in het beton, waardoor het beton poreus en broos wordt. Doordat het beton poreus wordt verliest het zijn kracht. Als betonrot de fundering heeft aangetast ontstaat er een gevaarlijke situatie.

Betonrot herkennen

Betonrot herkennen is voor de meeste mensen niet moeilijk. Doordat het staal gaat roesten ontstaan er diverse tekenen die verraden dat er sprake is van betonrot. Ook u kunt betonrot herkennen. Gebruik daarbij onze onderstaande tabel.

SymptomenUitleg
VerkleuringBetonrot kan ervoor zorgen dat het beton verkleurt van grijs naar bruin of zwart.
VerbrokkelingBetonrot kan ervoor zorgen dat het beton broos en brokkelig wordt.
ScheurenBetonrot kan scheuren in het beton veroorzaken.
GatenBetonrot kan gaten in het beton veroorzaken.

Oorzaken van betonrot

Betonrot is een ernstig probleem dat een snelle actie vereist. Toch is het ook zinvol om stil te staan bij de mogelijke oorzaken van betonrot. Zo kunt u eventuele verergering van het problemen tegengaan.

OorzaakUitlegFrequentie
Chloride-aantastingChloriden kan in uw beton komen door vervuild water. Het werd ook toegevoegd aan beton als vertrager of plastificeerder. Chloriden reageren met de CSH in beton en veroorzaken de vorming van calciumchloride. Calciumchloride is hygroscopisch, wat betekent dat het water aantrekt. Het water kan de CSH verder oplossen en betonrot veroorzaken.Komt veel voor
Sulfaat-aantastingSulfaten kan in uw beton komen door vervuild water. Ze kunnen ook worden toegevoegd aan beton als cementadditief. Sulfaten reageren met de CSH in beton en veroorzaken de vorming van calciumsulfaat. Calciumsulfaat is minder sterk dan CSH en kan leiden tot de vorming van scheuren en gaten in beton.Komt veel voor
Alkali-silicaatreactieASR is een chemische reactie tussen alkaliën in beton en silica in het grind of zand dat in beton wordt gebruikt. De reactie kan leiden tot de vorming van gel, die het beton kan uitzetten en scheuren kan veroorzaken.Komt weinig tot zelden voor
Alkali-aggregaatreactie AR is vergelijkbaar met ASR, maar het verschil is dat de reactie plaatsvindt tussen alkaliën in beton en silica in het aggregaat zelf. AAR kan leiden tot de vorming van gel, die het beton kan uitzetten en scheuren kan veroorzaken.Komt weinig tot zelden voor
Fysieke schadeFysieke schade, zoals schokken, trillingen of brand, kan ook leiden tot betonrot.Komt regelmatig voor maar minder vaak in Nederland
Oorzaken betonrot

Betonrot fundering

Betonrot komt voor in bijna alle soorten constructies die er zijn gemaakt van beton. U kunt denken aan bruggen, wegen, gebouwen, funderingen. Als aannemer komen we het alleen tegen in de funderingen van huizen en zakelijke panden. Fundering herstel is iets dat wij veel uitvoeren.

Betonrot komt in Nederland het meest voor in huizen die zijn gebouwd in de periode 1950-1980. In die periode werd er vaak beton van lagere kwaliteit gebruikt dan het beton dat tegenwoordig wordt gebruikt. Ook werd er in die periode vaak calciumchloride toegevoegd aan beton als vertrager of plastificeerder. Helaas plukken we daar nu de vruchten van.

In Nederland zijn meer dan 100.000 woningen met betonrot in de vloer. In de meeste gevallen zit het in de vloer maar het kan ook in funderingen of balkons zitten. In de jaren 1960 tot 1970 werden veel mantavloeren en kwaaitaalvloeren gebruikt. Beide vloeren hebben een hele lage kwaliteit en hebben bijna allemaal betonrot. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om actie te ondernemen.

Mantavloeren

Een mantavloer is een prefab betonnen vloer. De mantavloer is voorzien van ribben die de vloer constructief veel sterker maken. Het nadeel van mantavloeren is dat ze erg gevoelig zijn voor chloride-aantasting. De ribben komen in Nederland vaak in contact met grondwater of regenwater. Dit bevat weer chloriden, wat weer kan leiden tot betonrot.

Mantavloer herkennen

U kunt een mantavloer herkennen door even onder de vloer te kijken. Als uw vloer de volgende kenmerken heeft is de kans groot dat u een manta vloer heeft(zie foto Manta vloeren herkennen).

  • De vloer is gemaakt van prefab betonnen elementen van 120 cm breed;
  • De elementen hebben ribben;
  • Uw woning is gebouwd tussen 1960 en 1970;
mantavloer betonrot

Manta vloer betonrot herkennen

Als u een mantavloer heeft dient u de vloer regelmatig te inspecteren. Omdat een uitgebreide inspectie niet iedere keer nodig is kunnen wij u een aantal tips geven. Zo kunt u betonrot herkennen.

  • Zoek naar verkleuring, verbrokkeling, scheuren of gaten in het beton.
  • Klop op het beton. Als het beton broos klinkt, kan het betonrot hebben.
  • Gebruik een sonde om het beton te testen. Als de sonde gemakkelijk in het beton kan worden geduwd, kan het betonrot hebben.

Als u tekenen van betonrot ziet, neem dan direct contact op met een aannemer of betonexpert om de vloer te laten repareren.

Kwaaitaal vloeren

Een kwaaitaal vloer is een vloer die is gemaakt door het Nederlandse bedrijf Kwaaitaal. Kwaaitaal is opgericht in 1960 in Rotterdam en produceerde prefab beton elementen. Kwaaitaalvloeren werden vooral gebruikt in woningen die zijn gebouwd in de jaren 1960 en 1970. Een kwaaitaal vloer was erg populair omdat ze snel en goedkoop te produceren waren. In de jaren1980 werd Kwaaitaal overgenomen door het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans die de vloeren niet lang meer heeft geproduceerd. Heijmans stopte hiermee in de jaren 1990.

Kwaaitaal vloer herkennen

Het is belangrijk om te weten of u een kwaaitaal vloer heeft. Als uw vloer kenmerken heeft van onderstaande foto en de volgende kenmerken is de kans groot dat ook u een kwaaitaal vloer heeft (foto kwaaitaalvoeren).

  • De vloer is gemaakt van prefab betonnen elementen van 50 cm breed.
  • De elementen hebben een gewelfde vorm.
  • De vloer is vaak te vinden in woningen die zijn gebouwd in de jaren 1960 en 1970.
kwaaitaal vloer betonrot

Kwaaitaalvloeren betonrot herkennen

Een kwaaitaalvloer moet regelmatig gecontroleerd worden op betonrot. Als u wilt weten of uw kwaaitaalvloer sporen van betonrot bevat geven wij u de volgende tips.

  • Zijn er bruine plekken die er niet eerder zaten en die niet oppervlakkig zijn (dus niet op het beton liggen, maar van binnenuit ontstaan)?
  • Zitten er nieuwe scheuren in het beton of zijn er afgebroken of gebrokkelde stukken?
  • Hoort u holle plekken in het beton (op een balkonvloer, galerij etc)?
  • Zijn er andere onregelmatigheden zoals loslatende betondelen, bruine of gele vloeistoffen of beschadigingen?

Een kwaaitaalvloer of mantavloer is een stukje geschiedenis, maar het is ook verantwoordelijkheid. Bescherm de vloer tegen schade. Zorg ervoor vloer veilig is voor u en uw gezin.

Betonrot herstel

Als er eenmal betonrot is ontstaan in een draagconstructie is dat niet meer terug te draaien. Betonrot herstellen kan worden gedaan door het beton volledig te verwijderen. Door nieuw beton te storten kunt u zo de vloer weer zijn kracht geven. Daarnaast is het ook mogelijk om het beton zo te laten en de constructie te vervangen. Betonreparatie is voor slecht beton een optie, maar niet voor betonrot.

1. Beton reparatie (helpt niet)

In lichte gevallen kan het beschadigde beton worden verwijderd met een hamer en beitel. Het ontstane gat kan vervolgens worden gevuld met een reparatiemiddel, zoals een epoxyhars of een zandcementmengsel. Als er meer schade is kunnen diverse beton reparaties uitgevoerd worden. Beton repareren is geen gemakkelijke klus omdat betonrot vaak op moeilijk bereikbare plaatsen zit.

Betonrot reparatieUitlegVoordeelNadeelMerk
Epoxyhars Sterk en duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen chemicaliën.geschikt voor lichte en zware reparaties.Niet geschikt voor betonrotSika Injection-300
Zandcementmengsel Mengsel van zand en cement.Goedkoper alternatief Haalt betonrot niet weg, blijft terugkomenWeber.tec 3000
Polyurethaan Elastisch materiaal dat goed bestand is tegen schokken en trillingenGeschikt voor beton waar veel trillingen voorkomen.Betonrot blijft aanwezig / terugkomenPenosil Polyurethane Injection Foam
Betonrot reparatiemiddelen

Betonrot inspuiten

2. Betonrot nieuwe draagconstructie

Een nieuwe draagconstructie is ook een optie van betonrot repareren. Dit is vaak de beste optie als het betonrot ernstig is of als de reparatie van het bestaande beton niet mogelijk of niet wenselijk is. Zeker bij kwaaitaalvloeren en mantavloeren is een nieuwe draagconstructie aan te bevelen. De kans is groot dat het betonrot nog verder zal uitbreiden.

Een nieuwe draagconstructie kan worden gemaakt van staal. Wij geven hier maar liefst 40 jaar garantie op. Wilt dus dus in één keer van de zorgen over betonrot af zijn adviseren wij u een nieuwe stalen draagconstructie. We kunnen deze vaak al binnen enkele dagen plaatsen.

Voordeel nieuwe draagconstructieNadeel nieuwe draagconstructie
De nieuwe draagconstructie is volledig vrij van betonrot.Hogere kostenpost dan alleen betonrot repareren
De nieuwe draagconstructie is sterker en duurzamer dan beton.Niet geschikt voor houten vloeren (houtrot)
Geen verbouwing boven de vloer
Binnen enkele dagen te realiseren
Maar liefst 40 jaar volledige garantie

3. Betonrot nieuwe vloer

Soms is het vervangen van de vloer de beste optie. Als u bijvoorbeeld zeer ernstige betonrot of houtrot heeft. Ook kan het voorkomen dat er sprake is van corrosie van het wapeningstaal. Een aannemer of beton-expert zal u informeren over de mogelijkheden.

Betonrot inspectie

Een kwaaitaal vloer en een manta vloer moeten regelmatig geïnspecteerd worden. De beste inspectie in om de vloer van de onderkant te bekijken. Dat is soms erg lastig omdat mensen niet onder de vloer durven of omdat er een flinke laag water staat.

De meeste mensen (zelfs isoleerders of timmerlieden) hebben onvoldoende kennis om beginnend betonrot op te sporen. Bespaart u daarom veel moeite en vraag een vloerinspectie aan bij de aannemer-gigant.nl.

Kruipruimte inspectieVloerinspectie
We kijken bij een kruipruimte inspectie naar: We kijken bij een kruipruimte inspectie naar:
– Funderingsbalken– Draagconstructie
– Leidingwerk– Betonschade
– Riolering– Roestende wapening
– Klimaat onder de vloer– Roestende staalprofielen
– Vervuiling– Houtrot
– Onregelmatigheden– Onregelmatigheden
€250 incl. btw €250 incl. btw

Wij kunnen u tijdelijk een volledig inspectie (dus een kruipruimte inspectie én een vloerinspectie) aanbieden voor slecht €425,00 incl. BTW.

Vloerinspectie en kruipruimte inspectie

Bij een inspectie zijn wij met twee man en brengen wij de volledige vloer en/of kruipruimte in kaart. We keuren de vloer conform de CUR-79. Binnen 5 dagen ontvangt u van ons het rapport.

  • Klasse 1: eenvoudig rapport waarin staat dat de vloer is goedgekeurd
  • Klasse 2: Een uitgebreid rapport met schade-inventarisatie en herstel advies

U bent met dit rapport vrij om offertes op te vragen. Natuurlijk kunnen wij ook een offerte uitbrengen om het betonrot in uw vloer te herstellen.

Betonrot voorkomen met KB

Katodische Bescherming is een nieuwe manier om beton te beschermen tegen betonrot. Een innovatieve betonbescherming die vooral wordt toegepast bij gewapend beton. Kathodische bescherming is een methode van corrosiebestrijding door potentiaalverlaging. Wanneer het potentiaal voldoende wordt verlaagd wordt de anodereactie van ijzer tot ijzerionen zeer traag. Het te beschermen product wordt daarbij kathode. Er wordt een stuk metaal, genaamd de anode, in de buurt van het metaal geplaatst dat beschermd moet worden. De anode geeft elektronen af aan het metaal, wat resulteert in een laagje op het metaal dat het metaal beschermt tegen corrosie.

Katodische bescherming tegen betonrot wordt vaak toegepast bij bruggen, wegen en grote constructies en de toepassing bij huizen is te verwaarlozen.

Veel gestelde vragen

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!