Kruipruimte isoleren

Het laten isoleren van uw kruipruimte of ook wel kruipkelder genoemd onder uw woning is een interessante en effective manier om te besparen op je stookkosten en uw huis te verduurzamen.U kunt hierdoor tot wel 25% op uw jaarlijkse energierekening besparen door je kruipruimte of vloer isolatie aan te laten brengen.

Laat u goed informeren over isoleren. Als u bijvoorbeeld een flinke kruipruimte heeft is isoleren met korrel (bodemisolatie) eigenlijk zinloos. U zult dat geen besparing hebben en u heeft nog steeds een koude vloer.

kruipruimte isoleren

Omdat wij met regelmaat een kruipruimte isoleren tijdens een woning verbouwing krijgen wij veel vragen van onze klanten.

Denk hierbij aan vragen zoals:

  • Wat levert een kruipruimte isoleren mij op ?
  • Wat kost een kruipruimte laten isoleren?
  • Kan mijn vloer geïsoleerd worden zonder kruipruimte?
  • Wat is het verschil tussen een kruipruimte isoleren en vloerisolatie?

Op al deze bovenstaande vragen geven wij de antwoorden op deze pagina.

Lees snel verder om de kosten per vierkante meter te achterhalen en welke isolatie werkwijze voor u het beste is.

Kruipruimte isoleren welke manieren?

Er zijn een aantal verschillende manieren om uw kruipruimte te laten isoleren: Door middel van bodemisolatie en door het isoleren tegen de onderkant van de vloer. Daarnaast zijn PUR en glaswol nog opties om te overwegen als u het zelf gaat doen.

Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Het is dus een goed idee om even stil te staan bij de methode die het beste bij uw wensen past. Gaat u een specialist inschakelen, of bent u handig gaat u gerust zelf de kruipruimte isoleren?

Wellicht is Glaswol dan geschikte opties voor u. Maar als u van plan bent om een specialist in te schakelen, dan zullen zij meestal kiezen voor vloer- of bodemisolatie. In sommige gevallen is PUR isolatie de beste keuze.

Kruipruimte isoleren kosten

Het is een verstandige keuze om uw kruipruimte te isoleren, vooral wanneer u last heeft van vocht of tocht. Een vochtige kruipruimte of vloer is namelijk zeer ongezond en dat brengt risico’s met zich mee. Daarnaast is het een onvermijdelijke toekomstige kostenpost. Door het isoleren van een vochtige kruipruimte uit te stellen, zullen er op lange termijn nieuwe problemen ontstaan die u moet laten aanpakken.

De kosten van kruipruimte isolatie laten aanbrengen liggen gemiddeld genomen rond de €20 per m2 als u dit laat doen door een isolatiebedrijf. Als we een kleine berekening maken en we gaan uit van een kruipruimte te isoleren van 60 m2 dan kunt u wel tot €350,- euro per jaar op uw gas besparen. Simpel gezegd u heeft uw investering eigenlijk al binnen 4 jaar terug verdient.

Leest u hieronder de gemiddelde prijzen per soort woning:

De prijs is belangrijk, maar aan slechte isolatie heeft u niets. Vergelijk daarom altijd de prijs én de kwaliteit. Zonder onder de vloer te kijken kan iemand eigenlijk geen prijs opgeven. Wat ligt er op de vloer? Hoe lopen de leidingen? Kan er wel geisoleerd worden zonder dat leidingen geraakt of verplaatst moeten worden?

Daarom komen de meeste vloer isolatiebedrijven geheel vrijblijvend bij u langs om een advies uit te brengen over de beste aanpak. Maar doen ze wel een vloerinspectie? Een offerte voor kruipruimte isoleren brengen wij daarom pas uit na een gedegen inspectie. Dan kunnen we namelijk ook pas zeggen welke soort isolatie u nodig heeft.Afhankelijk van uw situatie zal er door de specialisten gekozen worden voor een vloerisolatie of bodemisolatie.

Soms is een combinatie van beide isolatiemethoden de beste oplossing.

Soort woningVloeroppervlakte (m2 )Kosten
Rijtjeshuis45 m2 ( vierkante meters )€ 850
Hoekwoning50 m2 ( vierkante meters )€ 900
2 onder 1 kap55 m2 ( vierkante meters )€ 1000
Vrijstaand huis70 m2 ( vierkante meters )€ 1200
vloer isoleren bodem bedekken

Droge kruipruimte

De kruipruimte onder uw woning wordt een aanzienlijk fijnere plek door middel van het laten aanbrengen van isolatie. Vocht en kou zijn vaak een probleem, hierdoor voelt uw vloer ongemakkelijk koud aan. Dit is iets wat met isolatie zeer eenvoudig te verhelpen is. Daarnaast merkt u het in de energierekening. Ook voorkomt u toekomstige problemen die ontstaan omdat het vocht het leidingwerk aantast of hardnekkige schimmel.

Misschien heeft u zelfs al last van schimmel problemen? De kans is groot, want de kruipruimte zorgt voor het klimaat in de woning.

Vooral oude(re) huizen met houtenvloeren ondervinden hier veel last van. Ook hout- en betonrot, zelfs leidingen die roesten zijn orde van de dag. Daarnaast kunt u wellicht een muffe lucht, overlast van slakken en een hoge luchtvochtigheid ervaren. Door de vloer te isoleren, lost u deze problemen voor eens en voor altijd op. U zal zich waarschijnlijk afvragen waarom u deze keuze niet eerder heeft gemaakt.

Denkt u na over de kruipruimte isoleren en welke isolatie methode het beste voor u geschikt is? Bent u handig en vraag u zich af of het mogelijk is om dit zelf te doen? Dan raden wij u aan eerst dit artikel verder te lezen.

Bodemisolatie: goedkoper, maar lager rendement

Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem geplaatst en de kruipruimte op deze manier bedekt. In sommige gevallen is dit de methode die de voorkeur geniet omdat de kruipruimte soms erg laag kan zijn om in te werken.

Ook als er problemen zijn met vocht onder de vloer van uw woning is dit de beste methode voor het isoleren van de kruipruimte.

Voor bodemisolatie betaalt u gemiddeld €20 tot €25 per vierkante meter.

Vloerisolatie: het hoogste rendement

Door de onderkant van uw vloer te laten isoleren, bereikt u het beste resultaat en het hoogste rendement.

Deze manier van isoleren is echter wel de duurdere van de twee. Alleen als de kruipruimte hoog genoeg is, is vloerisolatie een mogelijkheid.

Voor vloerisolatie betaalt u gemiddeld tussen de €30 tot €50 per vierkante meter.

Een aantal factoren die ook meespelen in de (installatie)prijs zijn de bereikbaarheid van de ruimte, het isolatiemateriaal en de kwaliteit en de laagdikte ervan.

De beste manier om erachter te komen wat u zult gaan betalen is door  simpelweg een kruipruimte isolatie offerte aan te vragen bij een of meerdere isolatiebedrijven met een specialisme in kruipruimte isolatie.

Kruipruimte isoleren rendement

Door het laten isoleren van uw kruipruimte bespaart u tot wel tien tot vijftien procent op uw energierekening. Dat tikt over de jaren lekker aan.

Het is een investering die zichzelf dubbel en dwars terugverdient. Maar uw rendement is afhankelijk van enkele factoren: uw eigen gewoontes/gedrag en de isolatiewaarde van uw woning.

Uw eigen energieverbruik is belangrijk, want als u ervan houdt om urenlang te douchen, het gauw koud heeft en de kachel altijd aan heeft, dan is uw rendement minder significant.

Omdat u meer energie verbruikt dan de gemiddelde verbruiker, worden uw opbrengsten deels beïnvloedt.

De isolatiewaarde van uw woning zegt iets over de mate waarin uw huis geïsoleerd is.

Als de rest van uw huis al enorm goed geïsoleerd is, dan heeft u meer baat bij kruipruimte isolatie dan bij huizen die nog bijna geen isolatie in hun woning hebben.

kruipruimte-isoleren-met-pur

Kruipruimte isoleren met PUR?

Het is ook mogelijk om de kruipruimte te laten isoleren met PUR. Dit heeft meerdere voordelen. Zo zorgt PUR ervoor dat de kruipruimte volledig luchtdicht en naadloos geïsoleerd wordt.

Ook heeft u met PUR een besparing van gemiddeld vijftien procent op het verbruik van gas.

Daarnaast is het vochtbestendig en dus goed te gebruiken in vochtige ruimtes en vormt het zich eenvoudig om leidingen heen.

PUR is enorm stabiel en nadat het hard is geworden ook zeer vast van vorm, waardoor de isolatielaag niet zal verzakken.

Daarnaast sluit het naden en kieren zeer eenvoudig af. Zowel bij vloeren van hout als beton is het mogelijk om purschuim isolatie toe te passen.

Belangrijk is wel om te weten dat u na een behandeling met PUR ruim 14 dagen niet in de kruipruimte mag komen vanuit gezondheidsoverwegingen.

Tijdens de behandeling zal de specialist beschermende kleding dragen en mag u minimaal 2 uur niet thuis zijn.

Kruipruimte isoleren met glaswol: de voor- en nadelen

Glaswol wordt al jarenlang ingezet om huizen te isoleren en deze zo comfortabeler en duurzamer te maken. Glaswol is gemaakt van zand en gerecycled glas.

Het is een licht, flexibel en sponsachtig materiaal. Glaswol is met name populair bij huis-en-tuin klussers die de isolatie zelf aanbrengen.

In iedere bouwmarkt is het te vinden en het is eenvoudig te installeren. Het nadeel is echter dat u urenlang bezig zult zijn in de krappe en vieze kruipruimte.

Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er tijdens het plaatsen vezels van de wol vrijkomen.

Deze kunnen vrij vervelend zijn en de ogen, huid en luchtwegen irriteren. Specialisten werken over het algemeen daarom ook niet met glaswol voor het isoleren van de kruipruimte in uw woning.

Het is belangrijk dat een kruipruimte geventileerd kan worden. Denk er dus aan dat u het isolatiemateriaal niet voor de ventilatiegaten plaatst.

Kruipruimte isolatie: kom ik in aanmerking voor subsidie?

Als particulier kunt u vanaf 2 september 2019 een subsidie aanvragen voor de isolatie van uw koopwoning.

Hierdoor is het isoleren van uw woning extra aantrekkelijk geworden.

Met deze subsidie maakt u uw woning eenvoudig duurzamer en zuiniger. Lees hier wat de voorwaarden zijn.

Ook via uw Vereniging van Eigenaren kunt u een subsidie aanvragen en is er een speciale Energiebespaarlening met goede voorwaarden om uw huis te isoleren.

TIP: Vereniging van Eigenaren kunnen tot 1 januari 2030 subsidie aanvragen voor de isolatie van gebouwen waar zich koopwoningen in bevinden. Zij moeten daarvoor minstens 2 soorten isolatie toepassen.

Ook kunnen VvE’s subsidie ontvangen voor energieadvies en het opstellen van duurzame onderhoudsplannen.

Per appartement kan er gemiddeld €20.000 aan subsidies worden verkregen.

Als u wilt isoleren maar geen spaargeld heeft of deze niet wilt uitgeven, kunt u gebruik maken van de Energiebespaarlening.

Dit is een boetvrije lening tegen een ongebruikelijk lage rente. Voor VvE’s is er een aparte energiebespaarlening.

Offerte aanvragen laten isoleren van je kruipruimte

Voor de meeste mensen is het sterk aan te raden om de isolatie van de kruipruimte door gecertificeerde specialisten uit te laten voeren.

Het isoleren heeft namelijk maar weinig zin als het niet goed wordt uitgevoerd.

Een gerenommeerd isolatiebedrijf kan u goed adviseren over de beste isolatiewerkwijze en de methode die in uw specifieke situatie benodigd is om uw woning zo efficiënt, betaalbaar en snel te kunnen isoleren.

Het is aan te raden om een offerte aan te vragen bij een of meerdere isolatiespecialisten, bijvoorbeeld via een onafhankelijke website.

Ook kunt u bij de Aannemer-Gigant geheel kosteloos de prijzen aanvragen van het laten isoleren van je kruipruimte.

Vult u het offerte formulier in en na het versturen zullen wij u binnen maximaal 2 dagen de prijs toesturen.

Wilt u meer weten over een zolder isoleren en de kosten? Leest u dan deze pagina over zolderisolatie en de gemiddelde prijzen.

Interessant om te weten..

Moet een kruipruimte worden geïsoleerd?

erkend vakwerk

Het is belangrijk om isolatie vast te zetten en af ​​te dekken met een damp remmende laag om vocht en de schimmel die er vaak achter komt te voorkomen. Als uw kruipruimte niet geventileerd is, isoleer dan de wanden van de kruipruimte in plaats van de ondervloer van de kamer erboven.

Wat voor soort isolatie moet ik gebruiken in mijn kruipruimte?

website van het jaar

Het beste isolatiemateriaal voor kruipruimtes is isolatieplaat van hardschuim. In plaats van de schuimisolatie tussen vloerbalken in de kruipruimte aan te brengen, wordt de schuimplaat tegen de funderingswanden van de kruipruimte geplaatst. Leest u hier alles over verder op deze pagina.

Hoeveel kost het om een ​​kruipruimte te isoleren?

Het is niet direct te bepalen hoeveel de isolatie van uw kruipruimte precies zal kosten. U moet rekening houden met bepaalde factoren zoals, om wat voor oppervlakte gaat het, wat voor isolatie materiaal gebruikt u? Leest u alles hier over verder op deze pagina.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!