Asbest verwijderen kosten

Heeft u last van asbest in uw huis? Dan is het belangrijk om de verwijderingskosten van te voren te weten. Leest u hier hoe u kunt besparen en wat asbesthoudend materiaal laten verwijderen kan gaan kosten.

Er zijn veel vragen over de kosten van het laten verwijderen van asbest. De meeste vragen gaan dan ook wel over hoe gevaarlijk asbest is en wat het kost om asbest uit je woning te laten verwijderen.

asbest-verwijderen-kosten
Asbest verwijdering

Asbest gevonden in uw woning? Wat nu?

Als u een oude kluswoning heeft gekocht en u komt erachter dat u last heeft van asbest in je huis dan is het belangrijk dat u snel de verwijderingskosten achterhaalt.

Heb je last van asbest in je huis en ben je benieuwd naar de kosten voor het verwijderen hiervan? Op deze pagina lees je informatie over asbest verwijderen kosten en handige bespaartips voor elke soort huisverbouwing.

Leest u hier de meest gestelde vragen over de asbest verwijderen kosten en hoe u kunt besparen op de offerte.

 • Wanneer moet ik asbest verwijderen?
 • Wat kost een asbestverwijdering?
 • Wat kost het om mijn asbest golfplaten van mijn dak te verwijderen?
 • Kan ik zelf asbest verwijderen?

Zoals u leest zijn er flink wat vragen dus over een asbestsanering en de gemiddelde prijzen om het asbest te laten verwijderen door een gespecialiseerd asbestbedrijf.

Op deze pagina geven wij u informatie over het verwijderen van asbest, de gevaren van asbest, hoe je subsidies kan krijgen voor asbestvrije daken en we kijken naar de kosten om je huis van asbest vrijmaken.

Wat kost asbest verwijderen?

Het leukste werk is het niet echt te noemen, sterker nog asbest verwijderen is een behoorlijk gevaarlijke klus! Er zijn genoeg asbestspecialisten in Nederland die precies weten hoe ze dit gevaarlijke materiaal veilig kunnen verwijderen en uiteindelijk vernietigen.

Het wordt dan ook afgeraden om dit zelf te gaan doen, omdat er allerlei risico’s aan kleven.

De gemiddelde kosten voor het laten verwijderen van het asbest kunnen flink uit een lopen per asbestsaneringsbedrijf verschillen. Asbest laten verwijderen van een ruimte met ongeveer 35 vierkante meter ( m2 ) kost gemiddeld rond de € 900,-.

Wilt u asbesthoudende golfplaten van je dak laten verwijderen? Denk dan aan een prijsindicatie van rond de € 600,- per 10 m2.

De enige kostenpost wat bij deze genoemde bedragen bij komt, is de kosten van de asbestinventarisatie. U kunt uitgaan van een prijs van gemiddeld € 600,- per inventarisatie project.

Omdat u nu zoveel verschillende soorten prijzen heeft gelezen kunnen wij ons voorstellen dat dit een beetje verwarrend voor u is.

We zullen u dan ook een kostentabel laten zien zodat het allemaal een stukje duidelijker voor u wordt.

Bekijk de asbest verwijderen kosten per m2 in de onderstaande prijzentabel:

AsbestsaneringsprojectKosten gemiddeld 
Asbestinventarisring (voor een normaal huis) 
Type 0 inventarisring€ 125,-
Type A inventarisring€ 300,-
Type B inventarisring€ 600,- tot aan € 1.400,-
Asbest laten verwijderen 
Asbest golfplaten 1 tot aan 10 m2€ 675
Asbest golfplaten 11 tot aan 20 m2€ 800
Asbest golfplaten 21 tot aan 30 m2€ 850
Asbest golfplaten 31 tot aan 50 m2€ 925
1 ruimte in een huis tot aan 35 m2€ 1.000,-
2 ruimtes in een huis tot aan 40 m2€ 1.100,-
3 ruimtes in een huis tot 50 m2€ 1.350,-
2 ruimtes tot 70 m2 in een huis€ 1.600,-

Zoals u kunt lezen in dit kostenoverzicht zit er een flink prijsverschil tussen de verschillende soorten asbestverwijdering soorten. We zullen u nog een prijsvoorbeeld geven…

De totale kosten van het laten verwijderen van asbest door een asbestsaneringsbedrijf verschillen dus enorm per situatie. De prijs ligt dus aan:

 • Hoe veel m2 asbest moet er verwijderd worden van uw (dak of schoorteen)
 • Is er kans op los dwarrelende asbestvezels?
 • Zijn de golfplaten van uw dak nog heel?
 • Welk asbesthoudend materiaal moet er pressies verwijderd worden?

Leest u hieronder een duidelijke kostenindicatie per situatie waar u zich in kunt bevinden:

VerwijderingskostenGoedkoopste optieGemiddelde optieDuurste optie
Grootte in m2 berekendSchuur met golfplaten 3 x 3 meter3 ruimtes (tot 45 m2)Gehele huis asbestvrij maken
Gemiddelde verwijderingskosten€ 600,-€ 1.300,-Tot aan wel € 18.000,-

Wat is kosten bepalend bij asbest verwijderen?

De hoogte van de kosten voor verwijderen van asbest zijn grotendeels afhankelijk van meerdere aspecten. Ook hangt de kostprijs af van de inventarisatie, het gebruikte materiaal en het storten van asbesthoudend materiaal. Leest u hier de 3 verschillenden aspecten die invloed hebben op de verwijdering prijs van asbest.

Oppervlakte of golfplaten

De asbest verwijderen kosten hangen af van waar het asbest zich bevind. Zit het asbest in de muren of je vloeren van je renovatiewoning? Of is het asbest juist verwerkt in het dak van uw schuur die bestaat uit asbesthoudende golfplaten? Al deze aspecten hebben invloed op de kostprijs.

Asbestinventarisatie

Voordat je overgaat tot het verwijderen en wegslopen van asbest zal er eerst een asbestinventarisatie moeten plaats vinden. Dit kunt u door de Aannemer-Gigant uit Amsterdam en omstreken laten doen.

Storten van Asbest ( afvoeren )

Wanneer u het asbesthoudende materiaal heeft laten verwijderen zal dit uiteraard moeten worden afgevoerd. Dit kan onze asbestsanering specialist voor u uitvoeren. Wilt u zelf asbest wegbrengen naar de vuilstort? Houd u dan rekening met prijzen van € 0 tot € 25 per 100 kilogram.

Waarom is het beter asbest te laten verwijderen?

Asbestvezels, het is geen leuk spul. Ze kunnen op verscheidende manieren in de lucht komen.

Denk aan een flinke storm of wanneer je een golfplaten asbest-dak aan het slopen bent. De asbestvezels zijn levensgevaarlijk.

Daarom is het zaak om er alles aan te doen om deze rotzooi te ontlopen. Over 5 jaar is asbesthoudende materie dat in contact staat met de buitenlucht niet meer toegestaan.

De Nederlandse overheid nam dat besluit. Zo kunnen ze het milieu en ons als mensen beter beschermen.

Het is belangrijk dat er in en buiten je huis geen asbest voorkomt, anders is nu de juiste gelegenheid om actie te ondernemen.

Materialen met asbest zoals daken, golfplaten en dakleien getijen niet zo goed in de buitenlucht, hierdoor kan asbest vrijkomen.

asbest-verwijderen-kosten
Asbestsanering

Wat heeft asbest voor invloed op je gezondheid?

Asbest zit op plekken waar je het niet altijd verwacht. Zo zit het in vensterbanken, plafond en daken.

Zolang je geen schade aanbrengt aan deze onderdelen is er niets aan de hand.

Er komt immers geen asbest vrij. Helaas komen wij onbewust toch in aanraking met asbestvezels.

Asbest verwijderen: Deze asbestvezels zijn 5000 keer dunner dan mensenharen. Stel iemand breekt een schuurtje af of gaat fanatiek boren in een asbest dak dan komen al deze vezels vrij.

Met gemak komen ze je lichaam binnen, niet echt een prettig idee. Wanneer je deze asbestvezels inademt voor een langere tijd heb je meer kans op gevaarlijke asbestziektes zoals longkanker.

Je merkt dit niet direct, het kan soms wel tien jaar duren voordat je je ziek begint te worden. De kleine vezeltjes maken het longweefsel kapot en beschadigen longcellen.

Longvlieskanker, ook wel mesothelioom genoemd is een van de bekendere asbestziektes. De asbestvezels die blijven kleven in je longvliezen kunnen ervoor zorgen dat er tumoren ontstaan.

Hoe herken ik asbest?

Zoals we eerder aangaven zijn asbestvezels heel erg klein, ze zijn met het blote oog niet te spotten. Gelukkig zijn er talloze specialisten in Nederland die het wel kunnen herkennen.

Ze kunnen asbest inventarisatie in jouw huis uitvoeren. Als je huis voor 1994 is gebouwd dan is er een kans aanwezig dat er asbest in de materialen zit.

Sinds ’94 is asbesthoudend materiaal in huizen namelijk streng verboden. Heb je een huis van na dit bouwjaar? Dan kun je met een gerust hart opgelucht ademhalen, jouw huis is waarschijnlijk asbestvrij.

Waar zit allemaal asbest in?

Het eerst zaak om asbest op te delen in twee groepen: hechtgebonden asbest en niet- hechtgebonden asbest.

De eerste groep kun je vinden in verschillende lijmen, cement en kunststoffen.

Er is vrijwel geen kans dat er bij deze onderdelen asbestvezels vrijkomen. Verder kun je hechtgebonden asbest vinden in:

 • Vinyltegels
 • Rioleringen – waterleidingen
 • Dakleien
 • Golfplaten daken
 • Schoorstenen
 • Nep marmer
 • Vensterbanken
 • Keukens en wc’s

Waar zit asbest nog meer in verwerkt?

Asbest is in 2 groepen te verdelen. Zo bestaat er hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest. Hechtgebonden asbest is te vinden in cement, lijm of kunststof.

De kans dat asbestvezels
hierin loskomen is klein. Bekijk de tabel om te controleren in welke producten hechtgebonden asbest voorkomt.

De gevaarlijke variant is de andere groep: niet-hechtgebonden asbest. Deze asbestvezels kunnen namelijk heel makkelijk in de lucht vrijkomen doordat de vezels zacht en brokkelend zijn.

Niet-hechtgebonden asbest kun je vinden in:

 • Leidingen
 • Vinylvloerbedekkingen
 • Open haarden
 • Cv’s
 • Huishoudelijke apparatuur van voor de jaren ‘90

Vanaf 1993 is er een totaal verbod op asbest ingevoerd, dus in de apparatuur die je nu bij de elektronicaketens ziet liggen, zit geen asbest. Ben je nog niet helemaal zeker van je huis?

Dan is het handig om een asbestinventarisatie uit te laten voeren door een asbestspecialist. Hoe gaat dat in zijn werk?

Daar gaan we het in volgende alinea over hebben.

asbest-golf-platen-verwijderen-dak
Asbest golfplaten verwijderen

Asbestinventarisatie

In sommige gevallen is een asbestinventarisatie zelfs verplicht. Stel je hebt een asbest dak van 35 m2 en je wilt deze afbreken of opleuken, dan moet je een asbestinventarisatie laten uitvoeren voor de gezondheid en veiligheid.

De bedrijven die soort inventarisaties uitvoeren zijn gecertificeerd. Na asbestinventarisatie krijg je een rapport met meer informatie en de cijfers.

Dit rapport moet de gemeente ook gaan bekijken. Zij geven immers de vergunning af voor jouw werkzaamheden.

Niet alleen dat is handig om te weten, maar het is ook prettig om te weten over in jouw huis gebruik is gemaakt van asbest.

Wanneer alles goed is, kun je naar hartenlust gaan slopen of renoveren.

Een inventarisatierapport is niet voor eeuwig geldig, sterker nog na 3 jaar verliest het rapport al de waarde, dan moet je een nieuwe asbestinventarisatie laten doen.

Het is handig om de reparatie of renovatie binnen deze 3 jaar uit te voeren. Zo ben je er zeker van dat alles soepel verloopt en dat je achteraf geen problemen krijgt.

Verschillende types asbestinventarisaties

Er zijn verschillende asbestinventarisaties die je kan laten doen, A, b, 0 en G. Er zit nogal wat verschil in deze verschillende types.

Hieronder bekijken we de verschillende types, zo zie je dat er ook een behoorlijk verschil in de prijs kan zitten.

 • Asbestonderzoek type A
  Dit is een inspectie naar asbesthoudende materialen die je wel kan zien. Kosten: 300 – 400 euro
 • Asbestonderzoek type B
  Dit is onderzoek naar eindelijk van type A. Er is dus waarschijnlijk asbest aanwezig die je niet kan zijn. Hiervoor moet uitgebreider na gekeken worden. Kosten: 650 tot 1500 euro.
 • Asbestonderzoek type 0
  Deze beoordeling wordt ook uitgevoerd op visuele beoordeling. Er wordt gekeken naar asbestverdachte onderdelen. Je kan dit overigens niet gebruiken om aan een sloopvergunning te komen! Kosten: ongeveer 200 tot 400 euro

Type G De laatste in het rijtje lijkt op type A. Hier zit echter wel een risicoanalyse bij. Als er bijvoorbeeld wel asbest zit dat niet vrij kan komen, dan hoeft het niet worden weggehaald.

Asbest verwijderen ben ik dit verplicht?

Er zijn een aantal gevallen waarin je asbest moet laten verwijderen. Wanneer jouw dak van meer 35m2 bijvoorbeeld asbest bevat, dan heb je weinig keus.

Tenminste wanneer het dak ook daadwerkelijk in contact staat met de open lucht.

Doe het verwijderen overigens niet zelf, je kan beter een specialist bellen om het asbest te laten verwijderen en natuurlijk vernietigen.

De specialist heeft hier immers ervaring mee en weet precies wat hij of zij moet doen.

De asbestspecialist loopt waarschijnlijk een aantal stappen door om de plek asbestvrij te maken.

Het begint met de ruimte afplakken. Dit is nodig om de asbestvezels gevangen te zetten.

Met andere woorden: ze kunnen niet vrijkomen in de buitenlucht. Je kan niet in een T-shirt asbest verwijderen. De specialist trekt meestal laarzen, een overall en handschoenen aan om veilig aan de slag te gaan.

Verder moet het gezicht goed bescherm worden tegen asbest. Een mondkapje en een veiligheidsbril kunnen hiervoor uitkomst bieden. Alles moet goed afgesloten zijn wanneer het asbest wordt verwijderd.

De vezels mogen niet via de ramen en deuren binnenkomen, dus die moeten dicht. Eerst wordt het asbest nat gemaakt, zo blijven de vezels zitten.

Wanneer de specialist daarmee klaar is, spuit hij de schroeven en spijkers in met een spray of een haarspray. Dit is ook om de asbestvezels vast te houden.

De asbest kan nu worden weggehaald en moet vervolgens worden verpakt in een speciale verpakking. In een afvalverkeringsstation wordt de asbest compleet vernietigd. Het eindstation!

asbest-verwijderen
Onze asbestspecialist

Asbesthoudende daken verwijderen

Zoals je las in dit artikel mogen asbest daken die in contact staan met de open lucht over vijf jaar niet meer op gebouwen zitten.

Het dak moet dus aangepast worden. Dat kan soms best wel in de koste lopen. Het hangt uiteraard af van de soort dakbedekking en het formaat van jouw dak.

Voor 40m2 kost het ongeveer 2000 euro. Subsidies bij de gemeente zijn soms mogelijk. Hiervoor kun je een kosteloos een melding maken bij de gemeente.

Je moet dat sowieso doen wanneer jij je asbest dak wilt vervangen. Per vierkante meter kun je € 4,50 ontvangen van de overheid.

Je kan het uiteindelijk zo duur mogelijk maken, het is maar net wat je zelf wil. Golfplaten zijn goedkoper dan dakpannen.

Heb je buren die ook last hebben van asbest? Kijk of je het kan combineren. Dat kan behoorlijk wat uitgaven schelen.

Er zijn wel een aantal regeltjes waaraan je moet voldoen om recht op subsidie te krijgen.

Betaal jij de factuur? Dan moet jij ook de subsidie aanvragen, niemand anders kan dat doen.

De asbesthoudende daken moeten verwijderd zijn tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019. Let op! Het dak moet wel verwijderd zijn door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf, anders ben je kansloos.

Vergeet niet de factuur mee te sturen met de subsidie aanvraag, dan gaat alles wat vlotter.

Op de factuur moet het volgende te vinden zijn: dat het om een asbesthoudend dak gaat die in contact stond met de open lucht, het aantal opgeruimde vierkante meters, het asbestsaneringsbedrijf moet de wijziging doorgeven in het Landelijke Asbestvolgsysteem, adresgegevens van jouw huis.

Daarnaast is het belangrijk dat je de subsidie aanvraag doorgeeft binnen 6 maanden na de verwijdering van het asbest dak. In totaal is er per adres een subsidiebedrag beschikbaar van 25000 euro.

Asbest zelf verwijderen ( doe dat niet )

Onderschat het niet, asbest verwijderen is erg gevaarlijk. De specialisten weten wat ze aan het doen zijn en nemen dan ook talloze regelingen om save te blijven.

Ga dit zelf niet doen, want je speelt letterlijk met je leven!!!!!!

De asbestspecialisten hebben vaak al jarenlange ervaring, beschikken over een brede kennis over asbest en de vezels en hebben het juiste gereedschap beschikbaar om de klus te klaren.

Tot slot het keurmerk. Vraag altijd naar het Ascert keurmerk.

Pas dan weet je dat je te maken hebt met een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf.

Dat is ook handig voor de subsidieaanvraag. Deze bedrijven doen alles volgens de regels en de wetten. Wilt u graag weten wat het kost om uw asbest in uw huis of van uw dak te laten verwijderen?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte bij de Aannemer-Gigant bv aan! Wij zullen u ten alle tijden verassen met een scherpe prijs!

Wat u verder moet weten over asbest verwijdering

Is asbest verwijdering wel verplicht?

Er is een verplicht asbestverwijderings plan in 2024. Voor deze datum wilt de overheid dat alle asbest bewerkte materialen zijn verwijdert van uw huis, tuin of schuur. Deze datum staat nu op 2024 maar politiek gezien kan dat nog wel eens veranderen.

Waar kan ik subsidie aanvragen voor asbestverwijdering?

website van het jaar

U kunt de gemeente waar u woont aanschrijven of u valt onder het kopje’ subsidie voor asbest verwijdering’ Niet in elke gemeente wordt er een subsidie gegeven.

Wie moet het asbest saneren?

erkend vakwerk

Het beste kunt u gebruik maken van een asbestsaneringsbedrijf. De Aannemer-Gigant is zo een bedrijf die exact weet van de hoed en de rand. Ook kunnen wij zeggen dat wij goedkoper zijn dan onze concurrenten. Vraag snel vrijblijvend een prijs aan en u zult versteld staan!!

Wat is de verwijderingsprocedure?

Allereerst is het belangrijk te weten wat het aantal m2 meters zijn wat verwijdert moet worden. Aan de hand daarvan kan een asbestsaneringsbedrijf zoals de Aannemer-Gigant een prijsindicatie geven die u kunt vergelijken met andere asbestbedrijven. Als u eenmaal gekozen heeft voor een verwijderingsbedrijf dan gaat de asbest verwijderingsprocedure van start.

Wat zijn de exacte kosten van asbestverwijdering?

asbest-golf-platen-verwijderen-dak

De kosten voor het laten verwijderen van asbest uit uw kluswoning zijn grotendeels afhankelijk van het oppervlakte en de hoeveelheid asbest. Een particulier mag minimaal zelf 35 m2 asbest verwijderen. Boven de 35 m2 zal er een asbestsaneringsbedrijf ingeschakeld moeten worden.

Aannemer-Gigant
Aannemer-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!